Κέρδισε την 2η θέση στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Εκθεσης αλλά δεν μπόρεσε να παραλάβει το βραβείο του καθώς δεν ήρθε το πλοίο...
Ο 15χρονος, Νίκος Βλαστός, μαθητής γ’ γυμνασίου έγραψε μία έκθεση-σήμα κινδύνου για την απομόνωση του Αϊ-Στράτη, με γλώσσα αιχμηρή. Πήρε το δεύτερο βραβείο στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Εκθεσης, που διοργανώθηκε με την ευκαιρία του εορτασμού της ημέρας του Ελληνικού Εμπορικού Ναυτικού.
Η μοίρα του παρατημένου νησιού του φαίνεται πάντως πως τον κυνηγούσε...
Ο Νίκος, λόγω απαγορευτικού, δεν μπόρεσε να παραλάβει ο ίδιος το βραβείο του στις 17 του μήνα στο ξενοδοχείο «Μ. Βρετανία». Στη βραβευμένη έκθεσή του γράφει:
«Τα επιδοτούμενα δρομολόγια της άγονης γραμμής στην ουσία δεν έχουν στόχο την εξυπηρέτηση των συγκοινωνιακών αναγκών των ακριτικών νησιών, αλλά την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εταιρειών και αλλάζουν κάθε τόσο, ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Για τον λόγο αυτό, προκηρύσσονται δρομολόγια των οποίων η εκτέλεση απαιτεί τον διπλάσιο χρόνο ταξιδιού, καθώς προστίθενται και άλλοι προορισμοί.
Τα δρομολόγια αυτά γίνονται με πλοία παλαιού τύπου, που κανονικά θα έπρεπε να είχαν αποσυρθεί και σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των νησιών της σημερινής Ελλάδας».
Αφαντο το καράβι.
Χαρούμενος για το βραβείο, αλλά στενοχωρημένος που δεν παρέστη ο ίδιος στη γιορτή, ο 15χρονος Νίκος Βλαστός μάς είπε:
«Αυτό θυμάμαι από μικρός. Το καράβι να μην έρχεται και να περιμένω συγγενείς και φίλους άδικα. Και το καλοκαίρι δεν υπάρχουν πολλά εισιτήρια. Γι’ αυτό δεν έρχονται στο όμορφο νησί μας πολλοί τουρίστες.
Οι ασθενείς δεν μπορούν να μετακινηθούν, όταν έχουν ανάγκη. Στη γ’ γυμνασίου είμαστε δύο παιδιά, εγώ και η Δέσποινα Κουτρούλη. Και οι δύο γράψαμε για το θέμα αυτό. Είναι το μεγάλο μας πρόβλημα».
Στην έκθεσή του, ο Νίκος, που θέλει να γίνει αξιωματικός στον στρατό, γράφει ακόμα:
«Η ανεπαρκής συγκοινωνιακή κάλυψη των νησιών έχει σαν αποτέλεσμα τον ξεριζωμό των νέων από τις εστίες τους και τους τόπους καταγωγής τους, που δεν έχουν να τους προσφέρουν απολύτως τίποτα».
Και λίγο παρακάτω: «Σε αντίθετη περίπτωση, τα νησιά μας θα μαραζώσουν και θα εγκαταλειφθούν. Θα καταλήξουν αμφισβητούμενες βραχονησίδες και «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, διεκδικούμενες από τους Τούρκους.
Για να αποφύγουμε λοιπόν όλα αυτά, πρέπει να εφαρμοσθεί μια νησιωτική πολιτική που δεν θα σταματάει στους προεκλογικούς λόγους, αλλά θα είναι πολιτική ουσίας για τα νησιά μας και τους κατοίκους τους».
Η συζήτηση μαζί του έκλεισε με μία ερώτηση: Τι θα ζητούσε από τον πρωθυπουργό.
Και η απάντησή του ήταν αυτό που όντως του λείπει:
«Καλύτερη συγκοινωνία και σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα. Τι... άλλο;».
ΠΟΠΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ
--------------------------------------------
Αναδημοσίευση από το Εθνος της Πέμπτης 21 Ιανουραρίου 2010
Κατα την ταπεινή μου γνώμη, πρόκειται για ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δημοσιεύματα για το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας των ακριτικών, και όχι μόνο, νησιών μας.
Κι όμως η χώρα μας έχει και παιδιά σαν το 15χρονο Νίκο Βλαστό, που μαζί με την οικογένεια του συνεχίζουν να μένουν στο τόπο τους και να παλεύουν, παρά τα εμπόδια που τους βάζει ο καιρός αλλά και η πολιτεία....
Για την αναδημοσιευση Β.Α.