ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΗ, ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ.


Γ. Ανωμερίτης: «Ο ΟΛΠ θα καλύψει την εθελουσία»


Της Αγγελικής Καλή:
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Την Τρίτη ο Γ. Ανωμερίτης ανακοίνωσε τη συμφωνία για την εργασιακή ειρήνη στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά.
Ένα 24ωρο μετά δέχθηκε οξύτατη κριτική και από μέλη της κυβέρνησης για το κόστος που θα έχει αυτή την συμφωνία. Ο ίδιος μιλώντας στην «Η» απορρίπτει κάθε κριτική που διατυπώθηκε σχετικά με τη «χρυσή εθελουσία» στον ΟΛΠ. Ο προέδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης αναφέρει ότι το κόστος του προγράμματος θα το καλύψει ο οργανισμός με τα έσοδα τα οποία θα έχει από τα ενοίκια τα οποία θα καταβάλει η Cosco για την παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ.
-Eπικρατεί τις τελευταίες μέρες η άποψη ότι κυβέρνηση και ΟΛΠ «χρύσωσαν» τους εργαζόμενους στον ΟΛΠ για να αποκαταστήσουν την εργασιακή ειρήνη. Θα αποκομίζει όντως κάθε εργαζόμενος φεύγοντας από το λιμάνι περισσότερα από 200.000 ευρώ σε τέτοιους κρίσιμους για την οικονομία μας καιρούς; Και τελικά, κύριε πρόεδρε, ποιος θα πληρώσει.
Εάν, όπως γράφεται στα ΜΜΕ, τους έχουμε «χρυσώσει», τότε, γιατί από τους 322 εργαζομένους, οι οποίοι δικαιούνται να ενταχθούν στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου ως συνταξιοδοτούμενοι την επόμενη πενταετία (2010 - 2014), έχουν υποβάλει αίτηση μόνο 47, τη στιγμή μάλιστα που το πρόγραμμα εθελουσίας λήγει στις 31/12/2009
;
Πρέπει λοιπόν, πέρα από συγκυριακές εντυπώσεις, να ξεκαθαρίσουμε: Η εθελούσια δεν αποτέλεσε μέρος της διαπραγμάτευσης μεταξύ εργαζομένων και ΟΛΠ κατά την πρόσφατη διαβούλευση για μια νέα περίοδο εργασιακής ειρήνης. Το πρόγραμμα αυτό εμπεριέχεται στο Ν.3645/2008, ο οποίος ψηφίσθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και ισχύει από τότε ως νόμος του κράτους.

Tο κόστος της εθελουσίας εξαρτάται από πολλές παραμέτρους.
Αποτελείται από τα ποσά της κύριας σύνταξης και των εισφορών, πλέον των δικαιούμενων ποσών της επικουρικής και του εφάπαξ.
Η σύνταξη ανέρχεται σε 1.700 ευρώ, η επικουρική σε 600 ευρώ και οι εισφορές σε 1.200 ευρώ περίπου.

Ο εργαζόμενος θα λάβει τη σύνταξή του και μόνο για τα απομένοντα εντός της πενταετίας τελευταία χρόνια, χωρίς την καταβολή bonus κατά την πενταετία.

Ο ΟΛΠ στην πενταετία, βάσει της αναλογιστικής μελέτης, η οποία έχει συνταχθεί το 2007, θα καταβάλει 56 εκατ. ευρώ, ενώ θα μειώσει τις δαπάνες του κατά 67 εκατ. ευρώ, άρα θα έχει ένα συνολικό όφελος 11 εκατ. ευρώ και τονίζω ότι το κόστος της εθελούσιας θα βαρύνει τον ΟΛΠ και όχι το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα καλυφθεί δε από τα έσοδα των ενοικίων της Cosco τα οποία υπερεπαρκούν ετησίως για την κάλυψη των δαπανών της εθελουσίας.

Επομένως, δεν πρόκειται για προνομιακή μεταχείριση, τα δε ποσά δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που παρουσιάζονται αυθαίρετα σε ορισμένες περιπτώσεις για εντυπώσεις.

-Προετοιμάζετε την υπογραφή εμπορικών συμφωνιών με την Κίνα και άλλες διεθνείς εταιρείες για το λιμάνι. Πώς σχεδιάζετε να κινηθείτε για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και ποια αναμένετε ότι θα είναι τα μεγέθη του ΟΛΠ για την επόμενη κρίσιμη διετία;

Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους εργαζόμενους, συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις με την Cosco για θέματα της σύμβασης παραχώρησης και του ιδιωτικού συμφωνητικού της υπεργολαβίας με κύριο στόχο την επίτευξη συνεννόησης, τόσο για θέματα κατά την περίοδο «συγκατοίκησης» ΟΛΠ και ΣΕΠ, όσο και για συνεργασίας μετά την 1η Ιουνίου του 2010 οπότε και θα τεθεί σε λειτουργία ο νέος Προβλήτας Ι του ΟΛΠ.

Φυσικά και θέλουμε να έχουμε άριστες σχέσεις για κοινό όφελος με την ΣΕΠ και την Cosco, όπως και με όλους τους μεγάλους παρόχους στον χώρο των διεθνών θαλάσσιων μεταφορών. Στόχος μας είναι να ξανακάνουμε το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά κύριο «παίκτη» της Ανατολικής Μεσογείου. Οι συνεργασίες και συμφωνίες θα μας δώσουν σύντομα τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε την πολιτική και τα μεγέθη της πρώτης διετίας μετά την 1η Ιουνίου του επόμενου χρόνου.

-Σε ποιους άξονες θα κινείται το νέο επενδυτικό πρόγραμμα της επιχείρησης που παρουσιάζετε την επόμενη Δευτέρα στο διοικητικό σας συμβούλιο και ποιο μοντέλο χρηματοδότησης θα ακολουθήσετε;

Ο ΟΛΠ είναι ένας μεγάλος αναπτυξιακός oργανισμός, του οποίου οι δραστηριότητες καλύπτουν χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζομένους στον Πειραιά.
Από το 2010 θα επιχειρήσουμε μια ενεργή διαδικασία επενδύσεων. Θα δώσουμε κύριο βάρος στην κρουαζιέρα με επέκταση του λιμανιού νότια, με το συνεδριακό κέντρο, με δημιουργία ξενοδοχείου υψηλών προδιαγραφών στον Άγιο Νικόλαο, με φιλοπεριβαλλοντικές υποδομές σε όλο το λιμάνι, με μετατροπή της Ηετιωνίας ακτής σε κέντρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων και φυσικά από κοινού με όλους τους συμμέτοχους στην αξιοποίηση του χώρου της Δραπετσώνας.

Ένα από τα πρώτα έργα θα είναι αυτό του υπερυψωμένου monorail σε όλη την έκταση του λιμανιού για την εξυπηρέτηση των επιβατών, των τουριστών και των κατοίκων.

Η χρηματοδότηση από ίδια κεφάλαια, την Eυρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων, τα ΣΔΙΤ και άλλους τρόπους θα εξετασθεί για το κάθε έργο χωριστά.

Πιστεύω ότι σε στενή συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, τις ναυτιλιακές εταιρείες και τους φορείς του Πειραιά θα καταστρώσουμε σχέδια και έργα για τον Πειραιά του 21ου αιώνα.

-Tι ρόλο μπορεί να διαδραματίσει ο ΟΛΠ όσο αφορά τις ναυτιλιακές υποδομές και τη ναυπηγική και επισκευαστική δραστηριότητα στην περιοχή;

Θα πρέπει να συμμετάσχουμε ενεργά στη συνολική χάραξη της εθνικής λιμενικής πολιτικής και της ναυπηγοεπισκευαστικής πολιτικής. Και για τα δύο είμαστε έτοιμοι, με θέσεις και προτάσεις. Εξάλλου είναι γνωστή η πολύχρονη ενασχόλησή μου με τους δύο τομείς, στους οποίους μπορώ και θα συμβάλω διαχρονικά.

Και για τα δύο πιο πάνω θέματα, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου συμφωνήσαμε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο να προχωρήσουμε σε συσκέψεις κατάθεσης προτάσεων.

Ο ΟΛΠ από τη στιγμή που ασκεί ποικίλες δραστηριότητες για την κρουαζιέρα, την ακτοπλοΐα και τις εμπορικές μεταφορές, από τα πράγματα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στους φορείς και τις επιχειρήσεις της ναυτιλιακής κοινότητας και προσβλέπουμε στη στενή επιχειρηματική συνεργασία με όλους.

Τι είπε για...

Δαπάνες εθελουσίας
Από τα ενοίκια της Cosco


Τονίζω ότι το κόστος της εθελούσιας θα βαρύνει τον ΟΛΠ και όχι το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα καλυφθεί δε από τα έσοδα των ενοικίων της Cosco τα οποία υπερεπαρκούν ετησίως για την κάλυψη των δαπανών της εθελουσίας.

Για επενδύσεις
Το νέο πρόγραμμα του Οργανισμού


Θα δώσουμε κύριο βάρος στην κρουαζιέρα με επέκταση του λιμανιού νότια, με το συνεδριακό κέντρο, με δημιουργία ξενοδοχείου υψηλών προδιαγραφών στον Άγιο Νικόλαο, με φιλοπεριβαλλοντικές υποδομές σε όλο το λιμάνι, με μετατροπή της Ηετιωνίας ακτής σε κέντρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων και φυσικά από κοινού με όλους τους συμμέτοχους στην αξιοποίηση του χώρου της Δραπετσώνας.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ.
ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΚΑΛΛΗ.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ