ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

15 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΟΝ ΟΛΠ


Ο εμπορικός κόσμος μετράει τις ζημίες του

Ανεστάλη η απεργία στο λιμάνι του Πειραιά, η οποία στοίχισε στον ΟΛΠ
πάνω από 15 εκατ. ευρώ


Του Νικου Mπαρδουνια
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ενα 24ωρο μετά την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων στο λιμάνι του Πειραιά, ο εμπορικός κόσμος της χώρας άρχισε να μετράει τις ζημίες του από τις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, ελπίζοντας ότι πλέον το «νερό θα μπει στο αυλάκι» και θα επιλυθούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα, ώστε το λιμάνι να λειτουργεί χωρίς τα γνωστά προβλήματα.
Συγχρόνως, η νέα διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ Α.Ε.) καταγράφει τις απώλειες εσόδων από τις κινητοποιήσεις, οι οποίες με μια πρώτη εκτίμηση - υπολογίζοντας ότι ξεκίνησαν από την 1η Οκτωβρίου- προσεγγίζουν τα 15 εκατ. ευρώ.
Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους υπολογίζουν, πλέον, στις δεσμεύσεις του κ. Γιώργου Ανωμερίτη, διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ, ο οποίος έχει αναλάβει το δύσκολο έργο ομαλοποίησης της κατάστασης στο λιμάνι.


Από χθες το πρωί το λιμάνι άρχισε να λειτουργεί πάλι και σύμφωνα με τους ειδικούς θα χρειασθούν περί τις δέκα ημέρες για να απομακρυνθούν όλα τα φορτία που «εγκλωβίσθηκαν» στον χερσαίο χώρο, εάν βεβαίως δεν προκύψει κάτι απρόοπτο. Ωστόσο, κανείς, ακόμη, δεν μπορεί να εκτιμήσει τις απώλειες του λιμένος στο επίπεδο του ανταγωνισμού με άλλα λιμάνια της Μεσογείου, καθώς πολλές μεγάλες εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, λόγω των κινητοποιήσεων, έβγαλαν τον Πειραιά από τους σχεδιασμούς τους «ως τελικό λιμάνι προορισμού».

Οι εργαζόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά ύστερα από την κρίσιμη, όπως αποδείχθηκε, συνάντηση με τον κ. Ανωμερίτη αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους, δηλώνοντας ότι ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού δεσμεύθηκε για τρία θέματα:

Πρώτον, να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε εργαζόμενους και ΟΛΠ για την πλήρη διατήρηση των θέσεων εργασίας στο διηνεκές, καθώς και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Δεύτερον, να υπάρξει διαπραγμάτευση μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ για το θέμα της Σύμβασης Παραχώρησης, όπου η ΟΜΥΛΕ και η Ενωση Λιμενεργατών θα υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις.

Τρίτον, να ξεκινήσει διαβούλευση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΕΠ για το πλαίσιο των φορολογικών ρυθμίσεων. Σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς (ΕΣΠ) αναφέρει ότι το μείζον θέμα όλο αυτό το διάστημα, ήταν να λειτουργήσει απρόσκοπτα το λιμάνι και να διεξαχθεί ο περιβόητος διάλογος, με το λιμάνι ανοιχτό.


«Ο ΕΣΠ επέλεξε τις εξωδικαστικές διαδικασίες για να ανοίξει το λιμάνι και δηλώνει την ικανοποίησή του ανεξαρτήτως, από την απόφαση του δικαστηρίου», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ, ΝΙΚΟΥ ΜΠΑΡΔΟΥΝΙΑ