ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

ΠΕΡΙ ΖΩΝΗΣ ΚΑΙ "ΖΩΣΜΕΝΩΝ"


"Άγνωστος πόλεμος" ή "πράσινη ανάπτυξη"των ΜΑΤ;

Ευτυχώς χωρίς να εμπλακώ στα γκρίζα (δυστυχώς) σύνορα των ρεπορτάζ(πειραϊκό ή αστυνομικό ή εργατικό κλπ κλπ),βρέθηκα έξω από το Υπουργείο Απασχόλησης.
Φυσούνες και ξύλο,υποδοχή από τον υπουργό στην είσοδο(!) και συζήτηση(;),"περίοδος χάριτος"κι απόγνωση.
Ξεχωρίζω τη δήλωση του προέδρου Πουλικόγιαννη:"Τί να πώ στα παιδιά μας;Ότι δεν έχω γάλα να τους δώσω γιατί περνάμε περίοδο χάριτος;"
Πολλά τα προβλήματα κι η φτώχεια δεν καταλαβαίνει από αλλαγές κυβερνήσεων,100 και 200 πρώτες ημέρες προσαρμογής...
Όπως σκέφθηκε φωναχτά κι ένας εργάτης στην θέα των ματ να παίρνουν θέση(κυριολεκτικά)μάχης...
"Αυτή είναι η πράσινη ανάπτυξη;.."
Όμως αναρωτιέμαι αν τα ίδια συνδικάτα θα έκαναν την ίδια δυναμική κινητοποίηση αν δεν ήταν αυτή η κυβέρνηση πάνω.
Οι φιλοκυβερνητικοί ευθέως κάνουν λόγο για "μανιάτικο"του ΚΚΕ με το ΠΑΣΟΚ.
Για έναν "άγνωστο πόλεμο".
Το ΚΚΕ αντεπιτίθεται με επιχειρήματα.
Κι εμείς,πολλές φορές(να,όπως εγώ τώρα...)αποφεύγουμε να πάρουμε καθαρή θέση.
Από τη μία το πρόβλημα της Ζώνης μου μοιάζει πλέον σαν να υπήρχε από πάντα...'Αρα σε 10μέρες τί σημαντικό θα μπορούσε να γίνει;
Κι από την άλλη όμως,ποιά κομματική γραμμή θα μπορούσε να επιβληθεί σε έναν άνεργο οικογενειάρχη της ναυπηγοεπισκευαστικής;.

Αλέξης Κουβέλης
---------------

Η νέα κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, ήξερε και ξέρει πολύ καλά τα προβλήματα της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περάματος. Όπως τα μαθαίνει και όποιος δημοσιογράφος πηγαίνει έστω και μία φορά για ρεπορτάζ εκεί.
Η νέα κυβέρνηση δεν ήρθε από τον ουρανό, δε γεννήθηκε χθές και να 'σαι σίγουρος, πως δεν αιφνιδιάστηκε από τη συγκέντρωση των μεταλλεργατών, που παραμονές των εκλογών (επί ΝΔ δηλαδή) είχαν κάνει παρόμοια προειδοποιητική πορεία στα κενά -τότε- υπουργεία. Εξ ου και τα ΜΑΤ, χθες. Το θέμα είναι ΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ, ΤΙ, ΓΙ' ΑΥΤΟΥΣ; Ή για την ακρίβεια... τί προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για ένα χώρο που δουλεύουν εκατοντάδες μεταλλεργάτες ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ και που μαστίζεται από την ανεργία, τα εργατικά ατυχήματα και την εκμετάλλευση. ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ. Και όσα χρόνια γνωρίζω αυτό τον χώρο, λίγα πράγματα έχουν αλλάξει ακόμα και μετά από τόσο αίμα. Οι λόγοι; ΕΝΑΣ ΓΟΡΔΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ, ΠΟΥ (ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ) ΚΑΝΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΩΝ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΠΟ Η ΔΕΝ... ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΣΠΑΣΕΙ ΓΙΑ... ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.
Αλλά οι νεκροί... νεκροί. Και πόσοι άλλοι...
Η δεξιά έδειξε πολύ σκληρό πρόσωπο εναντίον των μεταλλεργατών. Τους έριξε δακρυγόνα μέσα στο υπουργείο Ναυτιλίας (φωτό). Κοινώς... τα ΜΑΤ τους "τη" φύλαγαν κρυμμένα μέσα στο κτήριο. ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΑΛΕΞΙΣΦΑΙΡΑ ΤΖΑΜΙΑ ΕΒΑΛΑΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, ΑΛΛΑ ΛΙΓΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΦΑΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΝ ΕΔΩΣΑΝ ΠΟΤΕ. Αλλά τους χτύπησαν και στο προαύλιο. Τώρα, για το "μανιάτικο" των ΚΚΕδων προς τους ΠΑΣΟΚους, είναι ακριβώς όπως το λες : φιλοκυβερνητικές απόψεις.

Για την ανάρτηση και το σχόλιο (κι εντελώς δημοσιογραφικά) Χάρης Μπόλκας