ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Έγκληση σε δημοσιογράφους


Προς Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό
Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ

Κοινοποίηση:Δ. Σ της ΕΣΗΕΑ
Μικτό συμβούλιο
και Δ. Σ της ΠΟΕΣΥ
και Γενικό Συμβούλιο
Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009


Έγκληση κατά των δημοσιογράφων Πέτρου Καρσιώτη, Γιώργου Φιλιππάκη
Θεοδώρας Θεοδωρουλάκη και κατά παντός υπευθύνου.( προϊστάμενου των ρεπορτάζ, αρχισυντάκτη η διευθυντή, αν προκύψουν, έστω και απλές ενδείξεις εις βάρος τους)..


Κύριοι συνάδελφοι,
με μεγάλη μου λύπη, υποχρεώνομαι, σήμερα ,να εγκαλέσω ενώπιον του Συμβουλίου σας τους παραπάνω συναδέλφους, προκειμένου να γίνει κατανοητό προς κάθε
κατεύθυνση και με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, πως, σε τόσο δύσκολους, για το επάγγελμά μας, καιρούς δοκιμάζεται κυρίως η συναδελφική μας συμπεριφορά και αλληλεγγύη.
Και , όταν, κάποιοι από εμάς προβαίνουν σε ενέργειες αντισυναδελφικού χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το ψωμί συναδέλφων τους,, διευθυντές, αρχισυντάκτες, προϊστάμενοι η ρεπόρτερ , το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ είναι μονόδρομος.
Οι ναυτιλιακοί συντάκτες, διαπιστευμένοι στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας
κι αργότερα, και Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά προβλήματα.
Καθώς, το υπουργείο, που καλύπτουμε , ορισμένοι , εδώ και 26 χρόνια και άλλοι 15 και 10, κατακερματίστηκε σε 4 άλλα υπουργεία.
Βέβαια ,το ρεπορτάζ δεν καταργείται από αποφάσεις κυβερνήσεων .
Και μάλιστα, μιλάμε για ένα πολυρεπορτάζ, με πολλούς και σημαντικούς τομείς , συνεπώς και με σκληρή δουλειά για τους διαπιστευμένους ναυτιλιακούς συντάκτες, εφημερίδων, πρακτορείων, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών.
Κι ενώ αγωνιούμε και προσπαθούμε να κατοχυρωθεί ο τομέας μας σε όλα τα ΜΜΕ,
τρεις συνάδελφοι, προκλητικότατα καλύπτουν το δικό μας ρεπορτάζ και την ημέρα, που βγήκε, η είδηση και την επομένη, δηλαδή, την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009 και το Σάββατο, 10 του μήνα.
Ο Γ. Φιλιππάκης, στο ΑΛΤΕΡ , ο Π. Καρσιώτης, στον ΑΛΦΑ και η Θ. Θεοδωρουλάκη, στο ΣΤΑΡ.
Να σημειώσω εδώ, πως υπάρχουν εφημερίδες και μέσα, που δεν αμφισβήτησαν την δουλειά μας και έδωσαν στους ναυτιλιακούς, διαπιστεύσεις για 4 υπουργεία , αλλά και ΜΜΕ , πού έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να καταργήσουν τους ναυτιλιακούς συντάκτες .
Δηλαδή, αντιλαμβανόμαστε όλοι, ό,τι με αυτό το πρόσχημα, κινδυνεύουν να απολυθούν συνάδελφοί μας.
Το θέμα, στο οποίο αναφέρομαι, είναι η αποκάλυψη κυκλώματος διακίνησης κοκαΐνης, με 4 συλλήψεις και έδρα ένα σπίτι, στο Ελληνικό, υπόθεση, που αποκάλυψε, το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας του πρώην ΥΕΝΑΝΠ και
νυν Προστασίας του Πολίτη, καθώς, το λιμενικό ανήκει πλέον εκεί, σε ό,τι αφορά τα αστυνομικής φύσεως καθήκοντα του προσωπικού του .
Πρόκειται για επιτυχία του Λιμενικού Σώματος, που δεκαετίες , τώρα, καλύπτεται από τους ναυτιλιακούς.
Βέβαια, την ίδια μέρα, ο υπουργός κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης, δηλαδή, την Παρασκευή, 9 του μήνα, είπε στους αστυνομικούς συντάκτες πως ,τα θέματα του Λιμενικού θα ανακοινώνονται μόνο στους διαπιστευμένους ναυτιλιακούς συντάκτες και όχι στους αστυνομικούς.
Κάποιοι, όμως, δυστυχώς, πριν αλέκτωρ,….λαλήσει, κάλυψαν το δικό μας ρεπορτάζ, γιατί πληροφορήθηκαν .την είδηση από αξιωματικό του Λ. Σ. .
Και επειδή , ο συγκεκριμένος δεν υπάκουσε στις εντολές υπουργού και αρχηγού του Λ .Σ και έκανε επιλεκτική ενημέρωση, μετά από ενυπόγραφη καταγγελία μου, ελέγχεται, ήδη, από τον αρχηγό του Λ.Σ.
Σε αυτό το σημείο , αγαπητοί συνάδελφοι, καταθέτω πάγια έγκληση μου προς το πειθαρχικό, την οποία θα επικαιροποιώ κατά οποιουδήποτε δημοσιογράφου μέλους η μη μέλους
της ΕΣΗΕΑ δείξει αντισυναδελφική συμπεριφορά. και καλύψει δικό μας θέμα.
Και τονίζω, πως, τα άσπρα μαλλιά μου ,στο ρεπορτάζ αυτό, μου υπαγορεύουν να μην χαριστώ σε κανέναν και να υπερασπιστώ, με νύχια και με δόντια, την δουλειά μας στο ναυτιλιακό ρεπορτάζ.
Είναι νόμος, είναι κανόνας ηθικής, είναι η ουσία της δημοσιογραφικής δεοντολογίας
να μην μπαίνει κανείς δημοσιογράφος στο χώρο ρεπορτάζ. συναδέλφου του.
Αλίμονο μας, αν, ο ένας παίρνει την δουλειά του άλλου..
Οι τρεις συνάδελφοι, τους οποίους εγκαλώ, με μεγάλη μου λύπη , κατά την γνώμη μου έχουν παραβεί γραπτούς και άγραφους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας..
Εδώ, να σημειώσω, πως, η δημοσιογράφος ΘΕΟΔΩΡΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥΛΑΚΗ από το STAR , η οποία, αν και αστυνομική συντάκτρια, έκανε, το ρεπορτάζ των ναυτιλιακών, μου τηλεφώνησε και μου έδωσε κάποιες επαρκείς εξηγήσεις, αλλά
δεν μπορώ να την εξαιρέσω από την έγκληση μου, προκειμένου να είμαι
απόλυτα δίκαιη απέναντι και στους τρεις.
Επίσης οι δικαιολογίες , που διατυπώθηκαν, πως, το έμαθε, ο διευθυντής η ο αρχισυντάκτης και δεν είχαν οι ίδιοι την πληροφορία και δεν με πείθουν, αλλά, για να είμαι ειλικρινής, μου σφίγγουν το στομάχι.
Δηλαδή, αν εμένα μου έδινε εντολή, ο αρχισυντάκτης μου να πάω να καλύψω ρεπορτάζ του υπουργείου Παιδείας η Υγείας η αστυνομικό ρεπορτάζ, θα το έκανα…
Όχι φυσικά.
Θα εξηγούσα πως, το θέμα είναι συναδέλφου μου και θα αρνιόμουνα κατηγορηματικά να κάνω κάτι τέτοιο.
Η η δικαιολογία, πως μας τηλεφώνησαν οι γείτονες, που υποστηρίζουν κάποιοι,
δεν πείθει κανέναν.
Οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι φέρθηκαν αντισυναδελφικά , κατά την γνώμη μου,, την ίδια ώρα, που κάποιοι συνάδελφοί τους κινδυνεύουν.
Την ίδια ώρα, που, όλοι μας γνωρίζουμε, πως κανάλια, εφημερίδες, ραδιοφωνικοί σταθμοί ψάχνουν προφάσεις, για να μειώσουν το δημοσιογραφικό δυναμικό τους.
Εκ των υστέρων, επιχειρείται να συγκαλυφθεί η αντισυναδελφική στάση τους, με φθηνά επιχειρήματα.
Και οι τρεις έχουν παραβεί το άρθρο 6 , παράγραφος β και γ ,το άρθρο 3 , παράγραφος γ από τον Κώδικα Δεοντολογίας και από το Καταστατικό της ΕΣΗΕΑ
το άρθρο 7 παράγραφος , δ , ε και θ.
Συνάδελφοι, ζητώ από εσάς να εκδώσετε και ανακοίνωση για το σοβαρό αυτό πρόβλημα των ναυτιλιακών συντακτών.
Να είστε, δε βέβαιοι, πως, προχώρησα στην έγκληση αυτή ,με αίσθημα ευθύνης σε πολύ δύσκολους για την εργασία μας, καιρούς γιατί, θεωρώ πως, το πρώτο, το βασικό, το άπαν για όλους εμάς ,μέλη και μη μέλη της ΕΣΗΕΑ, που ασκούμε το δημοσιογραφικό επάγγελμα, είναι να υπερασπιζόμαστε την συναδελφικότητα
και την μεταξύ μας αλληλεγγύη ,κάθε μέρα και κάθε ώρα.
Και όχι ,τόσο απλά και εύκολα να παίρνουμε, το ρεπορτάζ συναδέλφου μας, κοιτώντας την πάρτη μας η υπακούοντας, στις εντολές ανωτέρων η παριστάνοντας τους καλούς δημοσιογράφους και αυτούς , που έχουν πηγές, αποκλειστικά κ. λ. π .
Ας δείχνουμε στο δικό μας ρεπορτάζ, πόσο καλοί είμαστε στη δουλειά μας
Κι ας μην κάνουμε αυτό, που δεν θέλουμε να μας κάνουν..

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Πόπη Χριστοδουλιδου, ναυτιλιακή συντάκτρια..


Για την ανάρτηση Ν. Τζώρτζη