ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

ΤΙ ΕΝΝΟΥΝ , ΟΤΑΝ ΛΕΝΕ...ΣΥΜΠΡΑΞΗ, ΤΟΝΙΖΕΙ, Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΧΟΥΤΙΔΗΣ...












ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΓΗ

Είμαστε έκπληκτοι θετικά από την επιμονή, την ανιδιοτέλεια, την εντιμότητα ενός αγώνα για λογαριασμό της κοινωνίας και όχι για λογαριασμό δικό σας" τόνισε στην ομιλία του προς τους απεργούς εργαζόμενους του λιμανιού του Πειραιά ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας.
Παράλληλα, τόνισε πως η σύμβαση που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση έχει "αποικιοκρατικό" χαρακτήρα, ενώ σχολίασε πως "επαναδιαπραγμάτευση που θα έχει σαν στόχο να δώσει ακόμα περισσότερα στην Cosco, θα είναι μια επαναδιαπραγμάτευση, παρωδία και δεν πρόκειται κανείς να ξεγελαστεί".

Στην πρώτη γραμμή του αγώνα των λιμενεργατών, στην υπό παραχώρηση προβλήτα II, βρέθηκε χθες, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και του Δικτύου Συνδικαλιστών, με επικεφαλής τον Αλ. Τσίπρα και τους βουλευτές Θ. Δρίτσα και Π. Λαφαζάνη. Την αντιπροσωπεία υποδέχθηκαν με θέρμη οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστικές. Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση και συναντήθηκε με τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών σωματείων.

Αλ. Τσίπρας: Προεκλογικά η κυβέρνηση έβγαζε αριστερό φλας, τώρα δεξιό

"Η χώρα χρειάζεται ρήξεις και τολμηρές αποφάσεις.

Ρήξεις με μεγάλα συμφέροντα, προκειμένου να προασπίσουμε τον δημόσιο πλούτο και την κοινωνική ευημερία", σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι "εμείς ήρθαμε τρεις μέρες πριν τις εκλογές εδώ. Και ζητήσαμε δεσμεύσεις.
Λέγαμε ότι ο κ. Παπανδρέου και το κόμμα που όλα έδειχναν ότι θα γίνει κυβέρνηση στα κρίσιμα ζητήματα δεν δεσμεύεται. Και ζήτησα απ' αυτόν εδώ το χώρο να 'ρθούμε μαζί ενώπιόν σας, και να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας.
Ήμασταν εδώ και τη Δευτέρα και την Τρίτη και την Τετάρτη και όλες τις μέρες που ακολούθησαν.
Και είμαστε και σήμερα εδώ, ζητώντας να υπάρξει μια οριστική ρήξη με τις αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και να σταματήσουν να εμπαίζουν τους εργαζόμενους και την ελληνική κοινωνία". Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους είπε ότι "μπορεί να μην είναι η πλειοψηφία των βουλευτών μαζί σας, είναι όμως η πλειοψηφία των πολιτών". Την ίδια στιγμή διερωτήθηκε αν η κυβέρνηση "θα ακολουθήσει την πεπατημένη να αναιρούνται οι προεκλογικές υποσχέσεις" λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν γίνεται "προεκλογικά να βγάζουμε φλας αριστερά και μετεκλογικά να στρίβουμε δεξιά".
Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι "η μόνη λύση είναι να ανακτήσει το Δημόσιο τον έλεγχο του λιμανιού και να κατοχυρωθούν οι εργασιακές σχέσεις".
"Μέχρι την τελική νίκη"

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους “μέχρι την τελική νίκη” δήλωναν χθες το πρωί οι εργαζόμενοι του λιμανιού. Παρά το γεγονός ότι οι απεργιακές τους κινητοποιήσεις συμπλήρωσαν ήδη 2 εβδομάδες, υπογράμμιζαν ότι δεν έχουν κουραστεί και θα παραμείνουν σε “θέση μάχης” για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των ΣΕΜΠΟ, των θέσεων και όρων εργασίας τους. “Θα κρατήσουμε την απεργία μέχρι να παγώσει η εγκατάσταση της Cosco” σημείωσε στην “Α” ο εργαζόμενος στον ΟΛΠ Αχ. Λεφάκης, συμπληρώνοντας πως “δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα”.
“Στόχος είναι να μείνει το Λιμάνι δημόσιο”, υπογράμμισε στην “Α” ο λιμενεργάτης Γ. Γώγος, σημειώνοντας παράλληλα την “τούμπα” της κυβέρνησης, που προεκλογικά κατήγγειλε τη σύμβαση και “τώρα δεν την ανατρέπει”.
Από την άλλη πλευρά, έντονη ήταν η δυσαρέσκεια των εργαζομένων, για τις δηλώσεις δυσφήμησης εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου και στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τα επιχειρήματα περί "δήθεν εργαζόμενων εκατομμυριούχων και κατηγορίας ρετιρέ" είναι κακοήθειες, σημείωναν πολλοί, υπενθυμίζοντας την έλλειψη προσωπικού του λιμανιού και τα 500 8ωρα που υποχρεώνονται να κάνουν αρκετοί.
“Τετελεσμένο γεγονός θα είναι η εγκατάσταση της Cosco”

Στη συνάντηση με τις ηγεσίες της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ και της ΟΜΥΛΕ ο Αλ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις προθέσεις των εργαζομένων και τα αιτήματά τους, καθώς επίσης να εκφράσει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη των δυνάμεων της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς.

"Δίνουμε αγώνα ζωής εδώ και 18 μήνες", είπε ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ, Γ. Γεωργακόπουλος και πρόσθεσε ότι "θέλουμε την συμπαράσταση των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων".

Τι εννοούν τα κυβερνητικά στελέχη όταν κάνουν λόγο για “σύμπραξη”, διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ Γ. Νουχουτίδης.

Παράλληλα, έθεσε το ζήτημα τι θα γίνει σε μια τέτοια περίπτωση με το management του λιμανιού, ποιος θα κάνει τις προσλήψεις, ποιος θα θέτει το εργασιακό πλαίσιο κ.ο.κ. Την ίδια στιγμή σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι λένε, ναι, σε έναν έντιμο διάλογο, αφού πρώτα παγώσει η εγκατάσταση της Cosco στον ΟΛΠ.
Σημειώνοντας παράλληλα, πως “όταν μιλάμε για την Cosco, δεν πρέπει να έχουμε στο νου μας μια κρατική επιχείρηση, αλλά μία off shore εταιρεία που έχει έδρα τις Βερμούδες και έχουν συμφέρον από αυτή και Έλληνες επιχειρηματίες”.
Πρόσθεσε ότι για να διασφαλιστεί το μέλλον των εργαζομένων πρέπει το λιμάνι να παραμείνει Δημόσιο.
Ο Στρ. Μπαλαμπανίδης, αντιπρόεδρος της ΟΜΥΛΕ, επισήμανε τη διάθεση των εργαζομένων να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω την επιμονή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι τη νίκη.