ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ- ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ...


Τρέχουσες Εξελίξεις στο Λ.Σ.
Πειραιάς 27/10/2009

Την 27-10-2009 συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΠΟΕΠΛΣ με θέμα τις τρέχουσες εξελίξεις στο Λιμενικό Σώμα και το υπό προώθηση σχέδιο Π.Δ. με τις νέες αρμοδιότητες των Υπουργείων.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης κρίθηκε σκόπιμη η διακοπή της και η μετάβαση της Εκτελεστικής Γραμματείας στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κο ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ Μιχάλη, για να έχει την απαραίτητη έγκυρη πληροφόρηση για τις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα οριοθετούν την αποστολή του Σώματος και θα περιγράφουν με ακρίβεια την νέα δομή του.

Στην συνάντηση με τον κ. Υπουργό υπήρξαν οι παρακάτω δεσμεύσεις μετά από σχετικά ερωτήματά μας.

Ίδρυση Γενικής Γραμματείας Ασφάλειας - Ναυσιπλοΐας στο Υπ. Προστασίας Πολίτη.

Ίδρυση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος και ένταξή του στην παραπάνω Γενική Γραμματεία.

Ένταξη όλου του ένστολου προσωπικού στο υπό ίδρυση Αρχηγείο, ασχέτως αν εργάζονται προσωρινά σε Υπηρεσίες που μεταφέρθηκαν σε άλλα Υπουργεία. Ο κ. Υπουργός δεν δεσμεύθηκε για το χρονικό διάστημα της μεταβατικής αυτής περιόδου, παρότι αναγνώρισε ότι δεν θα πρέπει να είναι μακρύ.

Την διερεύνηση των τρόπων αύξησης των πόρων των Ασφαλιστικών μας Ταμείων μέσω της νόμιμης εισροής πόρων από την παροχή υπηρεσιών προς τρίτους και για όσο αυτή υφίσταται.

Επίσης ο κος Υπουργός διευκρίνισε ότι ο νέος ρόλος του Λ.Σ. είναι η παροχή υπηρεσιών για την ασφαλή ναυσιπλοΐα, με την έρευνα και διάσωση στον Ελληνικό θαλάσσιο χώρο, την αστυνόμευση της θάλασσας και των λιμένων και την φύλαξη των θαλασσίων συνόρων.

Σε συνέχεια των παραπάνω σας γνωρίζουμε τα εξής :

Το σχέδιο Π.Δ. που περιγράφει τις Υπηρεσίες και τις αρμοδιότητες που μεταφέρονται από το πρώην ΥΕΝΑΝΠ στο Υπ. Οικονομικών, δεν περιέχει καμίας μορφής ρύθμιση που να περιγράφει τη νέα μορφή του Σώματος, των αρμοδιοτήτων και του ρόλου του.

Θεωρούμε απαράδεκτη την παραπάνω παράλειψη που αφήνει έκθετο νομικά και επιχειρησιακά το ίδιο το Σώμα, ενώ δημιουργεί ανασφάλεια στα στελέχη του.

Η ΠΟΕΠΛΣ θεωρεί αναμφισβήτητη την παραμονή στο Σώμα κάτω από το υπό ίδρυση Αρχηγείο όλων των στελεχών του.

Οι Υπηρεσίες που μεταφέρονται σε άλλα Υπουργεία πρέπει να λειτουργήσουν με προσωπικό των Υπουργείων αυτών, πέρα φυσικά από την εύρυθμη παράδοση παραλαβή τους, εντός ελαχίστου εύλογου χρονικού διαστήματος.

Το υπάρχον ένστολο προσωπικό, μαζί με αυτό που πρέπει να εισαχθεί, για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, είναι αυτό που θα στελεχώσει το νέο Λιμενικό Σώμα, μέσα από τη δομή ενός Αρχηγείου που θα λαμβάνει υπόψη όλες τις απαραίτητες εκπαιδευτικές, οργανωτικές και λειτουργικές ανάγκες, με σύγχρονες αντιλήψεις για μέγιστη παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα.

Η ΠΟΕΠΛΣ θεωρεί ότι το εγχείρημα της μετάβασης του Λ.Σ. και των Υπηρεσιών του στα νέα τους καθήκοντα, δεν έγινε με τον πρέποντα σχεδιασμό, ο οποίος κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να ρύθμιζε με το ίδιο Π.Δ. περί αρμοδιοτήτων των Υπουργείων, τη νέα δομή και οργάνωση του Αρχηγείου Λ.Σ., ώστε να μην δημιουργείται η εντύπωση της απαξίωσής του, αλλά της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού του, μέσω του νέου επιχειρησιακού του ρόλου.

Για όλα τα παραπάνω κρίνεται απαραίτητη η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου μέσω του οποίου θα ξεκαθαριστεί ο ρόλος, οι αρμοδιότητες και τελικά η ύπαρξη του Λιμενικού Σώματος.

Τέλος η ΠΟΕΠΛΣ τηρώντας από την αρχή υπεύθυνη και ψύχραιμη στάση δεν θα παραμείνει απαθής και απλός παρατηρητής των γεγονότων, αλλά είναι αποφασισμένη να παρέμβει ενεργά, με όποιο τρόπο χρειαστεί, για την διασφάλιση της ύπαρξης πρώτα του Σώματος, της ενότητάς του και της κατοχύρωσης των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων.

Εκφράζουμε για μία ακόμη φορά την έντονη ανησυχία μας για τον τρόπο που μεθοδεύονται οι αλλαγές αυτές και βεβαιώνουμε ότι θα μας βρουν μπροστά τους όποιοι επιχειρήσουν την υποβάθμιση του Σώματος.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΔΡΙΒΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ - ΓΡΑΙΚΟΥΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ