ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Ο ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ


Επειδή ακούγονται διάφορες απόψεις πανταχόθεν, όλες σεβαστές από την οπτική τους, θα καταθέσουμε και εμείς τη δική μας με ένα παράδειγμα :

Ας πάρουμε ένα δήμο, ο οποίος είναι ένα ενιαίο Ν.Π.Δ.Δ. όπου υπηρετούν διάφοροι υπάλληλοι, διαφορετικών καθηκόντων και αρμοδιοτήρων και διαφορετικής προέλευσης. Έτσι, μπορεί να έχει Νομική Υπηρεσία, Οικονομική Υπηρεσία, Τεχνική Υπηρεσία, Διοικητικές Υπηρεσίες, Υπαλλήλους Καθαριότητας, Δημοτική Αστυνομία, απασχολούμενους με τα πάρκα και τους κήπους, μπορεί να έχει παιδικό σταθμό και Κ.Α.Π.Η.. Σε καθεμιά από τις εν λόγω υπηρεσίες υπάρχουν μόνιμοι υπάλληλοι διαφορετικών προσόντων ακριβώς λόγω της διαφορετικής φύσης των καθηκόντων τους. Πλην όμως ΟΛΟΙ είναι υπάλληλοι του αυτού Δήμου.
Ας υποθέσουμε τώρα ότι έρχεται κάποια στιγμή το Κράτος και λέει : «Αφαιρώ όλες τις αρμοδιότητες των Δήμων, που μεταφέρονται στις Νομαρχίες και οι Δήμοι θα είναι υπεύθυνοι μόνο για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Αυτό τι σημαίνει ; Πως όλοι όσοι ασχολούνται με τα καθήκοντα των υπηρεσιών που αναφέρθηκαν παραπάνω, θα ασχολούνται με το να «νταντεύουν τα βρέφη και να τους αλλάζουν πάνες» ; (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μειώνεται το έργο που προσφέρουν οι βρεφονηπιοκόμοι). ΄Η μήπως σε αυτή την περίπτωση το μόνιμο και έμπειρο με τα συγκεκριμένα ζητήματα προσωπικό θα πρέπει με κάποιον άλλο τρόπο να συνεχίζει να προσφέρει σε αυτά που γνωρίζει ;

Τα ανωτέρω ισχύουν και για το Λ.Σ. το οποίο προσλάμβανε άτομα με διαφορετικό υπόβαθρο, ακριβώς για το λόγο ότι ασκούσε μία πλειάδα διαφορετικών μεταξύ τους αρμοδιοτήτων. Μία εξ αυτών ήταν και η εν γένει θαλάσσια αστυνόμευση. Εάν φύγουν όλες οι αρμοδιότητες και μείνει μόνον αυτή, έχει προσλάβει άτομα για αυτό το λόγο και καλό θα ήταν οι λοιποί να συνεχίσουν να προσφέρουν βάσει της τεχνογνωσίας που έχουν ήδη σε άλλα αντικείμενα. Εξάλλου, το υπάρχον προσωπικό δεν προσελήφθη ούτε κατ’ αριθμό ούτε κατά προσόντα για να στελεχώσει μία Αμερικανικού τύπου Ακτοφυλακή, και αν υπήρχε εξ υπαρχής μία τέτοια, πολλοί εκ των ήδη υπηρετούντων θα είχαν επιλέξει διαφορετικό επαγγελματικό δρόμο.
Τέλος, επιγραμματικά θα πρέπει να λεχθούν τα εξής :

«Βολεμένοι», καθένας με τον τρόπο του, υπάρχουν σε όλες τις βαθμίδες του Λ.Σ.
Το ότι δεν είναι όλο το προσωπικό του Λ.Σ. απόγονοι του «Ράμπο» για να απασχοληθούν σε μία ακτοφυλακή αμερικανικού τύπου, δεν οφείλεται στο ίδιο το Λ.Σ., μα στην πολιτεία που προσελάμβανε προσωπικό για πολλαπλές αρμοδιότητες απαιτώντας συγκεκριμένα προσόντα.
Ενδέχεται, προϊόντος του χρόνου και ανάλογα με την εξέλιξη και τη νέα δομή του Λ.Σ. να απωλεσθούν (Δια παραιτήσεων) στελέχη όλων των βαθμίδων που θα ήταν εν γένει χρήσιμα λόγω της ενασχόλησης τους με θέματα απτόμενα της ναυτιλίας.

ΤΟ Λ.Σ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ ΣΩΜΑ, ούτε η ενασχόληση στελεχών του σε ναυτιλιακές εταιρείες μετά την αποστρατεία είναι κάτι πρωτόγνωρο για το δημόσιο τομέα : συνταξιούχοι τελωνειακοί εργάζονται με εκτελωνιστές, συνταξιούχοι εφοριακοί με λογιστές, συνταξιούχοι αστυνομικοί και αξιωματικοί του στρατού (ιδίως Ειδικών Δυνάμεων) με εταιρείες «Υπηρεσιών Ασφαλείας». Πρέπει να διαλύσουμε τα τελωνεία, τις εφορίες, την ΕΛ.ΑΣ. και το στρατό μήπως ;

- mail αναγνώστη -