ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

ΠΑΓΑΝΗ, ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ....




Παγανή ώρα μηδέν
27/10/2009






Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση στην Παγανή, καθώς οι καταγγελίες για ξυλοδαρμό ενός 17χρονου την Πέμπτη, λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του υφυπουργού Σπύρου Βούγια, έχουν πυροδοτήσει κύμα εξεγέρσεων με ανεξέλεγκτες πλέον συνέπειες. Οι φωνές που ζητούν άμεσο κλείσιμο της Παγανής πυκνώνουν, καθώς ήδη τουλάχιστον δυο θάλαμοι έχουν καταστραφεί από τις φωτιές, ενώ στο στάδιο της διερεύνησης βρίσκεται από την ΕΛΑΣ, αλλά και από τη Δικαιοσύνη, η υπόθεση με τον ξυλοδαρμό του 17χρονου από αστυνομικούς. Το περιστατικό κατήγγειλε ανοιχτά με ανακοίνωσή της την Κυριακή και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ο 17χρονος Μοχάμεντ Χουσεΐν Χαντάρ μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα, αφού στη διάρκεια εξέγερσης στην Παγανή καταγγέλλεται πως έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από αστυνομικούς.
Μάλιστα, ο χειρουργός γιατρός κ. Στρατής Κούσκος που τον εξέτασε, αρχικά διαπίστωσε κακώσεις κεφαλής, αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης, οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης, αριστερού ώμου, δεξιού αντιβραχιονίου και δεξιάς άκρας χειρός και ζήτησε να εισαχθεί για νοσηλεία στο Νοσοκομείο.
Ο νεαρός υποβλήθηκε και σε αξονική τομογραφία προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα τραύματα στο κεφάλι είχαν προκαλέσει σοβαρές βλάβες.
Το Σάββατο ο νεαρός - ο οποίος σημειωτέον έμεινε κρατούμενος στο κτήριο της Αστυνομίας - αναίρεσε τις καταγγελίες ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από το αστυνομικούς. Την ίδια ώρα, ένας-ένας οι καταγγέλλοντες αυτόπτες μάρτυρες, κρατούμενοι όλοι για πολλές μέρες, αποφασίζεται ξαφνικά πως παίρνουν «ροζ κάρτα» και επιβιβάζονται στο πλοίο της γραμμής, και φυσικά «εξαφανίζονται» στην Αθήνα.
Από την άλλη μεριά, η ιατροδικαστής στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, κ. Άννα Θεοδώρου, μιλώντας στο «Ε» είπε ότι αφού εξέτασε το 17χρονο, διαπίστωσε «μια εκδορά στο χέρι στο αντιβραχιόνιο και εκχύμωση στο δεξιό μηρό».
Δε διαπίστωσε χτύπημα στο κεφάλι, ενώ χωρίς να αρνείται ότι μπορεί να υπήρξε σωματική βλάβη από άσκηση βίας, αναφέρει ότι ήταν ελαφρά τα τραύματά του.
Σύστησε όμως και εκείνη να μείνει στο Νοσοκομείο προληπτικά, για μια ή δυο ημέρες!
Τα αίτια
Δεν πρόλαβε να γυρίσει την πλάτη του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, και λίγες μόλις ώρες μετά την επίσκεψή του στην Παγανή ξέσπασε νέα εξέγερση στο Κέντρο Κράτησης, ενώ σημειώθηκαν - σύμφωνα με τις καταγγελίες - και συμπλοκές με τους αστυνομικούς.
Η αιτία της εξέγερσης είναι ίδια με όλες τις προηγούμενες.
Οι αλλοδαποί αντιδρούν κάθε φορά που βλέπουν από κάποιους θαλάμους ν’ απελευθερώνονται άτομα και οι ίδιοι να παραμένουν κρατούμενοι.
Όπως αναφέρεται στην καταγγελία που εστάλη στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και υπογράφεται από πολίτες μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων και μετανάστες, αμέσως μετά την επίσκεψη του υφυπουργού κρατούμενοι του θαλάμου Δ άρχισαν να διαμαρτύρονται μόλις απελευθερώθηκαν κρατούμενοι από το θάλαμο Γ, γιατί αυτοί παραμένουν κρατούμενοι πολύ πέραν του ενός μηνός, ενώ άλλοι απελευθερώνονται νωρίτερα.
Έβαλαν δε και φωτιές σε στρώματα και προκλήθηκαν αναθυμιάσεις που πέρασαν στο θάλαμο Γ από τρύπα στον τοίχο.
Οι εναπομείναντες κρατούμενοι στο θάλαμο Γ ζήτησαν, λόγω του καπνού, να προαυλισθούν.
Τότε ,σύμφωνα με την καταγγελία, τους πλησίασε ένας φρουρός, τους έκανε χειρονομίες, τους απειλούσε με το κλομπ, τους αποκαλούσε ζώα («animals») και τους εκφόβιζε λέγοντάς τους «θέλετε παιχνίδια;» («do you want to play games?»).
Στο θάλαμο Δ τώρα, λόγω της φωτιάς που είχε ανάψει στα στρώματα, άνοιξαν την πόρτα για να βγαίνουν ένας-ένας και ένας φρουρός τους χτυπούσε με κλομπ.
Έπειτα, πήραν έναν ανήλικο κρατούμενο, τον οδήγησαν μπροστά στο ιατρείο και εκεί τέσσερις φρουροί τον χτυπούσαν επί ώρα. Αργότερα δε, και όταν έπεσε λιπόθυμος, ήρθε ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο Νοσοκομείο.
Κι ενώ όλα τα παραπάνω έχουν καταγγελθεί ενυπόγραφα από περισσότερους από 40 κρατουμένους και ανάλογη είναι κι η αρχική κατάθεση του ίδιου του 17χρονου μέσω μεταφραστή σε εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων που τον επισκέφθηκαν στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, δυο μέρες μετά ο νεαρός αναίρεσε τα πάντα.

Τα είχαν πει…
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι κατά την επίσκεψη του υφυπουργού Σπύρου Βούγια στο Κέντρο Κράτησης το πρωί της Πέμπτης, πολλοί ήταν οι μετανάστες που του κατήγγειλαν ότι έχουν πέσει θύματα ξυλοδαρμού από αστυνομικούς. «They beat as», του έλεγαν πολλοί αλλοδαποί μέσα από τα κάγκελα των θαλάμων στην Παγανή.
Δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, ωστόσο, το γεγονός ότι αστυνομικοί εμφανίζονται να χτύπησαν και μάλιστα να τραυμάτισαν τον 17χρονο την ίδια μέρα που βρέθηκε στο Κέντρο Κράτησης ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διατάχθηκε ΕΔΕ, με χρόνο περαίωσής της τη μια εβδομάδα, ενώ προανάκριση πραγματοποιεί και η εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης.
Χθες το πρωί, πάντως, συνεδρίαζε εκτάκτως η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για τη στάση που θα κρατήσει αναφορικά με το περιστατικό.

Πάει για άμεσο κλείσιμο;
Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες «εκκένωσης» της Παγανής μετά και από τα τελευταία επεισόδια.
Χθες το πρωί, στο Κέντρο Υποδοχής είχαν μείνει 300 άτομα, από τα οποία τα 200 αναμενόταν ν’ απελευθερωθούν το απόγευμα, ενώ σήμερα θα απελευθερωθούν και τα υπόλοιπα 100.
Ο νομάρχης Παύλος Βογιατζής, όπως δήλωσε στο «Ε», αναμένει οδηγίες από το υπουργείο για το τι μέλλει γενέσθαι μέσα στις επόμενες ημέρες για την Παγανή.
Ο ίδιος, πάντως, έχει προτείνει να κλείσει μέσα στην εβδομάδα το Κέντρο και όσοι μετανάστες φθάνουν στις ακτές να μεταφέρονται κατ’ ευθείαν στην Αθήνα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Παρέμβαση στο θέμα έκανε με ανακοίνωσή της την Κυριακή η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τα όσα φέρονται να συνέβησαν το απόγευμα της Πέμπτης στην Παγανή, ζητώντας την πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών ώστε να ριχτεί άπλετο φως.
«Σύμφωνα με καταγγελίες, των οποίων έγινε αποδέκτης η Ύπατη Αρμοστεία, αστυνομικά όργανα, υπεύθυνα για τη φύλαξη του Κέντρου, προέβησαν σε κακοποίηση και ξυλοδαρμό κρατουμένων, μεταξύ των οποίων ενός 17χρονου ανηλίκου, ο οποίος διακομίστηκε στο Βοστάνειο Νοσοκομείο, όπου και του διαγνώσθηκαν κακώσεις σε κεφαλή, πλάτη, μέση και χέρια. Σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πληροφορίες, τα γεγονότα προκλήθηκαν στη συνέχεια έντασης που δημιουργήθηκε σε ορισμένους θαλάμους, όπου ομάδες κρατουμένων που διαμαρτύρονταν για την παρατεταμένη τους κράτηση.
Η Ύπατη Αρμοστεία θεωρεί θετικό το γεγονός ότι, κατόπιν και εντολής του υφυπουργού για την Προστασία του Πολίτη, διενεργούνται ήδη πειθαρχικές και ποινικές έρευνες για τα συμβάντα. Δεδομένης της σοβαρότητας των καταγγελιών, η Ύπατη Αρμοστεία ζητά σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης, με τρόπο ώστε να διασφαλιστεί η ανάδειξη τυχόν ευθυνών και, σε περίπτωση στοιχειοθέτησής τους, να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, στη βάση και των πρόσφατων εξαγγελιών του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για μηδενική ανοχή σε φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείς του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Γιώργος Τσαρμπόπουλος, ήταν την περασμένη Πέμπτη το πρωί επικεφαλής κλιμακίου που επισκέφθηκε μαζί με τον υφυπουργό το Κέντρο Κράτησης.
Η ένταση στην Παγανή συνεχίστηκε, πάντως, και τις επόμενες ημέρες, καθώς νέα επεισόδια έγιναν το Σάββατο αλλά και την Κυριακή.
Το Σάββατο το βράδυ μεταφέρθηκαν άλλα τέσσερα άτομα στο Νοσοκομείο με τραύματα μετά από συμπλοκές.