ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ . ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΑΠΟ ΤΟ....ΑΔΙΕΞΟΔΟ


Πακέτο προτάσεων με στόχο τη λύση της απεργίας στον ΟΛΠ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2009


TOY ANTΩΝΗ ΤΣΙΠΛΑΚΗ
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ


Ενα ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων προς τους εργαζομένους, ώστε να ικανοποιηθούν ορισμένα εκ των βασικών αιτημάτων τους, σχεδιάζει να καταθέσει στην Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη.
Προτάσεις σε τρεις άξονες σχεδιάζει να καταθέσει η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη.
Οι προτάσεις που θα κινούνται σε τρεις άξονες, εάν γίνουν αποδεχτές από τους εργαζομένους, θα έχουν ως αποτέλεσμα να σταματήσουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις που κρατούν εδώ και 17 ημέρες και να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο Σ.ΕΜΠΟ.

Ο πρώτος άξονας αφορά την «πίστωση χρόνου». Η Cosco δεν φαίνεται να είναι αντίθετη να δώσει στον ΟΛΠ [OLPr.AT] την ευκαιρία να αναλάβει το Σ.ΕΜΠΟ. για ένα διάστημα 15 με 20 ημερών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν τίθεται σε καμία περίπτωση υπό αμφισβήτηση η ισχύς του νόμου με τον οποίο κυρώθηκε η σύμβαση παραχώρησης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ από τον ΟΛΠ στην Cosco.
Το σχέδιο αυτό θα προβλέπει ότι ο ΟΛΠ θα πραγματοποιεί τη φορτοεκφόρτωση για λογαριασμό της κινεζικής κρατικής εταιρείας Cosco. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, τις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου για τα θέματα της σύμβασης παραχώρησης έχει αναλάβει πλέον ο Κινέζος πρεσβευτής στην Αθήνα, εκπροσωπώντας της κινεζική κυβέρνηση.
Το δεύτερο θέμα αφορά στα εργασιακά. Η υπουργός αναμένει από τους συνδικαλιστές να καταθέσουν τα αιτήματά τους, ενώ η ίδια προτίθεται να συζητήσει μαζί τους και για την εγγύηση τυχόν μελλοντικής απώλειας εισοδημάτων των εργαζομένων από τη μείωση για παράδειγμα των υπερωριών.
Τέλος, ο τελευταίος άξονας αφορά τις συνέργειες που μπορούν να επιτευχθούν στο μέλλον ανάμεσα στους προβλήτες που θα ελέγχει η Cosco (ΙΙ και εφόσον κατασκευαστεί ο ΙΙΙ) με τον προβλήτα Ι που θα διαχειρίζεται ο ΟΛΠ.

Το δύσκολο σημείο

Το σημείο - κλειδί για την ομαλή εξέλιξη των συζητήσεων, ώστε να σταματήσουν οι απεργίες και να ανοίξει το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά είναι η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και Κίνας, με στόχο τη βελτίωση ορισμένων όρων της σύμβασης που έχει υπογραφεί. Η ατζέντα των διαπραγματεύσεων δεν έχει καθοριστεί ακόμα (τα θέματα που θα τεθούν υπό διαπραγμάτευση), αλλά οι εργαζόμενοι επιθυμούν η υπουργός να τους αναπτύξει ποια θα είναι τα ζητήματα που θα συζητηθούν με την Cosco.
Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει συνεχόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι και αύριο Κυριακή, ημέρα που θα συνεδριάσουν ξανά, για να σταθμίσουν τα δεδομένα και να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Το ΚΚΕ
Α. Παπαρήγα για ΟΛΠ: Ετοιμάζεται συμφωνία σαν του Χότζα.
Χθες, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επισκέφθηκε το λιμάνι του Πειραιά και συναντήθηκε με τους εργαζομένους που απεργούν. Οπως τόνισε η κα Παπαρήγα, δεν πρέπει να υποκύψουν σε πιέσεις, γιατί από την ιδιωτικοποίηση κινδυνεύουν άμεσα τα εργασιακά τους δικαιώματα. Κανένα λιμάνι δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ιδιωτικοποιηθεί, κατέληξε.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
ΤΟΥ ΑΓΑΠΗΤΟΥ ΣΥΜΝΑΔΕΛΦΟΥ, ΑΝΤΩΝΗ ΤΣΙΠΛΑΚΗ


ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ
peiratiko