Στα τέλη του προηγούμενου μήνα ήρθε στο email μου ένα δελτίο τύπου από την περιβαλλοντική οργάνωση "Αρχιπέλαγος", Ινστιτούτο Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Ερευνας Αιγαίου, στην Ελλάδα σχετικά με μια απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μόλις μια ανάσα πριν προκηρυχθούν εκλογές!
Πρόκειται για μια απόφαση για τη χορήγηση αδειών αλιείας κοραλλιών στο κεντρικό Αιγαίο και τις Κυκλάδες, που υπέγραψε στις 18/08 ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης. Αυτή η απόφαση, σύμφωνα με τα μέλη της οργάνωσης, "διακυβεύει το μέλλον ενός ανεκτίμητου φυσικού πόρου, και δημιουργεί πολλαπλά ερωτήματα για τους σκοπούς που εξυπηρετεί η εν λόγω κίνηση".
Το κόκκινο κοράλλι είναι ένα από αρχαιότερα είδη της θαλάσσιας πανίδας στη Μεσόγειο και όχι μόνο. Έχει λατρευθεί από όλους τους λαούς της περιοχής είτε ως φάρμακο, είτε ως φυλακτό αλλά μέχρι και τις μέρες μας είναι περιζήτητο σε κάθε είδους κόσμημα.
Έτσι, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιτρέπει την αλιεία τους μόνο με το χέρι ή με σκαπάνη από δύτες, και από αλιευτικά σκάφη που διαθέτουν συσκευή δορυφορικής παρακολούθησης, με στόχο την προστασία των αποθεμάτων. Όπως επισημαίνουν όμως οι επιστήμονες του "Αρχιπέλαγους" αν και τα μέτρα ακούγονται καθησυχαστικά, η ελληνική πραγματικότητα διαφοροποιεί τα πράγματα. Οι συσκευές δορυφορικής παρακολούθησης υπολειτουργούν και το ισχύον ελεγκτικό πλαίσιο είναι ανεπαρκές.
Αν αναλογιστούμε πως το λιμενικό στα νησιά μας πασχίζει να τα βγάλει πέρα με ελάχιστα μέσα στη διάθεση του, χωρίς πλοία και προσωπικό, καταλαβαινουμε όλοι πως και σε αυτή την περίπτωση οι φόβοι των ανθρώπων του "Αρχιπελάγους" για ελλειπη αστυνόμευση των αλιευτικών δραστηριοτήτων που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μία καταστροφή, είναι βάσιμοι.
Στο παρελθόν, άδειες για την αλιεία του κόκκινου κοραλλιού είχαν μεταβιβαστεί από τους Έλληνες κατόχους τους σε σκάφη από άλλες χώρες, κυρίως από την Ιταλία, υπό τη μορφή υπεργολαβίας.
Επιπλέον, τα σκάφη αυτά είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα μηχανήματα και μεταλλικές δράγες που τους δίνουν τη δυνατότητα να αποψιλώνουν πλήρως μεγάλες περιοχές με το σπάνιο και αργά αναπτυσσόμενο είδος. Μόλις λίγα χιλιοστά αναπτύσσονται κάθε χρόνο καθιστώντας το μη ανανεώσιμο θαλάσσιο πόρο.
Δεκαετίες απαιτούνται για την ανανέωση ενός κοραλλιού που θα αφαιρεθεί από τον πυθμένα. Η αφαίρεση του όμως σημαίνει πάνω από όλα σημαντική διατάραξη της ισορροπίας της θαλάσσιας αλυσίδας.
Δεκαετίες απαιτούνται για την ανανέωση ενός κοραλλιού που θα αφαιρεθεί από τον πυθμένα. Η αφαίρεση του όμως σημαίνει πάνω από όλα σημαντική διατάραξη της ισορροπίας της θαλάσσιας αλυσίδας.
Μέτά από όλα αυτά και με δεδομένο πως δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες και στοιχεία που να βεβαιώνουν πως το μέγεθος των αποθεμάτων του είδους στο Αιγαίο είναι αρκετό για να αντέξει αλιεία τέτοιου μεγέθους, είναι απορίας άξιον πως ελήφθη μια τέτοια απόφαση.
Οι αλιευτικοί πόροι στα συγκεκριμένα θαλάσσια οικοσυστήματα είναι ήδη υποβαθμισμένοι και για αυτό οι ειδικοί ζητούν τη λήψη μέτρων που θα βοηθήσουν στη σωστή διαχείρηση και προστασία τους.
Το Αρχιπέλαγος, Ι.ΘΑ.Π.ΕΑ καλεί τον Υπουργό να αποσύρει την παραπάνω άδεια αλιείας, αλλιώς θα πρέπει να αναλάβει "την ευθύνη για το απροκάλυπτο ξεπούλημα ενός φυσικού πόρου και τη στέρηση από τις μελλοντικές γενιές ενός θαλάσσιου ζώου με σπάνια ομορφιά και οικολογική σημασία". Βεβαια αυτό θα πρέπει να γίνει αφού συσταθεί η νέα Βουλή. Ας ελπίσουμε πως η ζημιά μέχρι τότε δεν θα είναι ανυπολογίστη...