ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

EΘΕΛΟΥΣΙΑ-ΕΞΠΡΕΣ ΣΤΟΝ ΟΛΠ..., ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΟΜΥΛΕ...









Εθελουσία-εξπρές στον ΟΛΠ
ΕΘΝΟΣ
ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΑΛΑΓΚΟΝΙΑΡΗ


Το πρόγραμμα αφορά περίπου 180 υπαλλήλους και 80 με 100 εργάτες. Καταγγελίες από την ΟΜΥΛΕ για θολές διατάξεις και σχέδιο εξαφάνισης του προσωπικού «E» 19/8


Με διαδικασίες - εξπρές αρχίζει η υλοποίηση προγράμματος εθελουσίας εξόδου, με πρόωρη συνταξιοδότηση, εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά. Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας, Απασχόλησης και Ναυτιλίας προώθησαν «σιωπηρά», μέσα στον Αύγουστο, την απαιτούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση, που καθορίζει τις διαδικασίες και τα αναγκαία δικαιολογητικά και δημοσιεύτηκε παραμονές του Δεκαπενταύγουστου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ, τεύχος Β 1651/11-8-09).

Λιμενεργάτες στον ΟΛΠ.
Οι συνδικαλιστές τονίζουν πως οι διατάξεις στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου παραμένουν «θολές»
Το πρόγραμμα υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 180 υπαλλήλους και 80-100 εργάτες. Πρόκειται σύμφωνα με τον νόμο, που έχει ψηφιστεί μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία, για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα άμεσης λήψης πλήρους σύνταξης από την 1η Ιανουαρίου 2010 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014. Δηλαδή θα αναγνωριστούν έως 5 χρόνια πλασματικής υπηρεσίας.

Πάντως, συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) επισημαίνουν ότι οι διατάξεις παραμένουν «θολές» και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πολλοί εργαζόμενοι, που θα θελήσουν να ενταχθούν σε αυτό, να «κοπούν» τελικά από τη συνταξιοδότηση και να υποχρεωθούν να επιστρέψουν στην εργασία, χάνοντας ακόμα και 10 μήνες ασφάλισης.

Η ΟΜΥΛΕ έχει καταγγείλει το πρόγραμμα ως «σχέδιο εξαφάνισης του υπάρχοντος προσωπικού και δημιουργίας ενός νέου εργασιακού καθεστώτος στα λιμάνια, χωρίς συλλογικές συμβάσεις και με απολύσεις».

Επίσης είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμα και τώρα, που ξεκινά το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου εν όψει της παράδοσης του προβλήτα ΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στην κινεζική εταιρεία Cosco, δεν είναι γνωστό το κόστος για τ ασφαλιστικά ταμεία αλλά και για τον ΟΛΠ ΑΕ, που θα έχει συμμετοχή σε εισφορές και στο εφάπαξ.

Το κόστος
Από πρόχειρους υπολογισμούς που είχαν γίνει στις αρχές του 2008, από υπηρεσιακούς παράγοντες του Οργανισμού, όταν είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση η υλοποίηση του προγράμματος, φαινόταν ότι το κόστος για κάθε εργαζόμενο (ασφαλιστικές εισφορές του απαιτούμενου χρόνου, αποζημίωση και εφάπαξ) θα έφτανε στα 230.000 ευρώ. Δηλαδή, για περίπου 280 άτομα το κόστος θα ξεπεράσει τα 64 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται και στην παραπάνω Κοινή Υπουργική Απόφαση, αφού κατατεθούν αιτήσεις, τα ασφαλιστικά ταμεία θα υπολογίσουν για κάθε εργαζόμενο το κόστος εισφορών εργοδότη και εργαζομένου και την εκτίμηση του κόστους που αφορά τις συντάξεις.

Οι αιτήσεις καθορίζεται ότι πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2009, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να αποχωρήσουν από τον ΟΛΠ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2009.

Κατά πληροφορίες από τη διοίκηση του ΟΛΠ είχε ειπωθεί ότι ο χρόνος αποχώρησης θα οριζόταν στα τέλη Απριλίου του 2010. Ομως κάτι τέτοιο δεν έγινε, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι να κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς δουλειά από το τέλος Δεκεμβρίου και να μην έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου των δικαιολογητικών τους από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ, κάτι που χρειάζεται το λιγότερο 6 μήνες ή και περισσότερο σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.

Ετσι, εάν μετά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι δεν δικαιούνται πρόωρη συνταξιοδότηση θα επιστρέψουν, σύμφωνα με τον νόμο, στην εργασία τους, αλλά χάνοντας αρκετούς μήνες ασφάλισης.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΓΚΟΝΙΑΡΗΣ


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΕΘΝΟΣ"