ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!
To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!
Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009
ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ ΓΙΑ ...ΟΛΑ ΚΑΙ ΟΛΑ...ΚΑΛΑ..ΚΑΙ ...ΟΛΑ ΩΡΑΙΑ-ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ, ΑΝ ΕΤΣΙ...ΝΟΜΙΖΕΤΕ...
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Κου ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ
ΠΕΜΠΤΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009
Κος ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ:
Αν συμφωνείτε να ξεκινήσω με ένα βασικό θέμα, το οποίο επειδή είναι θέμα ηθικής τάξης, θα ήθελα να το προτάξω και αισθάνομαι ότι χρωστάω απάντηση άλλωστε και μετά βέβαια, ανοικτοί, να μην διαλέξω εγώ θεματολογία. Ανοικτοί σε θέματα τα οποία θα θέσετε εσείς.
Θέλω να ενημερώσω κατ’ αρχήν, αυτή είναι η εκκρεμότητα ηθικής τάξης που αισθάνομαι ότι υπάρχει, για δύο ΕΔΕ που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα. Το ένα θέμα αφορά στη συμμετοχή λιμενικών οργάνων σε κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών στο λιμάνι της Πάτρας.
Ανάγεται σε 3 μήνες πίσω και θέλω να σας ενημερώσω ότι μετά από οργανωμένη επιχείρηση που αποκάλυψε το συγκεκριμένο αυτό κύκλωμα και στο οποίο εφέροντο λιμενικοί ως αναμεμιγμένοι, ζήτησα από τον Αρχηγό άμεσα, κατά προτεραιότητα την διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης και θέλω να σας γνωρίσω, ότι η εξέταση αυτή περαιώθηκε και βάσει του πορίσματος αυτής της ΕΔΕ κινήθηκε η διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου σε βάρος όλων των εμπλεκομένων λιμενικών οργάνων.
Ενώ αυτοί οι οποίοι ενέχονται στο κύκλωμα διακίνησης, παραπέμφθηκαν στα αρμόδια ανακριτικά συμβούλια, με το ερώτημα της επιβολής της αυστηρότερης πειθαρχικής ποινής, αυτής της απόταξης από το Λιμενικό Σώμα.
Με αποφάσεις των πρωτοβαθμίων ανακριτικών συμβουλίων, αποτάχθηκαν από τις τάξεις του Λιμενικού Σώματος 5 λιμενικοί, εκ των οποίων 2 λιμενοφύλακες, 2 κελευστές και ένας υποπλοίαρχος.
Τώρα υπάρχει μία δεύτερη σε εκκρεμότητα ΕΔΕ, αυτή η οποία είχα να κάνει με τον ενδεχόμενο ξυλοδαρμό Αφγανού στην Ηγουμενίτσα. Πριν από 3 μήνες καταγγέλθηκε το περιστατικό
Να πω κατ’ αρχήν, ότι βέβαια έχει επιληφθεί η τακτική δικαιοσύνη. Διερευνάται ποινικά μετά από εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσπρωτίας, προκειμένου ειδικότερα να διερευνηθούν τα καταγγελλόμενα και να διαπιστωθεί ο τρόπος πρόκλησης βαρύτατων σωματικών βλαβών.
Η καταγγελία ήταν, ότι ο αλλοδαπός είχε δαρθεί από όργανα του Λιμενικού Σώματος. Ζήτησα άμεσα από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος την διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, η οποία έπρεπε να διερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο αλλοδαπός αυτός εισήχθη αρχικά στο νοσοκομείο Φιλιατών και μετά επειδή προφανώς δεν ήταν επαρκές το νοσοκομείο Φιλιατών για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υγείας τα οποία είχε, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, ανατέθηκε στο γραφείο Εσωτερικών Υποθέσεων η υπόθεση αυτή, έρευνα δηλαδή, η οποία με την ολοκλήρωσή της θα υποβληθεί άμεσα στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, η οποία θα κρίνει το ενδεχόμενο της ποινικής δίωξης.
Τώρα θέλω να σας πω περισσότερα για αυτήν την ΕΔΕ, η οποία πράγματι κράτησε αρκετό καιρό. Έγιναν προσπάθειες να υπάρξουν μαρτυρικές καταθέσεις από τον ευρύτερο δυνατό αριθμό προσώπων που ήταν παρόντες κατά το συμβάν.
Ήταν κρίσιμη η σύμπραξη δύο οδηγών Γερμανών, ενός οδηγού και ενός συνοδηγού, οι οποίοι αναζητήθηκαν, παρενέβην ώστε να υπάρξει μία ταχύτερη ανταπόκριση στο αίτημα δικαστικής συνδρομής από την Γερμανία.
Τελικά ο ένας δεν έχει ακόμα ανευρεθεί διότι εξακολουθεί και κάνει δρομολόγια μεταξύ Γερμανίας, Αυστρίας και δεν ξέρω ποιων άλλων κρατών. Ο άλλος αρνήθηκε να μαρτυρήσει.
Δεν κατέστη ακόμα δυνατόν να καταθέσει ούτε το ίδιο το θύμα, λόγω της κατάστασης της υγείας του.
Έλαβα προχθές, Τρίτη, το σχετικό πόρισμα της ΕΔΕ, το οποίο αποφαίνεται ότι προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα διατύπωσης σαφών και επώνυμων προτάσεων ως προς την άσκηση ή μη διοικητικού, πειθαρχικού ελέγχου σε βάρος των στελεχών του Λιμενικού Σώματος για το σύνολο των πράξεων ή των παραλείψεων και στο μέτρο που αναλογεί στον καθένα εξ αυτών, θα πρέπει η υπόθεση λόγω της σοβαρότητάς της να παραμείνει εκκρεμής για να ολοκληρωθεί μετά την ετυμηγορία της ελληνικής δικαιοσύνης.
Διευκρινίζεται ότι αυτό ουδόλως σημαίνει ότι λόγω αμφιβολιών προτείνεται η απαλλαγή ή η αθώωση των εμπλεκομένων καθ’ οιονδήποτε τρόπο.
Δεν είναι η έκβαση που περίμενα. Και για αυτό κάνοντας χρήση της δυνατότητας που δίνει η διάταξη του άρθρου 6, παρ. 4 της 114.1.42/2002 απόφασης, ζήτησα αμέσως από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος να διατάξει την διενέργεια νέας ΕΔΕ από αρχαιότερο αξιωματικό από αυτόν που διενήργησε την πρώτη ΕΔΕ.
Θέλω απερίφραστα να πω ότι η διαφθορά, καταρχήν, αφ' ενός αλλά και η υπέρβαση εξουσίας, η άσκηση βίας, παράνομης βίας, δεν είναι ανεκτά στο Λιμενικό Σώμα. Είναι, αντίθετα, φαινόμενα ξένα σε αυτό, είναι ξένα με την παράδοσή του, είναι ξένα με την ιστορία του, είναι ξένα με την κοινωνική του, με την σημαντική κοινωνική του προσφορά.
Όχι μόνο δεν υπάρχει πρόθεση συγκάλυψης ή ανοχής τέτοιων φαινομένων, αλλά το δηλώνω κατηγορηματικά, τέτοιες συμπεριφορές, διάπραξη τέτοιων αδικημάτων θα τιμωρείται υποδειγματικά.
Ο Λιμενικός που υποπίπτει σε τέτοιου τύπου συμπεριφορές, που διαπράττει τέτοια ποινικά αδικήματα, δεν έχει χώρο στο Λιμενικό Σώμα. Θα παραπέμπεται με το ερώτημα της απόταξης.
Αυτά για να ξεκαθαρίσουμε το πράγμα μία και έξω.
Κος ΡΕΝΤΖΕΠΕΡΗΣ:
Επιτρέπετε, κύριε Υπουργέ;
Κος ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ:
Παρακαλώ, κύριε Αρχηγέ.
Κος ΡΕΝΤΖΕΠΕΡΗΣ:
Θα ήθελα να συμπληρώσω σε αυτά που είπατε, ότι αυτά είναι και σαφείς θέσεις της στρατιωτικής ηγεσίας. Υπάρχει σύμπνοια, πλήρης σύμπνοια και ταυτότητα απόψεων με αυτά που λέτε.
Και νομίζω ότι η όλη πορεία μας σαν Λιμενικό Σώμα δεν είναι αυτή η οποία αμαυρώνεται, δεν θέλω να προκαταλάβω τίποτα, και για αυτό όπως μαζί μιλήσαμε, είπαμε να γίνει εκ νέου η ΕΔΕ διότι δεν είμαστε πεπεισμένοι για ορισμένα πράγματα.
Αυτό νομίζω, κύριε Υπουργέ, καταδεικνύει την ευαισθησία όλης της στρατιωτικής ιεραρχίας και το πνεύμα που κινείται μεταξύ ημών, γιατί ο σκοπός είναι να προστατεύσουμε το Λιμενικό που προσφέρει τόσα και τόσα. Αν υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι το αμαυρώνουν δεν τους θέλουμε στο Σώμα. Όλη η Στρατιωτική ηγεσία και νομίζω οι περισσότεροι από τους κυρίους που είναι εδώ πέρα μας γνωρίζουν πως κινούμεθα. Αν υπάρχουν ορισμένοι οι οποίοι κινούνται όπως αυτοί νομίζουν δεν τους θέλουμε στο Σώμα. Αυτό είναι γεγονός αναμφισβήτητο και το δηλώνω κατηγορηματικά και είμαστε στην ίδια γραμμή με εσάς και με τον υπόλοιπο κόσμο.
Για αυτό απαιτούμε από τον κόσμο τον δικό μας να φέρεται καλά και όμορφα προς τους πολίτες. Ό,τι και να γίνεται. Ευχαριστώ πολύ. Κος ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ:
Ευχαριστώ κύριε Αρχηγέ. Πράγματι, πρέπει να σημειώσω την υποδειγματική συνεργασία μας και κατά μείζονα λόγο την φωτογραφική αντίληψή μας, κοινή αντίληψή μας, σε σχέση με θέματα τέτοιας ηθικής τάξης.
Αυτό ήθελα για λόγους αρχής να δηλώσω καταρχήν, ξεκινώντας την κουβέντα μας και είμαι στη διάθεσή σας για τα θέματα τα οποία θέλετε να κουβεντιάσουμε.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ:
Ο κύριος Ανανιάδης παρακαλώ.
Κος ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ:
Καλημέρα κύριε Υπουργέ. Δύο ερωτήματα ήθελα να θέσω. Καταρχήν, μετά το ΚΥΣΕΑ που συμμετείχατε πρόσφατα κυκλοφόρησε, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακριβώς, ένα σενάριο περί ιδρύσεως Ακτοφυλακής, περί υπαγωγής του υπηρεσιακού τμήματος του Λιμενικού σε ένα νέο Σώμα;
Θα ήθελα από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας μια αποσαφήνιση σε ό,τι αφορά αυτό.Κος ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ:
Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Το λέω μονολεκτικά.
Κος ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ:
Και μια δεύτερη ερώτηση. Χτες οι ακτοπλόοι παραχώρησαν μια συνέντευξη. Υπήρχαν πάρα πολλά θέματα. Εγώ θα ήθελα να σταθώ, φαντάζομαι άλλοι συνάδελφοι θα θέσουν και άλλα, να σχολιάσετε το εξής.
Κατά παράδοση, βεβαίως η Ένωση των Επιχειρηματιών Ακτοπλοΐας προστατεύουν τα συμφέροντά τους. Όμως ο κανόνας λέει ότι είτε είναι Ενώσεις, είτε είναι συνδικαλιστικές ομαδοποιήσεις, οι εκπρόσωποί τους κατά κανόνα είναι κοντά στο συντηρητικό κόμμα, στον συντηρητικό χώρο, στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ελάχιστες είναι οι εξαιρέσεις που εξαιρούν αυτό τον κανόνα και αφορά συνολικότερα το οικονομικό φάσμα.
Κληθείς λοιπόν ο κύριος Βεντούρης να σχολιάσει χτες από εμένα, καθώς ανέπτυξε μια επιχειρηματολογία ότι πολύ καθυστερούμε και πάντα κλειστές πόρτες βρίσκουμε από όλους τους Υπουργούς, απ’ όλα τα Υπουργεία. Την τελευταία 10ετία με ποια πολιτική ηγεσία είχατε μια συναντίληψη; Και είπε ότι επί Ανωμερίτη μόνο μπορούσε να νιώθει ως ακτοπλόος ότι αντιλαμβανόταν τους προβληματισμούς του.
Εγώ θα ήθελα την πολιτική σας τοποθέτηση και το σχόλιό σας.
Κος ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ:
Δεν είμαι σχολιαστής. Δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο σε αυτό. Ο καθένας είναι ελεύθερος να σταθμίζει κάτω από ποιες συνθήκες έχει την εντύπωση ότι απέδωσε ένα Υπουργείο στο έργο του. Δεν θέλω αυτό να το σχολιάσω.
Όμως επιτρέψτε μου να αξιοποιήσω την παρατήρησή σας και να μιλήσω για το βασικότερο θέμα που εθίγη χτες στη Συνέντευξη Τύπου στην οποία αναφέρεστε.
Για το θέμα του επίναυλου ή ακόμα καλύτερα για το θέμα των υπέρ τρίτων κρατήσεων.
Θέλω να κάνω μια δύο απλές παρατηρήσεις, για να δούμε πράγματι κατά αντικειμενικό τρόπο το θέμα.
Πρώτον, θέλω να πω ότι πράγματι ακούγεται εύηχο αυτό το 33% τάχα της τιμής του εισιτηρίου το οποίο πηγαίνει υπέρ τρίτων και δει μη ανταποδοτικά.
Νομίζω ότι η πρώτη παρατήρηση είναι, ότι εδώ πρόκειται για μανιχαϊστική προσέγγιση, υπεραπλουστευτική προσέγγιση. Τι δουλειά έχουν να αθροίζονται μαζί ο επίναυλος 3%, που είναι ασυζητητί ανταποδοτικός. Τα λιμενικά τέλη 5%, το σημειώνω και αυτό, 5%, ανταποδοτικό και αυτό.
Το 6,5% του ΚΑΕΟ, που και αυτό είναι ανταποδοτικό στο μέτρο που αποτελεί τα ασφάλιστρα των επιβατών και τον οχημάτων. Σύνολο 14,5% και προστίθεται και σε αυτό το Φ.Π.Α. 9% για τους επιβάτες, 19% για τα οχήματα και βγαίνει το αυθαίρετο συμπέρασμα αυτό.
Δεν έχει σχέση ο φάντης με το ρετσινόλαδο. Τα λιμενικά τέλη παραδείγματος χάριν δεν είναι ανταποδοτικά; Ο επίναυλος δεν είναι ανταποδοτικός κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος του, το συντριπτικό μέρος του, καθώς επιδοτεί, ίσως όχι τον ίδιο τον επιβάτη που καταβάλει το εισιτήριο, αλλά την κατηγορία των επιβατών που θα χρησιμοποιήσουν αύριο τις άγονες γραμμές;
Το ασφάλιστρο του ΚΑΕΟ δεν είναι εξ’ ορισμού ανταποδοτικό τέλος; Δεν καλύπτει; Δεν ασφαλίζει τον επιβάτη και το αυτοκίνητό του; Εγώ πρέπει να σας πω ότι κατ’ αρχήν, σε επίπεδο κατ’ αρχήν θέσης, είμαι υπέρ της κατάργησης του επίναυλου. Κατ’ αρχήν.
Αλλά, κρίσιμος παράγοντας, το 3% όμως είναι αυτό, δεν είναι το 33% , είναι το 3% και βέβαια δεν έχει και τόσο δα μεγάλη επίπτωση στην τιμή του εισιτηρίου. Αλλά, κρίσιμος παράγοντας είναι και ο χρόνος.
Και σε μία περίοδο γενικότερης κρίσης, σε μία περίοδο που καταφεύγει αυτή την ώρα η πολιτεία σε έκτακτα μέτρα οικονομικά, προκειμένου να θωρακιστεί από την διεθνή κρίση, της οποία το εύρος και τη διάρκεια και τις επιπτώσεις κανείς σήμερα δεν γνωρίζει.
Δεν είναι ίσως η καταλληλότερη στιγμή, παρά το γεγονός ότι σας τα λέει κάποιος ο οποίος κατ’ αρχήν πιστεύει ότι το επίναυλος πρέπει να καταργηθεί, αλλά δεν είναι ίσως τούτη δα η ώρα η καταλληλότερη στιγμή.
Και πάντως, θέλω να σας θυμίσω ότι μετά από τον Νοέμβριο, τον Νοέμβριο του ’08, οπόταν δηλαδή καταργήθηκε ο ειδικός λογαριασμός. Σήμερα πια αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να αποφασίσει τα σχέση έχοντα με τον επίναυλο, δεν είναι το δικό μας Υπουργείο. Είναι το Υπουργείο Οικονομικών.
Αυτή είναι το μόνο σχόλιο το οποίο θα ήθελα να κάνω σε σχέση με τα περί επίναυλου που ακούστηκαν χθες. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ:
Κύριε Αναστασόπουλε θέλετε να κάνετε μία παρέμβαση.
Κος ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ:
Ενώ χρεώνεται ο επιβάτης με 0.58. Για τον ...χρεώνεται με 0,139 και για την Σαλαμίνα χρεώνεται με 0,035.
Με ένα φθηνό εισιτήριο των 20-30 ευρώ σημαίνει ότι είναι κάτω του 1%.
Για δε τα αυτοκίνητα χρεώνουμε 1,04, τον.....0,832 και την Σαλαμίνα 0,20.
Είναι απολύτως ανταποδοτικά διότι με αυτά τα έσοδα συντηρούμε τις υποδομές, την καθαριότητα και τα νέα έργα.
Εμείς είμαστε από τα φθηνότερα λιμάνια της Μεσογείου. Το διευκρινίζω κατά κάθετο τρόπο γιατί η ανακοίνωση μας προσβάλλει.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ:
Ευχαριστούμε, κύριε Αναστασόπουλε.
Κος ΜΑΛΑΓΚΟΝΙΑΡΗΣ:
Δύο ερωτήματα θα ήθελα να θέσω, κύριε Υπουργέ. Το ένα έχει να κάνει με ένα άλλο σημείο που είπαν χθες οι ακτοοπλόοι.
Είναι γεγονός ότι όταν ανέλαβε η σημερινή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την διακυβέρνηση, βρήκε μία, αρχικά, επιστολή, στην συνέχεια το 2005 ήρθε μία αιτιολογημένη γνώμη για το θέμα της εναρμόνισης του θεσμικού πλαισίου της ακτοπλοΐας με τον ευρωπαϊκό κανονισμό τον 3577. Υπήρχαν 4-5 σημεία. Η αιτιολογημένη γνώμη ήρθε το 2005.
Οι ακτοοπλόοι εμφανίστηκαν χθες να λένε, για πολλοστή φορά, ότι δεν έχει εναρμονιστεί η ελληνική νομοθεσία με τον 3577, τον ευρωπαϊκό κανονισμό.
Οι πληροφορίες μου εμένα λένε ότι επίκειται το επόμενο διάστημα η δημοσιοποίηση από την Commission μίας έκθεσης, η οποία λέει ότι έχει σε πολλά σημεία σχεδόν εναρμονιστεί η Ελλάδα, πράγμα το οποίο μου φαίνεται και λογικό.
Δηλαδή η πληροφορία, αξιολογώντας τη, μου φαίνεται λογικό, διότι από το 2005 που υπήρχε αιτιολογημένη γνώμη μέχρι σήμερα, αν δεν είχαν γίνει κινήσεις, οι αναγκαίες, θα είχαμε παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Δεν καθυστερεί τόσα χρόνια η Commission.
Θα ήθελα λοιπόν μία επίσημη ενημέρωση από την πλευρά σας, πού βρισκόμαστε σε αυτό το ζήτημα. Έχουμε εναρμονιστεί; Υπάρχει κάποιο σημείο ακόμα που βρισκόμαστε σε διάλογο με την Commission; Τέσσερα σημεία ήταν όλα και όλα.
Αυτό είναι το ένα ερώτημα.
Το δεύτερο που θα ήθελα να ρωτήσω, είναι το εξής. Χθες παρουσιάστηκαν, ειπώθηκαν κάποια πράγματα από τους ακτοοπλόους. Εγώ έθεσα ένα ερώτημα στο οποίο απάντηση δεν πήρα, ελπίζω να πάρω σήμερα απάντηση.
Και αφού έχουμε την χαρά στην συνέντευξη να είναι και εδώ πέρα και ο Πρόεδρος του ΝΑΤ και ο κύριος Αναστασόπουλος, στελέχη που έχουν σχέση με το ζήτημα, μπορεί να μας διευκολύνουν.
Το ερώτημά μου είναι πολύ συγκεκριμένο. Οι υπάλληλοι, επισήμως του ΝΑΤ έχουν καταγγείλει σε συνέντευξη τύπου και σε δηλώσεις τους ότι υπάρχει αδυναμία αντικειμενική, υποκειμενική, έλλειψη προσωπικού, δεν είναι εκεί το ζήτημά μου. Υπάρχει μία αδυναμία ελέγχου της εισφοροδιαφυγής από το ΚΑΕΟ.
Βάσει των στοιχείων του προϋπολογισμού του ταμείου, τα έσοδα είναι ετησίως γύρω στα 10 εκατομμύρια ευρώ. Ελάχιστα σε σχέση με τον όγκο των επιβατών που διακινείται από όλα τα πλοία της ακτοπλοΐας.
Προφανώς, λοιπόν, οι υπάλληλοι του ΝΑΤ, αυτό που λέμε ο Σύλλογος Υπαλλήλων του ΝΑΤ, δεν είναι πληροφορίες, είναι επίσημες δηλώσεις και καταγγελίες, έχει μία βάση αληθείας.
Από ό,τι είπαν, μετά από επίμονες ερωτήσεις συναδέλφων, οι ακτοοπλόοι παραδέχθηκαν ότι αυτά που καταβάλουν για τον επίναυλο είναι μόλις 15εκατ. €. Ξέρουμε όλοι πάρα πολύ καλά ότι οι επιδοτήσεις που αναγκάζεται να καταβάλει το κράτος είναι πάρα πολύ υψηλότερες. Και βέβαια δεν ξέρω και στον ΟΛΠ, δεν έχω εικόνα από εκεί πέρα, πόσα είναι τα ετήσια έσοδά του από την ακτοπλοΐα σε σχέση με τα τέλη που είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν, που εισπράττονται από τους επιβάτες. Δηλαδή το ερώτημά μου, για να καταλήξω και να μην κουράζω είναι εάν έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ενδείξεις τέτοιες εισφοροδιαφυγής και πως σκοπεύετε να το αντιμετωπίσετε.
Ευχαριστώ πολύ.
Κος ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ:
Στο πρώτο σας ερώτημα πράγματι ο 3577 κανονισμός έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό ενσωματωθεί και στην ελληνική νομοθεσία, δηλαδή έχουν σταδιακά υπάρξει κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών, τεσσάρων χρόνων, σημαντικότατες προσαρμογές που πλέον επιτρέπουν τον ισχυρισμό από τη δική μας πλευρά ότι έχουμε απόλυτα λάβει υπόψη μας τις κοινοτικές θέσεις.
Μπορώ να σας πω ότι κατά τις πληροφορίες που υπάρχουν στο Υπουργείο δεν πρέπει να αργεί ο χρόνος κατά τον οποίο θα κλείσει η Κομισιόν τον φάκελο.
Στο δεύτερο θέμα σας θέλω να σας απαντήσω ότι καταρχήν σήμερα είναι το Υπουργείο Οικονομικών αυτό το οποίο έχει τα γένια και τα χτένια. Μετά το Νοέμβριο, γιατί πράγματι ο Νοέμβριος έφερε τα πάνω κάτω σε αυτό το Υπουργείο, μετά το Νοέμβριο δεν έχουμε εμείς αυτή την ώρα ούτε την αρμοδιότητα, ούτε τη δυνατότητα προσέγγισης του ακριβούς επίναυλου σε κάθε περίπτωση.
Αυτό το οποίο έχουμε κάνει είναι έχουμε μεταφέρει πλέον, καθώς είναι αποκλειστικά πλέον αρμόδιο το Υπουργείο Οικονομικών, όλα τα στοιχεία τα οποία είχε το Υπουργείο από το παρελθόν στο Υπουργείο Οικονομικών, τα μεταφέραμε και από εκεί και πέρα είμαστε στη διάθεση του Υπουργείου να συμβάλουμε με την εμπειρία μας, με την τεχνογνωσία μας, σε σχέση με τους νέους κανόνες, την νέα μέθοδο, την νέα μεθοδολογία, που το Υπουργείο Οικονομικών θα υιοθετήσει προκειμένου να εντοπίσει τον επίναυλο κάθε φορά.
Δεν είναι πια δικό μας θέμα και δεν έχουμε πια ούτε καν τα στοιχεία του παρελθόντος. Όλα αυτά έχουν πάει, από τη στιγμή που δεν υπάρχει πια ο ΛΑΣ, από την στιγμή που δεν υπάρχει ο ειδικός λογαριασμός, όλα αυτά έχουν πάει απευθείας στο Υπουργείο Οικονομικών.
Κος :
Τα ετήσια έσοδα του ΚΑΕΟ είναι 40εκατ., εκ των οποίων το 75% αποτελεί πόρο του ΝΑΤ και το 25% μένει για την ασφάλιση των επιβατών, συνεπώς όταν ακούστηκε ότι 10εκατ, είναι προφανώς το 25% που μένει για την κάλυψη της ασφαλίσεως. Τα έσοδα είναι 40 και δεν είναι αυξανόμενα.
Βεβαίως είναι αλήθεια ότι υπάρχουν ελλείψεις στο προσωπικό του ΝΑΤ, αλλά αυτό δεν συνδέεται με τον έλεγχο ή όχι του ΚΑΕΟ για τον εξής λόγο. Διότι σύμφωνα με το Νόμο το ΚΑΕΟ εισπράττεται από το ΝΑΤ με βάση τις δηλώσεις των πλοιοκτητών. Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με το Νόμο, όταν η Εφορία ελέγξει τις δηλώσεις των εφοπλιστών και αποδειχθεί ότι είναι περισσότερα τα έσοδα ή λιγότερα, περισσότερα κατά κανόνα διαπιστώνονται, τότε ας ειδοποιεί και ζητούμε και τη διαφορά.
Συνεπώς, με το νόμο δεν υπάρχει διαδικασία ελέγχου των εισπράξεων του ΚΑΕΟ από το ΝΑΤ. Εισπράττει το ΝΑΤ με βάση τις δηλώσεις και στη συνέχεια όταν η εφορία ελέγξει τις δηλώσεις εισοδημάτων των πλοιοκτητών και υπάρξει διαφορά, ζητεί το ΝΑΤ και το υπόλοιπο. Ευχαριστώ κύριε Υπουργέ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ:
Η κυρία Βασιλάκη από το περιοδικό Ναυτιλιακή έχει το λόγο.
Κα ΒΑΣΙΛΑΚΗ:
Μετά τη συμφωνία του Πρωθυπουργού με τον Μπερλουσκόνι για την λαθρομετανάστευση, θα ήθελα να μάθω αν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα που θα λάβει το Υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό και επίσης, αν η Ευρωπαϊκή Κοινότητα θα δώσει κονδύλια στα πλαίσια της FRONTEX για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και της εφαρμογής του μέτρου της επανεισδοχής και επίσης, αν υπάρχουνε πρόσφατα στοιχεία για την λαθρομετανάστευση.
Κος ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ:
Να ξεκινήσω από το τελευταίο ερώτημά σας.
Τα πολύ πρόσφατα στοιχεία, των τελευταίων 15 ημερών πράγματι εμφανίζουν σημαντική πτώση του αριθμού των λαθρομεταναστών. Όμως η προσωπική μου άποψη είναι, ότι πρέπει να περάσει περισσότερος χρόνος για να αποδώσουμε μεγαλύτερη σημασία σε αυτά τα νούμερα.
Ελπίδα όλων είναι, να μην είναι περιστασιακά, να μην είναι πρόσκαιρα, αλλά δεν είναι ακόμα νούμερα τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί σε μακρότερο χρονικό διάστημα, ώστε να είναι καθησυχαστικά.
Επί πολλούς μήνες κάνουμε μία πολύ συστηματική προσπάθεια με την υπόθεση της λαθρομετανάστευσης ως Υπουργείο. Κάνει ένα το Λιμενικό Σώμα, το οποίο έχει επωμισθεί αυτήν την ώρα τον αστυνομικό ρόλο και καταφέρνει πολλά, παρά το γεγονός, ότι κακά τα ψέματα, όλοι σας γνωρίζετε ότι είναι περίπου Σισύφειο να επιχειρεί κανείς με τέτοιο μήκος ακτογραμμών, με τέτοια γειτνίαση με την Τουρκία, να αποτρέπει τις αποβάσεις των λαθρομεταναστών.
Είναι Σισύφειο κυριολεκτικά. Γιατί όταν έχεις τέτοιο μέγεθος, τέτοιο μήκος ακτογραμμών, όταν έχεις τέτοια εγγύτητα με την Τουρκία, είναι πρόδηλο, ότι ακόμα και αν είχες τα δεκαπλάσια μέσα τα οποία έχεις σήμερα, πάλι δεν θα μπορούσες να ισχυριστείς ότι μπορείς να θεωρήσεις στεγανό το Ελληνικό έδαφος.
Και γνωρίζετε καλύτερα από οιονδήποτε άλλον εσείς, πως οι επιχειρήσεις αποτροπής της απόβασης που αναλαμβάνονται από το Λιμενικό, μέσα σε ένα δευτερόλεπτο μετατρέπονται σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις διάσωσης της ζωής, της ακεραιότητας παιδιών, γυναικών, εγκύων, μωρών.
Όμως, έχει βέβαια πάρα πολύ μεγάλη σημασία, το ότι αν δεν υπήρχαν το Λιμενικό Σώμα, θα ήταν πρόδηλα πολύ μεγαλύτερη η λαθρομετανάστευση και θέλω να σημειώσω επίσης, την πολύ σημαντική, αποτρεπτική ισχύ την οποία έχει η θέα του ΠΑΘ παραδείγματος χάριν, ή και ενός μικρότερου πλοιαρίου του Λιμενικού Σώματος στην προσπάθεια των λαθρομεταναστών να αποβιβαστούν στο ελληνικό έδαφος.
Είχαμε κάνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια. Είχαμε μάλιστα κατηγορηθεί γιατί ευθέως, πρώτος έτσι απροκάλυπτα είχα μιλήσει σε ετούτη εδώ την αίθουσα τον Οκτώβριο, αν θυμάμαι καλά, είχα μιλήσει για τον αμιγώς πολιτικό χαρακτήρα που έχει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.
Είχα ακριβώς σημειώσει ότι ό,τι προσπάθειες και να γίνουν σε επίπεδο, αν θέλετε, οργάνωσης, περισσότερων μέσων κλπ, σε επίπεδο δηλαδή αστυνομικό, δεν θα καταφέρουμε πολλά πράγματα, δεδομένου ότι το πρόβλημα είναι καταρχήν πρόβλημα πολιτικό.
Και είχα ακριβώς σημειώσει ότι πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιηθεί από όλους όχι μόνο στον τόπο μας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη ότι δεν είναι πρόβλημα ελληνικό το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.
Η συντριπτική πλειονότητα αυτών που αποβιβάζονται αρχικά σε ελληνικό έδαφος, καθώς εξορμούν από την Τουρκία, το συντριπτικό ποσοστό όλων αυτών, δεν μένει εδώ, όπως γνωρίζετε. Διαπεραιώνετε και βρίσκεται μετά από ένα μήνα είτε στο Άμστερνταμ, είτε στις σκανδιναβικές χώρες, είτε στην Γερμανία, είτε στην Γαλλία, είτε όπου αλλού.
Λοιπόν, δεν είναι αμιγώς ελληνικό πρόβλημα. Είναι τελικά πρόβλημα συνολικά της Ευρώπης. Σαν τέτοιο, έλεγα, πρέπει να αντιμετωπιστεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται από απόψεως αρμοδιοτήτων, από απόψεως πόρων που πρέπει να διατεθούν για να είμαστε αποτελεσματικότεροι στην αποτροπή.
Έγινε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια. Η ελληνική Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός ανέλαβαν σχετικές πρωτοβουλίες παράλληλα με συνεχή δουλειά η οποία έγινε από πλευράς Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας όλους αυτούς τους μήνες, και ειδικότερα πρέπει να πω από τον Γενικό Γραμματέα, τον κύριο Τζωάννο, πρωτοβουλίες οι οποίες απέδωσαν στο να ενισχυθεί η FRONTEX στην Ελλάδα, να πάρουμε χρήματα από το ταμείο εξωτερικών συνόρων, να έρθουμε σε επαφή με τον Λαϊκίνεν, με την Βαρσοβία, με ενισχύσεις οι οποίες δόθηκαν από σωρεία ευρωπαϊκών κρατών που συμμετέχουν στην υπόθεση της FRONTEX.
Έχω εδώ ένα χρήσιμο, νομίζω, για εσάς, ενημερωτικό πίνακα, λίγες κουβέντες είναι, από τις 16 Μαρτίου 2009 μέχρι το τέλος του χρόνου στην επιχείρηση αυτή συμμετέχουν 120 εξειδικευμένο προσωπικό που δραστηριοποιούνται σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο, Ρόδο, Κω, Σύμη, μιλάω τώρα για την επιχείρηση ΠΟΣΕΙΔΩΝ της FRONTEX. Συμμετέχουν ακόμα 10 εναέρια μέσα, 7 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα. Και τρία σκάφη τύπου CPV.
Σήμερα, γιατί αυτά είναι κυκλικά αναλαμβάνουν δράση, σήμερα συμμετέχουν στην επιχείρηση 2 ιταλικά σκάφη. Σήμερα αν πάτε στην Μυτιλήνη θα δείτε ένα ιταλικό σκάφος και θα δείτε ένα δεύτερο ιταλικό σκάφος αν πάτε στην Σάμο.
Δύο, λοιπόν, είναι τα ιταλικά σκάφη. Είναι ένα αεροσκάφος από το Λουξεμβούργο, που σήμερα βρίσκεται στην περιοχή. Και ένα ελικόπτερο από την Αυστρία.
Παράλληλα έγινε πάρα πολύ συστηματική προσπάθεια και από την Γενική Γραμματεία και από εμένα σε συναντήσεις με Φρατίνι αρχικά, με Λαϊτίνεν μετά, με τον Άλεν τον ομόλογό σας, κύριε Αρχηγέ, τον Αμερικάνο, ο οποίος στην επίσκεψή του εδώ είχε ακριβώς ως πρόγραμμα να συνδυαστούν προσπάθειες σε επίπεδο πια παγκόσμιο, ήθελε δηλαδή σύμπραξη των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και της Ευρώπης στην αντιμετώπιση συνολικότερα της λαθρομετανάστευσης και στον οποίο όταν, ενώπιον μάλιστα του Αρχηγού έγινε η κουβέντα αυτή, όταν υπήρξε η τοποθέτηση ότι κατά την άποψή του πρέπει πολύ συστηματικότερα να υπάρξει συνεργασία Ελλάδος και Τουρκίας στην αντιμετώπιση του προβλήματος, του απάντησα «μα τι είναι αυτά που λέτε».
Εδώ πέρα το μεγάλο πρόβλημα είναι το γεγονός ότι είναι ξέφραγο αμπέλι από την άλλη μεριά και στην καλύτερη των περιπτώσεων ανέχεται η ανατολική γείτονα χώρα την διαπεραίωση στην Ελλάδα, αν δεν υποθάλπει κιόλας την υπόθεση αυτή. Και ακριβώς σημειώσαμε ότι αποτελεί συνολικότερο, όχι ελληνικό πρόβλημα. Δεν μιλάμε για ελληνικά σύνορα, μιλάμε για ευρωπαϊκά, δεν μιλάμε για πρόβλημα κοινωνικό που δημιουργείται σε διάφορα κράτη, δεδομένου ότι διασπείρονται σε όλη την Ευρώπη οι οικονομικοί αυτοί μετανάστες.
Και μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα, ίσως και οξύτερα από αυτό που αντιμετωπίζουμε εμείς. Στην Ισπανία για παράδειγμα υπήρξε περίοδος πέρσι που από την βόρεια Αφρική αποβιβάζονταν σε Ισπανικό έδαφος, επί τρεις μήνες αυτό, παραπάνω από 5000 άνθρωποι την ημέρα.
Παρασύρομαι εδώ να σημειώσω και μια ιδιαίτερη ικανοποίηση την οποία νομίζω ότι δικαιούμαστε ως Υπουργείο να αισθανόμαστε, καθώς συμβάλαμε στο να ενισχυθεί με 15 ελικόπτερα η δύναμη γενικότερα η οποία δρα στην περιοχή του Αιγαίου με θέμα της, με αντικείμενό της την έρευνα και διάσωση, 15 ελικόπτερα τα οποία στην πραγματικότητα αν διασπαρούν κατά τρόπο … το βέβαιο είναι ότι θα παρέχουν εκείνες τις πληροφορίες ώστε να κλείσει ακόμα παραπάνω από σήμερα, σημαντικά παραπάνω από σήμερα, η δίοδος προς την Ελλάδα.
Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ πριν από 15 μέρες με στοιχεία τα οποία είχαν δοθεί και από τον Αρχηγό του Λιμενικού και από δική μου πρωτοβουλία, έγινε δεκτό το αίτημα αυτό και σήμερα έχουμε την παραγγελία 15 καινούριων ελικοπτέρων για έρευνα και διάσωση. 15 Super Puma είναι, στα οποία εμείς συμμετέχουμε με το προσωπικό έρευνας και διάσωσης. Με διασώστες το Λιμενικό Σώμα, αλλά αντιλαμβάνεστε πόσο χρήσιμο είναι αυτό, όχι μόνο για την υπόθεση της έρευνας και διάσωσης, που σημειώνω ότι αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα γιατί οπωσδήποτε επιχειρείται από την άλλη πλευρά , εκεί που προβάλλονται αμφισβητήσεις σήμερα στο Αιγαίο, να ενισχυθούν από την προσπάθεια να είναι η παρουσία Τουρκικών μέσων σε περιπτώσεις έρευνας και διάσωσης, πιο έτοιμες να παρέμβουν, απ’ ότι οι Ελληνικές. Λοιπόν, αυτό πια δεν υπάρχει καν ως κίνδυνος. Με κατάλληλη διασπορά αυτών των ελικοπτέρων και την έρευνα και διάσωση διασφαλίζουμε με ότι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο εθνικό, αλλά και την ιδιαίτερη περίπτωση της λαθρομετανάστευσης υπηρετούν, καθώς είναι χρησιμότατη, όχι μόνο η παρουσία τους, η αποτρεπτική παρουσία αυτών των ελικοπτέρων, αλλά και η αξιοποίηση των πληροφοριών που θα έχουν αυτά τα ελικόπτερα τα οποία θα μπορούν να έχουν εικόνα πλήρη του Αιγαίου.
Θερμικές κάμερες και όλα αυτά. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ:
Η κυρία Καλή παρακαλώ.
Κα ΚΑΛΗ:
Απλώς το νούμερο που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση το ξέρετε;
Κος ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ:
Δεν είμαι έτοιμος να σας το πω. Να το δω περισσότερο και να δω αν μπορώ να σας το δώσω. Ένα λεπτό, θέλω όμως να σας πω. Γιάννη ξέρεις εσύ; Ξέρω πάντως ότι ακόμα σήμερα πληρώνει η FRONTEX παραδείγματος χάριν καύσιμα για να τρέχουν τα δικά μας πλοία.
90 μέχρι σήμερα.
Κος :
Αυτό είναι το ταμείο εξωτερικών συνόρων.
Κος ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ:
Μέχρι σήμερα είναι 450 συνολικά. Μέχρι σήμερα έχουν αναλωθεί. Αυτό είναι για μία τετραετία.
Κος ΤΖΩΑΝΝΟΣ:
Μέχρι το ’13.
Κος ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ:
Τετραετία είναι αν δεν απατώμαι. Και έχουμε και την δυνατότητα να ζητήσουμε και περισσότερα.
Κος ΤΖΩΑΝΝΟΣ:
Και ζητάμε και άλλα.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ:
Κυρία Καλή παρακαλώ από την Ημερησία.
Κα ΚΑΛΗ:
Σχετικά με την απάντηση που δώσατε για τον εναρμονισμό της Ελληνικής νομοθεσίας με τον κοινοτικό κανονισμό. Εχθές οι ακτοπλόοι ισχυρίστηκαν ότι είναι 3 θέματα ανοιχτά. Το θέμα της δεκάμηνης απασχόλησης των ναυτικών, το θέμα της δεκάμηνης δρομολόγησης υποχρεωτικής των πλοίων και το θέμα της ενδιαίτησης.
Επειδή μας είπατε ότι ο φάκελος κλείνει της COMMISSION, αυτά τα 3 θέματα τι γίνεται; Υφίστανται όντως;
Κος ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ:
Δεν έχω να προσθέσω τίποτα σε αυτά που σας είπα.
Κα ΚΑΛΗ:Ωραία. Άλλη μια ερώτηση. Αυτά τα 3 θέματα δηλαδή είναι εκκρεμή, τα συζητάτε;
Κος ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ:
Σας είπα ότι θεωρώ ότι στην μεγάλη πλειονότητά τους τα θέματα έχουν καλυφθεί, έχει δηλαδή ενσωματωθεί το πνεύμα του συγκεκριμένου εκείνου κανονισμού, του 3577 και αυτή είναι και η εικόνα η οποία εκπέμπεται από πλευράς Κοινοτικής.
Ότι βρίσκονται στη φάση να κλείσουν τον φάκελο. Και βεβαίως, το ξέρετε αυτό. Έκλεισε η σύμβαση με 4,1 αύξηση πριν από λίγες μέρες.
Κα ΚΑΛΗ:
Άλλη μία ερώτηση αν γίνεται παρακαλώ. Σχετικά με το ναυτιλιακό συνάλλαγμα, αν θα μπορούσατε να μας πείτε από την αρχή του χρόνου, επειδή δεν έχουμε πάρει μέχρι τώρα κάποια ενημέρωση από το Υπουργείο. Ποιες είναι οι ροές.
Κος ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ:
Ναι. Δεν είμαι πρόχειρος. Αυτό το οποίο ξέρω είναι ότι υπάρχει ασφαλώς μία μείωση, η οποία αποδίδεται συνολικά στην κρίση, η οποία έχει δαγκώσει και την ναυτιλία, κακά τα ψέματα. Μπορώ να τα ερευνήσω και να σας τα δώσω μέσω του Γραφείου Τύπου αύριο.
Κος :
Τα στοιχεία αυτά είναι της Τράπεζας της Ελλάδας δεν είναι του Υπουργείου. Απλώς σας το διαβιβάσαμε.
Κα ΚΑΛΗ:
Ναι, επειδή είναι από την Τράπεζα της Ελλάδας.....
Κος ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ:
Λοιπόν, να το δώσουμε στην κυρία Καλή και σε όποιον άλλον. Σε όλους.
Κος ΡΩΜΑΝΟΣ:
Κύριε Υπουργέ, εγώ θα βγάλω είδηση σήμερα.
Είχατε ζητήσει από το ΝΑΤ να γνωμοδοτήσει σχετικά για την εξαγορά υπηρεσίας από τους ναυτικούς προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν με την μεγαλύτερη σύνταξη.
Συνήλθε το Δ.Σ. του ΝΑΤ και γνωμοδότησε ότι μπορούν όσοι θέλουν να εξαγοράσουν την υπηρεσία προκειμένου να πάρουν την ανώτερη σύνταξη εντός 12 μηνών.
Όπως είναι γνωστό, το ΝΑΤ δεν θεσμοθετεί, γνωμοδοτεί. Η θεσμοθέτηση συνεπώς ανήκει σε εσάς. Και προφανώς στο Υπουργείο Οικονομικών και σε κανένα άλλο. Δηλαδή εσείς έχετε δικαίωμα θεσμοθέτησης και το Υπουργείο Οικονομικών.
Τι πρόκειται να γίνει με το θέμα αυτό και ποια είναι η θέση σας;
Κος ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ:
Δεν θα βγάλετε είδηση. Έστω και αν μου είστε συμπαθής, δεν θα βγάλετε είδηση.
Κος ΡΩΜΑΝΟΣ:
Βέβαια, εδώ θα πρέπει να επικαλεστώ το προσωπικό σας ενδιαφέρον για αυτό το θέμα, που πλήττεται μία τάξη.
Κος ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ:
Ακόμα σήμερα δεν θα βγάλετε είδηση. Όταν είμαστε ώριμοι θα σας το πούμε.
Κα ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ:
Αν μου επιτρέπετε, κύριε Υπουργέ, να σας δώσω και εγγράφως τις ερωτήσεις μου για την δική σας διευκόλυνση.
Κος ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ:
Διαλέξτε, λοιπόν, δύο, αν θέλετε, από τις 30 και, για να σας τις απαντήσω τώρα.
Κα ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ:
Κύριε Υπουργέ, έχετε μπροστά σας κάποιες ερωτήσεις, καθώς, όπως σας αναφέρω και στην αρχή, σπάνια δίνετε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης. Και επίσης όταν σας έχω ζητήσει κατ’ επανάληψη συνέντευξη αρνηθήκατε γιατί δεν είχατε χρόνο.
Σας έχω βάλει, λοιπόν, τις ερωτήσεις. Σας ζητώ εδώ, εφ' όσον δεν έχουν ερωτηθεί από τους συναδέλφους μου, να τις απαντήσετε. Είναι στην διάθεσή σας, αν θέλετε τις απαντάτε.
Ευχαριστώ, δεν θα διαλέξω καμία. Για εμένα όλες οι ερωτήσεις είναι ίσης σημασίας. Και βεβαίως δεν είναι όλες όσες ήθελα να σας υποβάλλω.
Ευχαριστώ.
Κος ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ:
Δεν έχω λοιπόν την δυνατότητα να απαντήσω σε 30 ερωτήσεις.
Κα ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ:
Ευχαριστώ πολύ. Κος ΚΑΓΙΑΛΕΣ:
Κύριε Υπουργέ, είπαμε για το ΝΑΤ διάφορα, με αφορμή και την συνέντευξη χθες των ακτοπλόων.
Να ρωτήσω κάτι άλλο που έχει σχέση με το ΝΑΤ. Σχετικά με το νοσοκομείο και αυτή την αξιοποίηση, όπως λέγεται, και όπως υπάρχουν κάποια δημοσιεύματα. Τι γίνεται εκεί με το νοσοκομείο στα Μελίσσια, αν δεν κάνω λάθος.
Επίσης, αν αυτό το επενδυτικό σχέδιο ή ότι άλλο μπορεί να περιλαμβάνεται σε ένα επενδυτικό σχέδιο για το ΝΑΤ, πως συνδέεται ή μάλλον τι σχέση έχει με την οικονομική του κατάσταση. Και τι προοπτικές υπάρχουν.
Κος ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ:
Θέλω να σας ενημερώσω για το γενικότερο θέμα της αξιοποίησης της περιουσίας του ΝΑΤ. Αλλά και για το θέμα της μετεγκατάστασης, γιατί αυτά είναι τα δύο θέματα τα οποία αφορούν το ΝΑΤ και κατά την διάρκεια των τελευταίων ημερών προβάλλονται από τις εφημερίδες.
Καταρχήν θέλω να πω ότι έχω ο ίδιος ταχθεί καταρχήν υπέρ της μετεγκατάστασης, με την έννοια ότι αντιλαμβάνομαι και εγώ τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν προκειμένου να αποδώσουν οι εργαζόμενοι στο ΝΑΤ.
Δεν θα μπω τώρα στην λογική του εάν είμαι υπέρ της λύσης της Αγίας Τριάδας ή αν είμαι υπέρ κάποιας άλλης. Νομίζω ότι αυτή την ώρα υπάρχει, ανοίγει μια δυνατότητα, καλή δυνατότητα, ενδεχομένως να μπορέσει το ΝΑΤ με εντελώς προνομιακούς όρους να αγοράσει το άλλο μισό, το μισό του ταίρι, τον δίδυμο αδελφό του, το άλλο μισό κτίριο που σήμερα ανήκει στην Τράπεζα της Ελλάδος, για αυτό παρακάλεσα τον Πρόεδρο του ΝΑΤ, τον κύριο Τιμαγένη, να ερευνήσει το ενδεχόμενο αυτό, αλλά και συνολικότερο, μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΝΑΤ, να επιχειρήσουν μια σε βάθος διερεύνηση των δυνατοτήτων αξιοποίησης συνολικότερα της περιουσίας του ΝΑΤ μέσα στα περίπου 2 δεκάδες κτίρια ακίνητα τα οποία ανήκουν στο ΝΑΤ, είναι και αυτό των Μελισσίων, του Νοσοκομείου των Μελισσίων και πρόθεση είναι μετά από μια ενδελεχή τέτοια μελέτη να το συζητήσουμε προκειμένου να αξιοποιήσουμε μια μεγάλη περιουσία η οποία τώρα έχω το αίσθημα ότι θα μπορούσε καλύτερα να αποδώσει.
Μέσα σε αυτά είναι και το Νοσοκομείο των Μελισσίων. Δεν θέλω στη φάση αυτή να πω περισσότερα. Θέλω μόνο να σημειώσω ότι είναι ανακριβές ότι επρόκειτο πριν από μια βδομάδα περίπου στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΝΑΤ να ληφθούν οποιεσδήποτε τελεσίδικες και οριστικές αποφάσεις σε σχέση με την τύχη της ακίνητης περιουσίας του.
Το ακριβές είναι ότι είχε πράγματι συγκαλέσει ο κύριος Τιμαγένης Διοικητικό Συμβούλιο προκειμένου να συζητήσει, να κάνει μια πρώτη συζήτηση πάνω στο θέμα της αξιοποίησης της περιουσίας.
Εγώ θα περιμένω την οριστική από πλευράς ΝΑΤ, την ενδελεχή από πλευράς ΝΑΤ, την εισήγηση, την συζήτηση, όλα αυτά θα συζητηθούν με τους εργαζόμενους, με τους συνδικαλιστές, με τους πάντες.
Τίποτα δεν πρόκειται να γίνει εν κρυπτό, τίποτα δεν πρόκειται να γίνει δι υφαρπαγής, όλα θα γίνουν με σοβαρότητα, με μελέτη και με απόλυτη διαφάνεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Κάτι για την οικονομική εικόνα του ΝΑΤ, κύριε Υπουργέ.
Ήταν το δεύτερο σκέλος της ερώτησης. Και αν μου επιτρέπετε, εφόσον απαντηθεί αυτό, σχετικά με τα κρουαζιερόπλοια, αν υπάρχουν μέτρα για την αντιμετώπιση φαινομένων της γρίπης. Είναι αυξημένη η κίνηση τώρα το καλοκαίρι.
Κος ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ:Στο πρώτο θέμα θα παρακαλέσω, για τα οικονομικά δηλαδή αποτελέσματα του ΝΑΤ, θα παρακαλέσω τον κύριο Τιμαγένη να απαντήσει μόλις σας πω δυο τρία πράγματα για το θέμα της γρίπης, τα οποία νομίζω ότι είναι χρήσιμα να τα δημοσιοποιήσουμε.
Από την πρώτη στιγμή οι υπηρεσίες του Υπουργείου συνεργάστηκαν και συνεργάζονται στενότατα με το Υπουργείο Υγείας, είχα και εγώ αλλεπάλληλες επικοινωνίες με τον Υπουργό Υγείας και τον όλο συντονισμό από πλευράς δικού μας Υπουργείου έχει αναλάβει ο Γενικός Γραμματέας ο κύριος Βλάχος.
Εμείς επικεντρωθήκαμε στις εξής κατευθύνσεις. Στα εξής σημεία. Στα εξής επίπεδα. Κατ’ αρχήν προσπαθούμε με τις δράσεις μας, κατά το δυνατόν να αποτρέψουμε την είσοδο της νόσου στη χώρα μας από επιβάτες εκδρομείς που διακινούνται, είτε με επιβατικά πλοία, είτε με κρουαζιερόπλοια.
Επιχειρούμε δηλαδή να κρατήσουμε, κατά το δυνατόν έτσι; Στόχους αυτήν την ώρα περιγράφω. Να κρατήσουμε κατά το δυνατόν την ασθένεια εκτός και αυτό σημαίνει, να ελέγξουμε μήπως κάποιος ο οποίος έχει ήδη νοσήσει, επιχειρεί να μπει και να τον εντοπίσουμε.
Δεύτερον, επιχειρούμε την ευρύτερη δυνατή ενημέρωση των επιβατών όλων των πλοίων, κάθε κατηγορίας. Τρίτον, έχουμε συστηματικά ενημερώσει όλους τους Έλληνες ναυτικούς, όλων των κατηγοριών των πλοίων μας.
Συμπεριλαμβάνω τα Ποντοπόρα και τους έχουμε εφοδιάσει και με εκείνες τις πληροφορίες, ώστε να μπορούν άμεσα να αντιμετωπίσουν τυχόν κρούσμα. Ακόμα, δίνουμε τις κατάλληλες οδηγίες στο προσωπικό το δικό μας και το εφοδιάζουμε με τα απαραίτητα μέσα προστασίας, ιδιαίτερα όσων υπηρετούν.
Μιλάω για άντρες του Λιμενικού τώρα. Για άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού. Αυτών που υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές. Σήμερα δηλαδή υπάρχει και στα νησιά αν θέλετε ακόμα. Γάντια, μάσκες, οινόπνευμα, έλεγχοι γίνονται από το ίδιο το Υγειονομικό του Λιμενικού, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.
Και τελευταίο ίσως επίπεδο, επιχειρούμε να καθορίσουμε τις διαδικασίες εκείνες από τώρα, που σε περίπτωση εντοπισμού ύποπτου περιστατικού, είτε στα πλοία, είτε στα λιμάνια, θα εφαρμοστούν.
Θα παρακαλέσω τον κύριο Βλάχο να μας πει. Και ακόμα μόνο να σημειώσω, ότι έχουμε αναγορεύσει και σε αυτή τη περίπτωση το θάλαμο επιχειρήσεων του ΥΕΝΑΝ σαν το κέντρο των δράσεων προς αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.
Γιατί αντιλαμβάνεστε ότι είναι ενδεχόμενο να πρέπει σε χρόνο μηδέν να αντιμετωπίσουμε κρούσμα και να προφυλάξουμε επέκταση. Θα παρακαλέσω πρώτα τον κύριο Βλάχο να μας πει πιο συγκεκριμένα εξειδικευμένα μέτρα για τη γρίπη και αμέσως μετά να παρακαλέσω τον κύριο Τιμαγένη να μας πει για τα οικονομικά του ΝΑΤ, πιο λεπτομερειακά.
Κος ΒΛΑΧΟΣ:
Ευχαριστώ πολύ κύριε Υπουργέ.
Όπως εντοπίσατε, το πιο σημαντικό είναι ο ρόλος στον οποίο καλείται να διαδραματίσει ο θάλαμος επιχειρήσεων. Διότι λειτουργεί ταυτόχρονα ως κέντρο συγκεντρώσεως και αναφοράς των πληροφοριών από όλες τις λιμενικές αρχές της χώρας και από πλοία, όπου και αν βρίσκονται αυτή την στιγμή ανά τον κόσμο.
Και ως κέντρο παροχής οδηγιών σε συνεργασία και απόλυτο συντονισμό επί 24ωρου βάσεως με τα κέντρα επιχειρήσεων υγείας, που είναι οι δύο συγκεκριμένες υπηρεσίες, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Προλήψεως Νοσημάτων και τις κατά τόπου αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες.
Τώρα, συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος έχουν εφοδιαστεί με το έντυπο υλικό στην αγγλική και στην ελληνική γλώσσα, και αυτό έχει διατεθεί, έχει διανεμηθεί στα πλοία, για την ενημέρωση του επιβατικού κοινού.
Επιπλέον έχουν δοθεί οδηγίες σε όλες τις λιμενικές αρχές να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση και να συμπληρώνονται από τους επιβάτες οι οποίοι προέρχονται από το εξωτερικό οι ναυτιλιακές δηλώσεις υγείας.
Εκεί αμέσως έχουμε μία πρώτη εικόνα, αν κάποιος έχει νοσήσει ή κάποιος από το περιβάλλον του έχει νοσήσει.
Προχθές, την Τρίτη, επισκεφτήκαμε με κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος, την Λιμενική Αστυνομία, αλλά και σε συνεργασία με την Νομαρχία Πειραιώς, την υγειονομική υπηρεσία και με τον Αντινομάρχη, δύο μεγάλα κρουαζιερόπλοια, εκ των οποίων το ένα είχε 1000 άτομα, το άλλο 2000 άτομα.
Εκεί διαπιστώθηκε ότι τηρούνται οι κανόνες αυτοί για τους οποίους έχουν δοθεί οδηγίες. Κάναμε επίσκεψη στο εστιατόριο ακόμα και στους χώρους όπου παρασκευάζονται φαγητά για να δούμε τις συνθήκες αυτές.
Και επισκεφτήκαμε βέβαια και τους χώρους που υπάρχουν τα ιατρεία, όπου είδαμε ότι υπάρχει ένας αριθμός 5 με 6 δωματίων κατάλληλα εξοπλισμένων, μπορούν να κάνουν ακόμα και μικρές χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά υπάρχει όλο το υλικό. Δηλαδή υπάρχει αριθμός εμβολίων αυτού του κλασσικού, το οποίο χρησιμοποιείται μέχρι στιγμής, για όλο τον αριθμό των επιβαινόντων στα πλοία.
Οι επισκέψεις αυτές αποδείχθηκαν, ήταν πάρα πολύ επιτυχείς γιατί πέρασε ένα μήνυμα ότι το Υπουργείο δεν τα αφήνει στην ησυχία τους αλλά θα κάνει και άλλα. Και αυτή η επαγρύπνηση ωφελεί ακόμα περισσότερο.
Επίσης, γίνεται άμεση αναφορά στις υπηρεσίες του Υπουργείου κάθε ύποπτου περιστατικού ή άλλης σημαντικής πληροφορίας για το θέμα και άμεση ενημέρωση της τοπικής υγειονομικής υπηρεσίας.
Έχει γίνει ο εφοδιασμός των κατά τόπους λιμενικών αρχών με ικανό αριθμό εντύπων και αφισών. Και έχουν αναρτηθεί σε διάφορες τοποθεσίες τόσο στο λιμάνι, όσο στο πλοίο αλλά και στα λιμενικά καταστήματα από τους χώρους εκείνους όπου παρουσιάζεται συχνή διέλευση των πολιτών.
Επίσης, το προσωπικό του λιμενικού σώματος έχει εφοδιαστεί μ τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας, όπως ανέφερε ο κύριος Υπουργός, χειρουργικές μάσκες, γάντια, οινόπνευμα κλπ, αλλά όχι μόνο το προσωπικό του λιμενικού σώματος αλλά και οι υπηρεσίες εκείνες, όπως είναι η πλοηγική υπηρεσία γιατί και αυτοί έρχονται σε άμεση επαφή με τους επιβάτες και με το πλήρωμα του πλοίου.
Επίσης, υπάρχει ετοιμότητα περιπολικού σκάφους του λιμενικού σώματος ή άλλου σκάφους το οποίο θα ήθελε να χρησιμοποιηθεί από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες για να μεταβεί σε ύποπτο πλοίο και να μεταφέρει υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό.
Επίσης υπάρχει και καθορισμός συγκεκριμένης θέσεως αγκυροβολίας πλοίων στα οποία έχουν εμφανιστεί τυχόν ύποπτα περιστατικά.
Έχει γίνει ενημέρωση των Ελλήνων ναυτικών. Όταν λέμε Ελλήνων ναυτικών, εννοούμε ότι τόσο στις λιμενικές αρχές του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού, αλλά επίσης στις ενώσεις των πλοιοκτητών και στις ναυτεργατικές οργανώσεις, έχει διατεθεί το ενημερωτικό φυλλάδιο του ΚΕΛΠΝΟ με πληροφορίες προς τους ταξιδιώτες, καθώς και πληροφορίες για ενέργειες σε περίπτωση ασθένειας ταξιδιώτη ή μέλος του πληρώματος κατά την διάρκεια του πλου.
Επίσης για την προστασία του προσωπικού του Υπουργείου έχουν δοθεί οδηγίες από τους γιατρούς του λιμενικού σώματος, οι οποίοι έχουν επισκεφτεί όλες τις περιοχές του ανατολικού Αιγαίου αλλά και άλλους λιμένες όπου έρχονται επιβάτες από το εξωτερικό, όπως συγκεκριμένα είναι οι λιμένες της Κορίνθου, της Ηγουμενίτσας, της Κέρκυρας και των Πατρών.
Αυτά είναι τα ειδικότερα μέτρα τα οποία έχει λάβει η υπηρεσία για το προσωπικό αλλά και για τους επιβάτες οι οποίοι έρχονται από το εξωτερικό.
Στην χθεσινή συνάντηση που είχαμε με τους εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας, μας διαβεβαίωσαν ότι οι θερμικές κάμερες, οι οποίες είναι πάρα πολύ χρήσιμες για τα αεροδρόμια, δεν είναι αναγκαίες για τα πλοία.
Ευχαριστώ.
Κος :
Βεβαίως, πάντα με το Υπουργείο Υγείας, βασικά. Αλλά και με τις κατά τόπους Υγειονομικές Αρχές. Διότι οτιδήποτε συμβεί, δηλαδή έχουμε μεριμνήσει ακόμα και στους Οργανισμούς Λιμένων να υπάρχει κάποιος χώρος που να απομονωθεί το περιστατικό εκεί. Όπως επίσης να υπάρχει γιατρός και να υπάρχει άμεση επικοινωνία.
Αλλά μην ξεχνάμε τον ρόλο του Θαλάμου Επιχειρήσεων, το οποίο ανά πάσα στιγμή είναι σε επαφή και δίνει τις κατάλληλες οδηγίες σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες Υγείας. Επί 24ώρου βάσεως.
Κος :
Ακόμα ήθελα να πω ότι το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στην Μυτιλήνη είμαστε σε πλήρη συνεννόηση με το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, ήδη το πλωτό του Λιμενικού Σώματος, το 212 της Μυτιλήνης με έγγραφο του κυρίου Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος αυτή τη στιγμή που μιλάμε μετασκευάζεται έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ως επιχειρησιακό κέντρο αντιμετώπισης του θέματος αυτού σε όλα τα νησιά του Αιγαίου. Εξοπλίζεται με θερμικές κάμερες, εξοπλίζεται με μηχανές που δίνουν την δυνατότητα να κινείται με πάρα πολύ μεγάλες ταχύτητες.
Υπάρχουν καταγεγραμμένοι όλοι οι γιατροί που βρίσκονται στα νησιά, καταγράφονται εκτάκτως και από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας των νησιών οι επισκέπτες γιατροί, που πιθανόν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους μπορεί να βοηθήσουν σε αντιμετώπιση τέτοιου περιστατικού.
Υπάρχει άμεση διασύνδεση με τους εθελοντές και ενεργοποιείται το σύστημα ειδοποίησης μέσω γραπτού μηνύματος, αλλά και φωνητικού μηνύματος που το δοκιμάζαμε κατά την τελευταία άσκηση με τους εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας, τους Ομίλους Φουσκωτών, Ιστιοπλοϊκών, στην άσκηση που έγινε στη Νάξο και επίσης γίνεται και συντονισμός με όλα τα ελικοδρόμια των μικρών νησιών και τα αεροδρόμια του Αιγαίου.
Έχουμε αναπτύξει πλήρως το θέμα της προστασίας για τα νησιά και ιδίως τα μικρά νησιά που δεν υπάρχει η δυνατότητα ενημέρωσης, μόνο μέσω των αγροτικών ιατρών.
Έχουμε τη δυνατότητα δηλαδή προσέγγισης στα νησιά, σε όλα τα νησιά, με καλές καιρικές συνθήκες και εννοώ μέχρι 6 μποφόρ, να μην υπάρχει απαγορευτικό, σε λιγότερο από μια ώρα από Κέντρο Υγείας.
Κος :
Ήθελα να σας επιβεβαιώσω ότι τα μέτρα τα οποία όλα προαναφέρθηκαν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου επιβεβαιώθηκαν στην πράξη και αυτό είναι το σημαντικότερο. Παρουσιάστηκαν τρία κρούσματα τα οποία ανιχνεύθηκαν με κάμερα η οποία ήταν στο κρουαζιερόπλοιο και αποδείχθηκε ότι όλες οι οδηγίες που είχαν δοθεί, τόσο από εσάς προς την Λιμενική πυραμίδα, όσο και από το λιμάνι, διότι αυτά πάνε μαζί κύριε Γενικέ, υλοποιήθηκαν.
Διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με τα τρία κρούσματα τα οποία μετέβησαν στο Νοσοκομείο, στους ειδικούς χώρους που είπατε και εν συνεχεία έφυγε το κρουαζιερόπλοιο.
Άρα συμπληρωματικά προς αυτά που είπατε σας λέω ότι τα κρουαζιερόπλοια έχουν μηχανές θερμικές. Για να αποτρέπουν είσοδο και έξοδο. Αυτά που έρχονται πάντως έχουν.
Κος :
Για τα οικονομικά του ΝΑΤ δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη διαφοροποίηση ή εξέλιξη πρόσφατη. Όπως ξέρετε είναι ελλειμματικό και τα ελλείμματα του καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η αντιμετώπιση πλέον του θέματος εντάσσεται στην αντιμετώπιση του γενικότερου προβλήματος κοινωνικής ασφαλίσεως της χώρας.
Αυτό το οποίο πιθανόν θα έχετε ακούσει πρόσφατα είναι για τα Ταμεία Πρόνοιας και τα εφάπαξ τα οποία είναι ξεχωριστά νομικά πρόσωπα, ξεχωριστοί ασφαλιστήριοι οργανισμοί των Αξιωματικών και των κατωτέρων πληρωμάτων. Αυτά ενεφάνησαν ένα έλλειμμα πριν από δύο χρόνια με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση στην καταβολή των εφάπαξ και εκεί υπήρχαν παράπονα. Στους άλλους τομείς του ΝΑΤ δεν υπήρχαν.
Όμως πρόσφατα ψηφίστηκε . Μόλις χθες ολοκληρώθηκε στο σύνολο του, νόμος του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο σε κάποια διάταξη του προβλέπει και τρόπο αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος, οπότε πιστεύω ότι σύντομα θα αντιμετωπιστεί και αυτό και θα μπορούν να καταβάλλονται με γρηγορότερο ρυθμό πλέον τα εφάπαξ των συνταξιούχων ναυτικών.
Κος ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ:
Παρότι βεβαίως θα δοθούν όπως είπαμε πριν αναλυτικότερα στοιχεία που θα έρθουν από την Τράπεζα της Ελλάδος, είμαι σε θέση να σας δώσω τηλεγραφικά σε απάντηση ερωτήματός σας, το ναυτιλιακό συνάλλαγμα του πρώτου τριμήνου του 2009.
Ήταν 3,4 δις ευρώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2008, που ήτανε 4,4 δις. 3,4 το ’09 σε σχέση με 4,4 το ’08. Αυτά είναι εισπράξεις.
Κος :
Αν μπορώ να πω δύο στοιχεία. Κατ’ αρχάς τα επίσημα στοιχεία που έχουν βγει, αφορούν το τετράμηνο. Ο τελευταίος μήνας, ο Απρίλιος, οι εισπράξεις ήταν 1.041.000.000 ευρώ. Ενώ τον Μάρτιο, δηλαδή τον προηγούμενο μήνα, ήταν 1.026,4 δις. Δηλαδή υπάρχει ελάχιστη διαφοροποίηση από μήνα σε μήνα.
Ο Απρίλιος όμως του 2009 σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2008, υπάρχει μείωσης κατά 27,9, ενώ Μάρτιος με Μάρτιος, μείωση κατά 20,8. Έχουμε όμως και αντίστοιχες μειώσεις από πλευράς πληρωμών.
Δηλαδή, τον Απρίλιο πληρώθηκαν 408 εκατομμύρια, έναντι 374 του Μαρτίου. Ουσιαστικά Απρίλιος με Απρίλιο ’08 με ’07 έχουμε μία μείωση των πληρωμών κατά 21,8%, ενώ η αντίστοιχη περίοδος του Μαρτίου η μείωση είναι κατά 23,66% όσον αφορά τις πληρωμές.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ:
Ο κύριος Μπαρδούνιας παρακαλώ από την Καθημερινή.
Κος ΜΠΑΡΔΟΥΝΙΑΣ:
Κύριε Υπουργέ έχω δύο ερωτήσεις. Θα ξεκινήσω βασικά με την κρουαζιέρα. Επειδή άνοιξε η συζήτηση και μιλήσαμε. Θα ήθελα να μου πείτε, τι γίνεται με το θέμα που έχει τεθεί από τον τουριστικό κλάδο και από τους επιχειρηματίες που ασχολούνται στο χώρο της κρουαζιέρας, για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου. Άρση του προστατευτισμού.
Ξέρω ότι έχουνε γίνει κάποιες συζητήσεις, κάποιες επαφές. Θα ήθελα έτσι να μας δώσετε κάποιες παραπάνω πληροφορίες και στην ίδια ερώτηση, αν υπάρχουν κάποια στοιχεία για τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων φέτος σε σχέση με πέρσι.
Διότι αυτά τα στοιχεία που έχω εγώ δείχνει ότι είναι κατά πολύ αυξημένος ο αριθμός των πλοίων που έχουν έρθει. Και η δεύτερη ερώτηση. Θα ήθελα να μου πείτε, να μου εξηγήσετε το εξής: αν σας προβληματίζει ή όχι.
Τη τελευταία βδομάδα έχουμε πάρει πάρα πολλά μηνύματα από το γραφείο τύπου για βλάβες σε διάφορα σκάφη. Μικρά κατά κανόνα. Αυτό το γεγονός σας προβληματίζει; Γιατί τόσες πολλές βλάβες σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα; Ευχαριστώ.
Κος ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ:
Τι σκάφη; Της ακτοπλοΐας; Ακούστε, σε θεωρητική βάση δεν έχω δυσκολία να πω ότι και εγώ θεωρώ ότι θα έπρεπε να πάμε σε απελευθέρωση.
Σε θεωρητική βάση. Αλλά γνωρίζετε από την άλλη μεριά τις εγγενείς δυσκολίες και βέβαια πρέπει να αναγνωρίσετε, θα το πω υπαινικτικά στη φάση αυτή. Πρέπει να αναγνωρίσετε ότι το πρώτο μέλημα αυτού του Υπουργείου οφείλει να είναι, το να διασφαλίσει την τακτική, την απρόσκοπτη επικοινωνία, συγκοινωνία των νησιών με την Ηπειρωτική Ελλάδα.
Δεν μπορεί να παίξουμε με μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο αυτή την απρόσκοπτη επικοινωνία. Γιατί αντιλαμβάνεστε ότι όσο και αν μιλάτε για ένα πολύ περιορισμένο κομμάτι, όσο και αν μιλάτε για την κρουαζιέρα, οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να ήταν πολύ γενικότερες.
Δεν θεωρώ ότι αυτή την ώρα άμεσα υπάρχει η δυνατότητα πλήρους απελευθέρωσης, παρότι, επαναλαμβάνω, σε θεωρητικό επίπεδο θα την υιοθετούσα.
Το δεύτερο, τα στοιχεία για τα κρουαζιερόπλοια, δεν μπορώ αυτή την ώρα, είμαι απροετοίμαστος, για να σας πω. Μπορούμε να τα ερευνήσουμε και να σας τα δώσουμε αύριο.
Έχετε, κύριε Αναστασόπουλε, πρόχειρα στοιχεία;
Κος ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ:
(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)
Κος ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ:
Είστε πρόχειρος ή αύριο μπορείτε να εφοδιάσετε;
Κος ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ:
(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)
Κος ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ:
Ευχαριστώ πολύ.
Στο τελευταίο σας ερώτημα σε σχέση με τις βλάβες, πρέπει να πω ότι βέβαια δεν είναι καλοδεχούμενες. Αλλά από την άλλη μεριά, πληροφορούμαι στατιστικά από τις υπηρεσίες ότι δεν είναι πολύ περισσότερες από ό,τι σε άλλες περιπτώσεις.
Είχαμε υποτίθεται και περισσότερες θάλασσες κατά την διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών. Πάλι στατιστικά καθώς μου λένε, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.
Έχουμε την ελπίδα ότι παρότι τα πλοία, όπως ξέρετε, δεν επαρκούν, τσίμα, τσίμα είναι αυτή την ώρα, έχουμε την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικότερες βλάβες που θα θέσουν για περισσότερες από λίγες ώρες τα πλοία εκτός συγκοινωνίας.
Κα ΒΛΑΧΟΥ:
Ναι, παρακαλώ, είμαι η Δήμητρα η Βλάχου από το Maritime Net.
Κύριε Υπουργέ, ήθελα να σας ρωτήσω σχετικό με τον Οίκο του Ναύτου. Για το ΝΑΤ είπαμε. Θέλω να μου πείτε αν έχετε κάποιο οικονομικό σχεδιασμό σχετικά με τον Οίκο του Ναύτου.
Κος ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ:
Θέλω να σας πω ότι αισθάνομαι εξαιρετικά περήφανος που αυτή την ώρα βρίσκομαι στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με Πρόεδρο στον Οίκο Ναύτου τον κύριο Βαρίνο, ο οποίος έχει πράγματι κάνει καταπληκτικό έργο.
Και θέλω να σημειώσω ενδεικτικά, θα παρακαλέσω αυτόν να μας πει δυο κουβέντες μετά, αλλά θέλω εντελώς ενδεικτικά να πω ότι παρέλαβε ένα Οίκο Ναύτου στο κόκκινο, αυτή την ώρα είναι πλεονασματικός. Έχουν αυξηθεί οι υπηρεσίες, η γκάμα των υπηρεσιών, δραματικά αυξηθεί οι υπηρεσίες που προσφέρονται στους ασφαλισμένους του.
Και να σημειώσω ακόμα ότι έχει μία πρότυπη διαδικασία εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του, ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης, η οποία έχει αποδώσει καταπληκτικά αποτελέσματα.
Θα παρακαλέσω ο ίδιος να μας πει δυο κουβέντες.
Κα ΒΛΑΧΟΥ:
Συγνώμη, κύριε Βαρίνο, θα μπορούσατε να μου πείτε από πότε έχει αρχίσει να γίνεται ηλεκτρονική;
Κος ΒΑΡΙΝΟΣ:
Θα σας απαντήσω. Θα σας μοιράσω τα ενημερωτικά σημειώματα αυτά.
Ήδη το παρουσιάσαμε γιατί σας είχαμε καλέσει τον περασμένο Οκτώβριο όταν παραλάβαμε το ένα πρόγραμμα. Το άλλο πρόγραμμα θα το παραλάβουμε τον Σεπτέμβριο. Μιλώ για το ηλεκτρονικό και απαντώ αμέσως στην ερώτησή σας.
Όμως ήθελα να πω περισσότερα για τον Οίκο Ναύτου. Και θέλω να σας πω ότι πραγματικά έτσι όπως είπε ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, ο κύριος Παπαληγούρας, όταν αναλάβαμε τον Οίκο Ναύτου τον Σεπτέμβριο του 2004, είχαμε 115 εκατομμύρια έλλειμμα. Χρωστάγαμε 115 εκατομμύρια, στους γιατρούς, στους φαρμακοποιούς, στα διαγνωστικά κέντρα, στα νοσοκομεία, 115 εκατομμύρια. Και ο προϋπολογισμός του Οίκου Ναύτου ήταν 160. Καταλαβαίνετε τι παραλάβαμε. Ένα προϋπολογισμό 160, είχαμε χρέη 115.
Θέλω να σας πω το εξής. Ότι αυτή την στιγμή, την 4ετία που μας πέρασε, από τα έξοδα, μάλλον τις παροχές που έγιναν το 2004, που ήταν 117εκατ. €, τώρα έχουμε φτάσει στο 2008, απολογιστικά στοιχεία σας διαβάζω, 217 εκατ. €. Δηλαδή στην ουσία παρά λίγο θα είχαμε διπλασιάσει την προσφορά μας προς τους ναυτικούς.
Έχω ξεχωρίσει, γιατί δεν είναι αυτός ο προϋπολογισμός μας, έχουμε και άλλα εκτός από αυτό, αλλά αυτές είναι οι παροχές μας σε χρήμα προς τους ασφαλισμένους μας. Είτε αυτό λέγεται φάρμακο, είτε λέγεται γιατρός, είτε λέγεται επίδομα, ανεργίας, ασθενείας, όλα αυτά που παρέχουμε στους ναυτικούς μας, είναι αυτά τα νούμερα που σας είπα προηγουμένως.
Βέβαια αυτό δεν το πετύχαμε μόνοι μας, δεν θέλω να είμαστε εγωιστές, διότι είχαμε την βοήθεια της Κυβέρνησης, ιδιαίτερα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, είχαμε τη βοήθεια του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, ιδιαίτερα του κυρίου Παπαληγούρα και του Γενικού Γραμματέα, του κυρίου Τζωάννου, αλλά και του Λιμενικού Σώματος.
Σας πληροφορώ, για όσους δεν ξέρετε, ότι τα 87 παραρτήματα που έχουμε σε όλη την Ελλάδα, τα 20 μόνο είναι δικά μας κτίρια. Τα 3 είναι δικά μας κτίρια και τα υπόλοιπα τα νοικιάζουμε. Όλα τα άλλα όμως στεγαζόμαστε μέσα στα Λιμεναρχεία τα οποία μας φιλοξενούν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και προσφέρουν και τις υπηρεσίες τους και αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι αυτό για εμάς, τους ευχαριστούμε διότι ανιδιοτελώς προσφέρουν στους ναυτικούς μας.
Πάνω σε αυτό το θέμα, κύριε Υπουργέ, θέλω να σας ευχαριστήσω και εσάς προσωπικά, πολλές φορές μας βοηθήσατε σε ορισμένα πράγματα.
Τώρα λοιπόν ο Οίκος Ναύτου είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του και αξιόπιστος. Με αυτούς που συναλλασσόμεθα δεν τους χρωστάμε. Φαρμακοποιούς, γιατρούς, κλινικές, Διαγνωστικά Κέντρα, Εργαστήρια, δεν χρωστάμε σε κανέναν. Πληρώνουμε τους φαρμακοποιούς τον μήνα, το ίδιο κάνουμε με τους γιατρούς στους δύο μήνες, γιατί αυτοί υποβάλουν λογαριασμούς καθυστερημένα και εκεί όπου έχει πιο μεγάλη σημασία είναι ότι εκτός από αυτό που κάναμε, που αυξήσαμε τις παροχές, βελτιώσαμε και την προσφορά της Υπηρεσίας στους ασφαλισμένους μας με την βελτίωση των χώρων υποδομής, αλλά και τον εκσυγχρονισμό του Οίκου Ναύτου, όπως σας μίλησε και ο κύριος Υπουργός προηγουμένως, με τα προγράμματα που έχουμε φτιάξει.
Αναβαθμίσαμε το … εργαστήριο του Οίκου Ναύτου και το Ακτινολογικό. Δώσαμε σε 24 νοσήματα φάρμακα. Μιλάμε τώρα για εκατοντάδες φάρμακα. Άνευ συμμετοχής. Αντέξαμε αυτό το έξοδο, το δουλεύουμε τώρα αυτό περίπου ενάμιση χρόνο και αντέχουμε τα έξοδα αυτά.
Οι ασφαλισμένοι μας δεν πληρώνουν συμμετοχή σε καμία εξέταση, σε κανένα είδος. Εξάλλου με την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας χορηγήσαμε τον τελευταίο χρόνο σε εκατοντάδες ασφαλισμένους, χαμηλοσυνταξιούχους, νοσήλια, δαπάνες εξετάσεων, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων και με την ίδια διαδικασία χορηγήσαμε σε εκατοντάδες ανέργους και εγκαταλειμμένους ναυτικούς δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσοκομειακής περίθαλψης. Μιλάμε τώρα για τα βαπόρια που εγκαταλειφθήκανε και τα αναλάβαμε εμείς. Αθόρυβα και δημιουργικά, το κάναμε πράξη.
Τους καλύψαμε τα νοσήλιά τους, την προστασία τους.
Στελεχώσαμε όμως ταυτόχρονα και την Γενική Επιθεώρηση του Οίκου Ναύτου. Με στόχο να ελέγξουμε φαρμακεία, γιατρούς, Διαγνωστικά Κέντρα και υπαλλήλους. Έχουμε περικόψει 2,5εκατ. € και διεκδικούμε άλλα τόσα από αυτούς οι οποίοι παρανόμησαν εναντίον του Οίκου Ναύτου.
Επίσης με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα σας μιλήσω εν συντομία στη συνέχεια, μπορέσαμε να διαπιστώσουμε ότι έχουμε 8.200 διπλοεγγραφές ασφαλισμένων. Κρατούσανε διπλά βιβλιάρια 8.200 άτομα. Σταματήσαμε δηλαδή αυτή τη διαρροή με τα διπλά συνταγολόγια και βιβλιάρια.
Προς ενημέρωσή σας αυτή τη στιγμή το σύστημα μας δίνει ανά πάσα στιγμή πόσοι είμαστε και επίσης μας δίνει ποιοι είναι αυτοί που συνθέτουν τους ασφαλισμένους του Οίκου Ναύτου. Έχουμε ασφαλισμένους 221.198, αυτό ήταν στις 7 του μηνός, το έβγαλα εγώ από το γραφείο μου, γιατί ανά πάσα στιγμή μπορείς να το πάρεις από το κομπιούτερ. Άμεσοι ασφαλισμένοι είναι 117.906, έμμεσοι είναι 113.292. Όταν λέω άμεσοι εννοώ ενεργεία ναυτικοί και συνταξιούχοι και αν λέω έμμεσοι εννοώ τις οικογένειες, τις συζύγους και τα παιδιά των ναυτικών μας.
Από αυτούς, οι 70.000 και περισσότεροι είναι συνταξιούχοι από τους 100.00 και μόνο εν ενεργεία ναυτικοί είναι 37.972, αυτοί που βαστάνε δηλαδή βιβλιάρια. Μετράμε όλους τους ναυτικούς και όχι μόνο τα Ποντοπόρα. Ενδεχομένως τα ξέρετε τα νούμερα αυτά.
Θέλω να σας πω λοιπόν ότι προχωρήσαμε, γιατί αυτός ήταν ο κύριος στόχος μας, τον εκσυγχρονισμό του Οίκου Ναύτου με την χρήση των νέων τεχνολογιών της πληροφορικής.
Το πρώτο πρόγραμμα, το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα του Οίκου Ναύτου αποτελεί ένα φιλόδοξο έργο το οποίο περιλαμβάνει το σύνολο των υπηρεσιακών δραστηριοτήτων του Οίκου Ναύτου, όμως το κυριότερο πλεονέκτημά αυτού του έργου είναι η ενσωμάτωση και η σύνδεση εφαρμογών διαχείρισης πολυϊατρείου και εργαστηρίου στο Διοικητικό και Οικονομικό σύστημα.
Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος αυτού του έτους να έχουμε συνδεθεί on line με 55 παραρτήματά μας σε όλη την Ελλάδα, δηλαδή να καλύψουμε το 90% των ασφαλισμένων μας, τα πιο μεγάλα παραρτήματα.
Και δεύτερο πρόγραμμα είναι, η ηλεκτρονική. Αυτό το πρόγραμμα που σας είπα ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο και μας έχει μείνει μόνο διασταυρώσεις να κάνουμε, διασταυρώσεις για τα φάρμακα, από 4 μεριές να τα διασταυρώνουμε, ούτως ώστε να μπορούμε να ξέρουμε τι έγραψε ο γιατρός και τι απεδέχθηκε ο φαρμακοποιός, τι πήρε ο ασφαλισμένος και τι η φαρμακευτική εταιρεία.
Αυτό δυσκολεύει για εμάς έναντι των άλλων ταμείων, διότι εμείς έχουμε την ελεύθερη επιλογή στο γιατρό, που μπορεί να γράψουν δηλαδή στο βιβλιάριο του Οίκου Ναύτου οποιοσδήποτε γιατρός, φθάνει να έχει δίπλωμα, μπορεί να συνταγογραφήσει στο βιβλιάριο του Οίκου Ναύτου.
Η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων περιλαμβάνει την δημιουργία διαδικτυακής πύλης. Αυτό που σας έχω μοιράσει. Την ηλεκτρονική διεύθυνση www.oikosnautou.gr. Το έργο έχει παραληφθεί και λειτουργεί προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.
Εύκολη, γρήγορη και οργανωμένη πρόσβαση σε πληροφορίες, καθώς επίσης, την διάθεση των εντύπων, την άντληση βεβαιώσεων μέσω του διαδικτύου, είτε μέσω.. όσοι δεν έχουνε κομπιούτερ, μπορεί να το κάνουν αυτό μέσω των ΚΕΠ.
Μέσα στις δυνατότητες αυτών των πληροφοριακών συστημάτων, είναι η δημιουργία φακέλου ασθενούς, καρτέλας ασφαλισμένων, καθώς επίσης η αντικατάσταση των βιβλιαρίων ασθενείας με ηλεκτρονική κάρτα, εφόσον αυτό θεσμοθετηθεί από την πολιτεία, ή οποιαδήποτε άλλη εθνική δράση πάνω στην υγεία.
Ο Οίκος Ναύτου, ειλικρινά σας το λέω αυτό, γιατί συνάντησα το περασμένο Σαββατοκύριακο τους Διοικητές όλων των μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων στη Λέσβο που έγινε το συνέδριο των φαρμακοποιών, και είμαστε σας πληροφορώ 4 χρόνια μπροστά από κάθε άλλο ασφαλιστικό φορέα υγείας, που αυτή τη στιγμή υπάρχει στην Ελλάδα.
Τόσο πολύ είμαστε προχωρημένοι πάνω σε αυτά τα θέματα. Οι επισκέψεις δε των ασφαλισμένων μας στο διαδίκτυο, αυτό που σας έδωσα, είναι εκατοντάδες κάθε μέρα. Διότι είναι τόσο εξυπηρετικό, θα σας πω δυο τρεις εφαρμογές για να πάρετε μία ιδέα πόσο εξυπηρετικό είναι.
Για να πάει να κάνει ένας εξέταση αίματος. Έπρεπε να πάει στον Οίκου του Ναύτου τρεις φορές και στο ΙΚΑ ίσως και περισσότερο. Μία φορά να κλείσει το ραντεβού, μία φορά να του πάρουν το αίμα και μία φορά να πάρει τα αποτελέσματα.
Αυτό ήταν φυσιολογικό έτσι; Στο Οίκο Ναύτου μπορεί να το κάνει αυτό μόνο μία φορά να πάει. Μόνο για να πάρει το αίμα και από κει και πέρα ο ασφαλισμένος μπορεί να κλείσει το ραντεβού μόνος του ηλεκτρονικά, να πάει να πάρει το αίμα όπως είπα την πρώτη επίσκεψη και μετά από το σπίτι του με τον κωδικό που του έχουμε δώσει, να μπει μέσα στο σύστημά μας και να πάρει τις εξετάσεις του.
Αυτή είναι μία εφαρμογή που σας λέω τώρα. Μία άλλη εφαρμογή είναι, που είναι πιο χρήσιμη αυτή τη στιγμή για τους ασφαλισμένους και ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους. Θέλει να κάνει μία εξέταση. Οι εξετάσεις είναι εκατοντάδες, χιλιάδες εξετάσεις.
Σε ποιον θα πάει να κάνει τις εξετάσεις για να μην πληρώσει; Είναι ένα ερώτημα αυτό. Μπαίνει μέσα στο σύστημα, βάζει τον νομό που θέλει τον συγκεκριμένο, Αττική. Του λέει το σύστημα: τι θέλεις; Γιατρό, Ιατρικό Κέντρο, εξετάσεις; Εξετάσεις. Πατάει αυτός εξετάσεις, του βγαίνουν όλες οι εξετάσεις, πάει στο σημείο, ας πούμε, ‘ακουόραμα’, ποιος κάνει ακουόραμα; Πατάει το ακουόραμα, βγαίνουν αυτοί οι δέκα γιατροί που είναι σε αυτή την διεύθυνση με αυτό το τηλέφωνο.
Και έτσι ο άνθρωπος αυτός επικοινωνεί αμέσως με τον συγκεκριμένο γιατρό και κάνει την εξέτασή του.
Σας είπα δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Αλλά μιλάμε για εκατοντάδες και δεκάδες εφαρμογές τις οποίες στην συνέχεια ο ασφαλισμένος θα τις καταλάβει και θα τις αξιοποιεί συνεχώς.
Εμείς περιμένουμε, και με αυτό κλείνω, όταν θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα που σας είπα προηγουμένως, θα σας καλέσουμε για να σας το παρουσιάσουμε και ελπίζω να έρθετε όλοι σε αυτή την παρουσίαση, γιατί η πληροφόρηση των ασφαλισμένων από εσάς είναι πολύ σημαντική, όταν το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα μας το παραδώσουν το Σεπτέμβριο, θα το παρουσιάσουμε, τότε σε αυτή την περίπτωση θα μπορούμε να πιάσουμε και τους παραβάτες όλους των φαρμάκων.
Οι συνταγές, όπως ξέρετε, μιλάμε για εκατομμύρια συνταγές. Το σύστημά μας είναι πολύ απλό. Τα διαβάζει όλα. Διαβάζει ακόμα και τα κολλυβογράμματα των γιατρών. Τα διαβάζει και αυτά. Αυτά που γράφουν δηλαδή οι συνταγές τα διαβάζει και αυτά.
Διαβάζει τα φάρμακα, γιατί έχει τα barcode, και επίσης η συνταγή η δική μας έχει τα barcode και αντιλαμβάνεστε ότι η διασταύρωση θα γίνεται πολύ εύκολα και θα τους πιάσουμε όλους. Τώρα έχουμε πιάσει αρκετούς και τους έχουμε τιμωρήσει.
Δεν κάναμε ανακοινώσεις, ει μη μόνο περιοριζόμαστε να το λέμε, ότι δικάστηκε ο τάδε κλπ. Σας πληροφορώ ότι κανένας δεν γλιτώνει. Βαρύτατες είναι οι ποινές εναντίον αυτών που τόλμησαν να παρανομήσουν κατά του Οίκου Ναύτου.
Και κάθε μέρα είμαστε στα δικαστήρια για αυτές τις υποθέσεις. Τις αντιμετωπίζουμε σαν πολιτική αγωγή και θα συνεχίσουμε να τις αντιμετωπίζουμε μέχρις ότου καταλάβουν αυτοί που συναλλάσσονται μαζί μας, αφού εμείς είμαστε συνεπείς και πληρώνουμε τα λεφτά στην ώρα μας, και εμείς θέλουμε από αυτούς να είναι συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις τους στον Οίκο Ναύτου.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Κύριε Υπουργέ, είναι γνωστό ότι ο Πρόεδρος του ΝΑΤ ο κύριος Γρηγόρης Τιμαγένης έχει ζητήσει να αποχαρακτηριστεί από μνημείο το κτίριο της οδού Ζαλοκώστα, που είμαι σίγουρη ότι γνωρίζετε περί τίνος πρόκειται. Ανήκει στην ακίνητη περιουσία του ΝΑΤ και είναι πολιτιστικό αλλά και νεοκλασικό στολίδι σε ό,τι αφορά την Αθήνα και συνδέεται με την νεότερη ιστορία της Ελλάδας και τους αγώνες του λαού.
Αυτή η ενέργεια του κυρίου Γρηγόρη Τιμαγένη, συμφωνείτε με αυτή την ενέργειά του;
Κος ΤΙΜΑΓΕΝΗΣ:
Αυτή η ενέργεια δεν είναι δική μου και δεν ξέρω αν είναι καν στην δική μου εποχή.
Το κτίριο της οδού Ζαλοκώστα, μαζί με άλλα 8 κτίρια ήταν σε μία μελέτη για την αξιοποίησή τους. Κάποιους μήνες πριν κηρύχθηκε διατηρητέο το κτίριο αυτό.
Η Υπηρεσία του ΝΑΤ αυτό το είχε φέρει στο Διοικητικό Συμβούλιο αλλά δεν θυμάμαι αν ήταν αφού είχα αναλάβει ή όχι, ζήτησε την άδεια να κάνει ένσταση για να μην κηρυχθεί για να μην χάσει την προθεσμία.
Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση οριστική ποια θα είναι η θέση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΑΤ. Όπως ξέρετε, έχει γίνει και κάποια ερώτηση στην Βουλή.
Οι υπηρεσίες έχουν ελέγξει για αυτό το κτίριο από πλευράς αρχιτεκτονικής, η μεν εξωτερική του εμφάνιση έχει κάποιο ενδιαφέρον, εσωτερικά δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον. Ιστορικά δε λέγεται ότι ήταν τα κρατητήρια της Γκεστάπο και έχει γίνει και κάποια πράξη αντιστάσεως.
Οι Υπηρεσίες του ΝΑΤ δεν έχουν τέτοια στοιχεία ακόμα αλλά ερευνώνται να δούμε αν υπάρχουν τέτοια στοιχεία. Η αίτηση που είχε γίνει ήταν για να μην χαθεί η προθεσμία και δεν ήταν κάτι που ξεκίνησε βεβαίως ούτε από τον Πρόεδρο και σας είπα ότι δεν θυμάμαι καν αν ήταν σε εποχή που είχα αναλάβει ήδη τα καθήκοντά μου όταν έγινε η αίτηση αυτή.
Αλλά επαναλαμβάνω ότι ο σκοπός ήταν για να μην χαθεί η προθεσμία από τις Υπηρεσίες. Και θα έρθει στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΝΑΤ, μέλη του Δ.Σ. το έχουν φέρει σαν θέμα και θα συζητηθεί για να πάρει το ΝΑΤ απόφαση. Δεν υπάρχει κάποια απόφαση του ΝΑΤ και του Δ.Σ. για το θέμα αυτό.
Κος ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ:
Θα παρακαλέσω όμως να το συζητήσουμε και μαζί, κύριε Πρόεδρε, το θέμα αυτό. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Μια διευκρινιστική ερώτηση περισσότερο. Έχει γίνει γνωστό και επειδή έχουμε και την ευκαιρία να είναι εδώ ο κύριος Τιμαγένης να μας το διευκρινίσει, απ’ όσο έχουμε δει η διαδικασία που έχει ακολουθηθεί δεν έχει ξεκινήσει ούτε επί των ημερών σας, ούτε επί των ημερών του κυρίου Τιμαγένη.
Πλην όμως, δεν ξέρω, εγώ το βλέπω λίγο ανορθόδοξο, διορθώστε με αν κάνω λάθος, αν το θεωρείτε ορθόδοξη διαδικασία. Δηλαδή χρονολογικά βλέπουμε να ζητούνται προσφορές, προτάσεις αξιοποίησης από κάποιες εταιρίες, κάνουν τις προτάσεις τους και εκ των υστέρων έρχεται και ανατίθεται, πάλι δεν είναι επί των ημερών σας, ανατίθεται μια μελέτη αξιοποίησης.
Συνήθως, δεν ξέρω, η πρακτική νομίζω θα έλεγε ότι πρώτα κάνουμε την μελέτη, να δούμε που πάμε, τι κάνουμε και στη συνέχεια καλούμε τους ενδιαφερόμενους. Εσείς πως κρίνετε αυτή τη διαδικασία;
Ευχαριστώ.
Κος ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ:
Δεν θέλω να κρίνω. Δεν ξέρω αν θα με ονομάσετε ορθόδοξο ή διαμαρτυρόμενο, το βέβαιο όμως είναι ότι θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή, συστηματική έρευνα για το σύνολο της περιουσίας και μετά να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.
Αυτό έχω ζητήσει από τον Πρόεδρο του ΝΑΤ και πριν έχω στα χέρια μου μια τέτοια μελέτη δεν πρόκειται πάντως να επιχειρήσω, ούτε να δω ποιοι άλλοι ενδεχομένως θα ενδιαφέρονταν να προσφέρουν σε διαγωνισμό που θα μπορούσε να οργανωθεί ή όχι.
Θεωρώ ότι πρώτα πάει κανείς στην μελέτη και μετά στις αποφάσεις.
Κος :
Να πω κάτι για το θέμα των Μελισσίων. Και το λέω αυτό και με την ιδιότητα του Υφυπουργού, αλλά περισσότερο με την ιδιότητα του Βουλευτή της Β’ Αθηνών, γιατί το γνωρίζω το θέμα.
Στα Μελίσσια εκτός του κτιρίου υπάρχει μια πολύ μεγάλη περιοχή, μέρος της οποίας είναι δασικό ένα πολύ μεγάλο κομμάτι. Στο δασικό κομμάτι, το οποίο είναι ανεκμετάλλευτο, δεν μπορεί να το εκμεταλλευτεί ουδείς, ούτε πρόκειται να ζητήσουμε αποχαρακτηρισμό. Ζήτησε ο Δήμος των Μελισσίων το δασικό αυτό κομμάτι να υπάρξει η μέριμνα του Δήμου, με την άδεια βεβαίως του ΝΑΤ, προκειμένου να αποψιλωθεί η συγκεκριμένη περιοχή, να δημιουργηθούν κάποιοι χώροι που θα μπορούν να έχουν πρόσβαση οι δημότες και ιδίως τα νέα παιδιά στα Μελίσσια, να υπάρχει μια παιδική χαρά που θα μπορούν να παίζουν και αυτό δεν αλλοιώνει ούτε την αξία του κτιρίου, ίσα-ίσα προσθέτει και το προστατεύει το κτίριο.
Τέτοιου είδους προτάσεις δεν έχουν ούτε θέμα εκμετάλλευσης του συγκεκριμένου κτιρίου για άλλο σκοπό, είναι μια περιοχή δασική γύρω από το κτίριο, στο οποίο δεν νομίζω να έχει κανείς αντίρρηση να δοθεί και για τους κατοίκους και να παρέχεται και μια ασφάλεια, ιδίως σε εποχές που υπάρχει ο κίνδυνος της πυρκαγιάς, που αντιμετωπίσαμε πριν από δύο χρόνια.
Εκτός των ασφαλιστικών μέτρων υπάρχουν προτάσεις, ο Δήμαρχος των Μελισσίων ήρθε επανειλημμένως εδώ, συναντήθηκε και με τον κύριο Τιμαγένη και στην δασική αυτή περιοχή πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα ώστε να μην υπάρχει ζημιά και να μπορέσει και ο κόσμος των Μελισσίων να το χαίρεται χωρίς να υπάρχει αλλοίωση, βεβαίως, της περιουσίας των ναυτικών.
Κος ΤΙΜΑΓΕΝΗΣ:
Ο θόρυβος που δημιουργήθηκε πρόσφατα και έγινε προηγουμένως ερώτηση για την λεγόμενη αξιοποίηση του ΝΥΕΝ, για αυτό που λέγεται και δημοσιεύτηκε και υπήρξαν διαμαρτυρίες για την αξιοποίηση του ΝΥΕΝ κλπ, δεν αφορά το ΝΥΕΝ.
Πρέπει να σας πω ότι από ό,τι έχει μελετήσει το ΝΑΤ, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πρόταση για το ΝΥΕΝ. Δηλαδή δεν έχει γίνει κάποια μελέτη για το ίδιο το νοσοκομείο.
Αυτό για το οποίο ζητήθηκε είναι πράγματι για τον Δήμο Μελισσίων, τον χώρο να τον καθαρίσει, διότι μερικά δέντρα έχουν αρρώστιες, υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς, μπαίνουν μέσα ναρκομανείς και έχει ζητήσει να του επιτρέψουμε την χρήση για να το φυλάει, να το προστατεύει, και το καλοκαίρι να μπορεί να κάνει κάποιες εκδηλώσεις.
Σε αυτό υπάρχουν ακόμα αντιρρήσεις από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΑΤ.
Αυτό έχει έρθει στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΝΑΤ τουλάχιστον δυο τρεις φορές χωρίς ποτέ να έχω πιέσει εγώ να ληφθεί απόφαση, ώσπου όλοι να καταλάβουν ακριβώς τι γίνεται και να είναι πλήρως εξασφαλισμένα τα δικαιώματα του ΝΑΤ.
Και επαναλαμβάνω, την περασμένη Δευτέρα, ήταν η τρίτη φορά που έρχεται το θέμα των ακινήτων πάλι με σκοπό όχι να ληφθεί απόφαση αλλά να ενημερωθεί το Διοικητικό Συμβούλιο του ΝΑΤ.
Και αυτό το οποίο έχω διαβεβαιώσει και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τις ναυτεργατικές οργανώσεις, τίποτα δεν θα γίνει ούτε αιφνιδιαστικά ούτε εν κρυπτώ αλλά αφού όλοι είναι πλήρως ενήμεροι και ληφθούν οι νόμιμες αποφάσεις από τα νόμιμα όργανα.
Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ:
Αν δεν έχουμε κάποιο άλλο ερώτημα. Ευχαριστούμε για την παρουσία σας. Να είστε καλά.
-------------------------------
ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΎΟΥΜΕ , ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ.
ΕΓΩ, ΘΑ ΠΩ ΑΠΛΩΣ, ΠΩΣ, ΟΤΑΝ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΧΕΙ...ΚΕΦΙΑ, ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ , ΟΣΑ ΛΕΕΙ , ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ.
ΔΗΛΑΔΗ, Ο ΠΑΡΑΜΥΘΑΣ , ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ , ΕΙΝΑΙ....ΜΑΘΗΤΟΥΔΙ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΑ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΙΓΜΗ.
ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ, ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΕΜΗΜΕΡΩΝΕΣΤΕ, ΓΙΑ ΟΣΑ ΛΕΝΕ, ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΥΠΟΥ.
ΝΑ ΕΧΕΤΕ, ΠΑΝΤΩΣ, ΜΑΖΙ ΣΑΣ , ΤΟ ΚΑΠΕΛΑΚΙ ΓΙΑ ΤΟΝ....ΗΛΙΟ, ΠΡΟΧΕΙΡΟ
ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ
ΓΙΑ ΠΑΣΑ ΧΡΗΣΗ.
π. χρ.