ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΙΟ,TO ΑΠΕΚΡΥΨΑΝ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΥΕΝΑΝΠ- Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΧΙΟ ΕΓΙΝΕ ΕΝΑ 24ΩΡΟ, ΑΡΓΟΤΕΡΑ....



Στην επικαιρότητα
«Κύμα» κόντρα στις μεταγωγές μεταναστών
Γράφει: Πέλλη Γιακουμή

28/07/2009
«Πονοκέφαλο» δημιουργούν στις αστυνομικές και λιμενικές αρχές τα επεισόδια που σημειώνονται στα λιμάνια των νησιών από ομάδες πολιτών κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων της Αριστεράς και αντιεξουσιαστών, οι οποίοι αντιδρούν στις μεταγωγές των μεταναστών σε Κέντρα Κράτησης της ηπειρωτικής χώρας. Οι ίδιοι θεωρούν ότι πίσω απ’ αυτές (βλ. σχετικό άρθρο και προκήρυξη των αντιδρώντων σε διπλανές στήλες) κρύβονται απελάσεις στην Τουρκία.

Μετά τη Μυτιλήνη, που τα ξημερώματα της Παρασκευής, απετράπη η μεταγωγή 60 παράνομων μεταναστών, επεισόδια προκλήθηκαν στη γειτονική Χίο το μεσημέρι της Κυριακής. Τα γεγονότα έχουν θέσει σε συναγερμό τις Αρχές, οι οποίες υλοποιώντας αποφάσεις της κυβέρνησης δείχνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών από μεγάλο αριθμό αλλοδαπών, προς την ηπειρωτική χώρα. Στην κατεύθυνση αυτή καταφθάνουν ενισχύσεις από τη βόρεια Ελλάδα, καταστρώνονται σχέδια για μεταφορά των μεταναστών σε μια προσπάθεια ν’ ανακόψουν τις αντιδράσεις και τα επεισόδια, που δείχνουν πως θα συνεχισθούν.

Τα γεγονότα στη Χίο
Πρωτοφανή επεισόδια για τα δεδομένα του νησιού χαρακτηρίζονται τα όσα συνέβησαν την Κυριακή το μεσημέρι στο λιμάνι της Χίου, όταν διαδηλωτές, μέλη της Χιακής Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες και του ΠΑΜΕ, εμπόδισαν την είσοδο δυο λεωφορείων που μετέφεραν 60 μετανάστες από το Κέντρο Κράτησης Μερσινιδίου Χίου στο πλοίο «Θεόφιλος», με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.
Δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος και της Αστυνομίας απώθησαν τους διαδηλωτές και κατάφεραν να επιβιβάσουν στο πλοίο τα δυο λεωφορεία με τους παράνομους μετανάστες που ήταν δεμένοι με χειροπέδες και ήταν αφγανικής, πακιστανικής και σομαλικής κυρίως καταγωγής.
Τα επεισόδια συνεχίστηκαν και μετά την επιβίβαση των λεωφορείων όταν ο Γιάννης Αμπαζής, στέλεχος της νομαρχιακής επιτροπής του Κ.Κ.Ε. στη Χίο, έπεσε στο λιμάνι ανάμεσα στην αποβάθρα και τις σβησμένες μηχανές του πλοίου, μη επιτρέποντας την αναχώρηση του πλοίου. Το οποίο και τελικά αναχώρησε με καθυστέρηση μιας ώρας.

Παρουσία Ειδικών Δυνάμεων
Μια μέρα πριν, σε κέντρο στην Αθήνα, μεταφέρθηκαν το Σάββατο το απόγευμα με το πλοίο «Λισσός», 30 από τους μετανάστες οι οποίοι επρόκειτο να αναχωρήσουν την Παρασκευή τα ξημερώματα. Μπροστά από το «Λισσός» είχαν παραταχθεί αυτήν τη φορά μέλη Ομάδας Ειδικών Αποστολών που είχε φθάσει από τη Θεσσαλονίκη για να ενισχύσει τα μέτρα του λιμεναρχείου. Αυτήν τη φορά δεν υπήρξε κανένα επεισόδιο, αφού δεν εμφανίσθηκαν διαδηλωτές μέσα στο χώρο του λιμανιού.
Είχαν προηγηθεί όμως το βράδυ της Πέμπτης έντονα επεισόδια στο Κέντρο της Παγανής, όπου είχαν επιστρέψει οι μετανάστες που επρόκειτο να μεταχθούν στην Καβάλα. Όπως έγραψε το «Ε» το Σαββάτο, ξεκίνησαν απεργία πείνας, ενώ τα πνεύματα άναψαν το απόγευμα της Παρασκευής όταν άρχισαν να φωνάζουν και να σπάνε τζάμια και λάμπες φωτισμού ζητώντας την απελευθέρωσή τους. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, μάλιστα, δυο άτομα απέδρασαν από το Κέντρο της Παγανής, ρίχνοντας κουβέρτες πάνω από τα συρματοπλέγματα του Κέντρου Υποδοχής. Λίγες ώρες αργότερα συνελήφθησαν.
Λόγω αυτού του οξυμμένου κλίματος στην Παγανή, αποφασίσθηκε να μεταφερθούν τουλάχιστον οι μισοί από τους αρχικά προγραμματισμένους στην Αθήνα.

Διαμαρτυρία στο λιμάνι

Υπό την επιτήρηση ισχυρής δύναμης ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος, έγινε την Κυριακή το απόγευμα η επιβίβαση των επιβατών στο πλοίο «Θεόφιλος», όταν αυτό πέρασε από τη Μυτιλήνη μετά τα επεισόδια που είχαν προηγηθεί στη Χίο.
Το πλοίο «υποδέχτηκαν» στο λιμάνι αντιεξουσιαστές και μέλη εξωκοινοβουλευτικών αριστερών οργανώσεων, οι οποίοι και μοίραζαν προκηρύξεις. Με το «Θεόφιλος», επίσης την Κυριακή, έγινε η μεταγωγή στη Θεσσαλονίκη και 22 ασυνόδευτων ανήλικων.
Οι τελευταίοι θα παραδοθούν σε κέντρα ανηλίκων στη βόρεια Ελλάδα υπό διαφορετικό καθεστώς, μια και αυτοί θεωρούνται ελεύθεροι.
Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι στην Παγανή βρίσκονταν, μέχρι χθες 160 ανήλικοι και ασυνόδευτοι μετανάστες και σύμφωνα με πληροφορίες γίνονται ενέργειες προκειμένου να μεταφερθούν σε κέντρα ανηλίκων, δεδομένου ότι δεν υπάρχει χώρος στο «Θεομήτωρ» και η κράτησή τους στα Κέντρα Υποδοχής είναι παράνομη.
Ας σημειωθεί ότι οι μεταγωγές μεταναστών που κρατούνται σε κέντρα αποφασίζονται πλέον από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, το οποίο επίσης δίνει εντολές για τον αριθμό των ατόμων που θα μεταφερθούν κάθε φορά, καθώς και το Κέντρο Υποδοχής, όπου θα πάνε.

ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ.
ΑΠΟ ΤΟ EMPROSNET

------------------------------------------------------
ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΘΕΜΑΤΑ, ΠΟΥ ΑΠΕΚΡΥΨΕ ΤΟ ΓΕΜΜΕ.
ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΕΧΕΤΕ.
ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΙΖΕΤΕ ΚΑΙ... ΤΡΕΛΑ ΑΠΟ ΠΑΝΩ...


Π. ΧΡ.