ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Πώς έγινε και τι μας κοστίζει ακόμα σήμερα, το “δεύτερο” κούρεμα στα διαθέσιμα του ΕΔΟΕΑΠ!


Κυριακή, 9 Ιουνίου 2013

WWW.ZOORNALISTAS.BLOGSPOT.GR

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Λίγο πριν την τακτική Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικούρησης Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ) της ερχόμενης Πέμπτης είναι χρήσιμο να δούμε το κατά πόσο αυτά για τα οποία είχαμε μιλήσει στην περιπετειώδη ΓΣ του περασμένου χρόνου επιβεβαιώνονται ή όχι και πόσο μας “κοστίζουν” σήμερα.Άλλωστε το θέμα επανήλθε στο ΔΣ, σε πρόσφατη συνεδρίασή του κατά την συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2013, όπως και για την συμμετοχή ή όχι στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.. των τραπεζών, από τα μέλη του ΔΣ που έχουν υποστηριχθεί από το συνδικαλιστικό σχήμα Πρωτουβουλία για την Ανατροπή.
Είχαμε πει τότε ότι ο ΕΔΟΕΑΠ είναι το μοναδικό Ταμείο του οποίου τα διαθέσιμα κουρεύτηκαν δύο φορές, μία από το PSI και άλλη μια φορά με πρωτοβουλία του προηγούμενου ΔΣ.
Βασικό αποτέλεσμα αυτής της... ιδιαιτερότητας είναι οτι σήμερα τα διαθέσιμά του σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να στηρίξουν την βιωσιμότητα του ταμείου, για να χρησιμοποιήσουμε μετριοπαθείς εκφράσεις.
Ας δούμε όμως πως αυτός ο ισχυρισμός αποδεικνύεται από τους αριθμούς.
Τα στοιχεία τα έχουμε συγκεντρώσει από το ρεπορτάζ που κάναμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες και τα παρουσιάζουμε ως απάντηση στον ισχυρισμό μέλους της προηγούμενης διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ οτι “ο Οργανισμός βγήκε κερδισμένος από την απόφαση εκείνη...”.
Να δούμε λοιπόν τα νούμερα:
Μετά το μνημονιακό PSI και το καταστροφικό “κούρεμα” ο Οργανισμός έμεινε με διαθέσιμα στην Τράπεζα περί τα 2.000.000 (δύο εκατ.) μερίδια. Αυτά τα μερίδια είχαν τρέχουσα πραγματική αξία στα τέλη Μαρτίου 2012 περίπου 36 εκατ. ευρώ.
Τότε το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ γνωρίζοντας το τι κάνει (αναφέρεται στο ενημερωτικό/απολογιστικό δελτίο που μοιράσθηκε τότε στην ΓΣ) αποφάσισε να αποσύρει από την ΤτΕ (άγνωστο παραμένει ακόμα και τώρα το γιατί) 25 εκατ. ευρω με αποτέλεσμα να ρευστοποιηθεί ο αριθμός των μεριδίων που θα μπορούσε να αποδώσει το ποσό αυτό.
Το ποσό των 25 εκατ. ευρώ κατατέθηκε σε τραπεζικούς λογαριασμούς εξαιρετικά χαμηλής για την τότε χρονική συγκυρία, απόδοσης σε τόκους.
Έτσι σήμερα ο Οργανισμός βρίσκεται να έχει περί τις 650 χιλ. (ή κάτι λιγότερο) μερίδια στην ΤτΕ τρέχουσας αξίας περί τα 14 εκατ. ευρώ.
Αν δεν είχαν ρευστοποιηθεί τα μερίδια την άνοιξη του 2012 και είχαν παραμείνει στο κοινό ταμείο στην ΤτΕ θα είχαν σήμερα τρέχουσα αξία 43 – 44 εκατ. ευρώ, με βάση τις τιμές των ομολόγων και των εντόκων γραμματίων στα οποία είναι επενδεδυμένα. Αν προσθέσουμε και τις αποδώσεις τους, άλλα δύο περίπου εκατ. ευρώ., ο ΕΔΟΕΑΠ θα είχε σήμερα περί τα 45 – 46 εκατ. ευρω για διαθέσιμα με την μορφή μεριδίων στο κοινό ταμείο στην ΤτΕ.
Με την απλή αριθμητική βλέπουμε ότι η απώλεια από την πρωτοβουλία του ΔΣ είναι τουλάχιστον 5 – 6 εκατ. ευρω και η απώλεια αυτή θα αυξάνεται όσο – λόγω συγκυρίας – οι τιμές των ελληνικών ομολόγων θα συνεχίσουν να αυξάνονται...
Αυτά για την αλήθεια των αριθμών και την ακρίβεια των όσων είχαμε πει στην προηγούμενη ΓΣ του ΕΔΟΕΑΠ και στα όσα επιμένουμε μέχρι σήμερα.
Το ερώτημα βέβαια παραμένει.
Γιατί τότε θεωρήθηκε από το ΔΣ (δεν έχουμε ακούσει για κάποια διαφοροποίηση μελών του τότε ΔΣ) αναγκαίο, πάνω στην “φωτιά” της καταστροφής από το PSI, να βιασθεί να μονιμοποιήσει τις μνημονιακές ζημιές και στα απομεινάρια των διαθεσίμων του Οργανισμού.
Δεν ήμαστε βέβαιοι ότι οι τυπικές διαδικασίες του διαχειριστικού ελέγχου που βρίσκεται σε εξέλιξη τώρα για την χρήση του 2012, ή ακόμα και του διαχειριστικού ελέγχου πενταετίας που έχει αποφασίσει το νέο ΔΣ με βάση την απόφαση της τελευταίας ΓΣ (την νομιμότητα της οποίας είχε αμφισβητήσει το προηγούμενο ΔΣ) θα δώσουν απαντήσεις.
Τις απαντήσεις πρέπει να τις δώσουν στα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ και στους συναδέλφους αυτοί που πήραν τις αποφάσεις και φέρουν την ευθύνη τους.

Πόπη Χριστοδουλίδου  (πρόεδρος του ΤΥΠ στον ΕΔΟΕΑΠ) - Γιάννης Αγγέλης (μέλος της Επιτροπής του ΤΥΠ)