ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Πρόταση ψηφίσματος προς την ΕΣΗΕΑ για το ΑΜΠΕ !Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2012

http://ergazomenoiapempe.blogspot.gr

 Μετά τα δημοσιεύματα σε σάιτ περί τροπολογίας που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση με την οποία, μεταξύ άλλων, προχωρά σε οριστική και απόλυτη «ΔΕΚΟποίηση» του ΑΜΠΕ, ο εκπρόσωπος στο Μικτό Συμβούλιο ενημέρωσε την ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΕΣΥ για τα εν λόγω δημοσιεύματα και ζήτησε νομική υποστήριξη και συνδικαλιστική καθοδήγηση για τα περαιτέρω. Ταυτόχρονα (2/9) απέστειλε προς την ΕΣΗΕΑ την παρακάτω πρόταση ψηφίσματος:

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Το ΑΜΠΕ είναι το δημόσιο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων και αυτός ο διττός ρόλος του πρέπει να εξακολουθήσει να υπάρχει: Πρέπει να συνεχίσει να παρέχει ανεξάρτητη, έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση και να συντρέχει μια σειρά μικρά και μεγάλα ΜΜΕ σε όλη την Ελλάδα. Ταυτόχρονα να παραμείνει το ΜΜΕ που εκπροσωπεί την Ελλάδα στο εξωτερικό με έγκριτο και έγκυρο τρόπο.

Από αυτή την άποψη πρέπει να αποκρουστεί κάθε σκέψη για περαιτέρω «ΔΕΚΟποίηση» του ΑΜΠΕ, καθώς αυτή η διαδικασία υπονομεύει τις παραπάνω λειτουργίες. Η ενημέρωση δεν «ΔΕΚΟποιείται». Όπως και μια σειρά άλλα πρακτορεία ειδήσεων διεθνώς, το ΑΜΠΕ πρέπει να διέπεται από ειδικό καθεστώς που θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία, την ποιότητα, την αντικειμενικότητα και τη νηφαλιότητα της ενημέρωσης. Συνολικά τα δημόσια ΜΜΕ πρέπει να αποτελέσουν πυλώνες αντίστασης στην κατάρρευση του επιπέδου ενημέρωσης που παρέχουν τα ιδιωτικά ΜΜΕ.

Για να συνεχίσει να επιτελεί τις αναντικατάστατες λειτουργίες του, το ΑΜΠΕ πρέπει επίσης να εξασφαλίζει αντίστοιχες συνθήκες εργασίας των δημοσιογράφων και όλων των άλλων εργαζομένων στο πρακτορείο. Οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί κατά μέσο όρο μείωση μισθών της τάξης του 35% από το 2009, ενώ δεν καταβάλλονται ωριμάσεις. Γι’ αυτό και κάθε σκέψη για περαιτέρω μειώσεις (μέσω μισθολογίων ΔΕΚΟ ή άλλων διαδικασιών) θα βρει την ΕΣΗΕΑ κάθετα αντίθετη αφού, πέρα από τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης για τους εργαζόμενους, θα έχει συνέπειες στο επίπεδο της ενημέρωσης: εξαθλιωμένοι συντάκτες είναι ευάλωτοι σε κάθε λογής παρέμβαση.

Οι εργαζόμενοι στο ΑΜΠΕ δεν θέλουν να εξαιρεθούν την ώρα που άλλοι κλάδοι θα υποφέρουν. Αντίθετα, υπό την ηγεσία των ενώσεων του κλάδου και μαζί με τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις και τον υπόλοιπο ελληνικό λαό, θα παλέψουν για να σταματήσουν τις μνημονιακές πολιτικές που διαλύουν ζωές και δημόσια αγαθά όπως η ενημέρωση.

Πέτρος Τσάγκαρης, εκπρόσωπος στο Μικτό Συμβούλιο από το ΑΜΠΕ