ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Η πολιτιστική μας κληρονομιά επιβάλλεται να είναι πάνω από τα κέρδη των ξενοδοχειακών ομίλων...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΑΕ

Το μεγάλο θέμα που έχει δημιουργηθεί με την ανέγερση δεκαόροφων κτιρίων γύρω από την Ακρόπολη καταδεικνύει την τεράστια ευθύνη των κυβερνήσεων αλλά και των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών,  που περιφρονώντας κάθε έννοια σεβασμού στην πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος προώθησαν νομοθετικές ρυθμίσεις και έδωσαν άδειες για την ανέγερση τεράστιων κτηρίων ακόμα και μπροστά στο μνημείο της Ακρόπολης.

Ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (νόμος 4067) που ψηφίστηκε το 2012 και αντικατέστησε τον παλαιό ΓΟΚ δίνει την δυνατότητα για ανέγερση πολυώροφων κτιρίων  με στόχο την τουριστική εξυπηρέτηση περιφρονώντας έτσι το σημαντικότερο πολιτιστικό μνημείο της χώρας.

Είναι τραγικό επίσης ότι για την ανέγερση του συγκεκριμένου κτιρίου είχε δοθεί έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο!

Οι δηλώσεις της αρμόδιας Υπουργού κ. Ζορμπά για ανάκληση των αδειών όπως και οι καταγγελίες των υποψηφίων δημάρχων Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που κατήγγειλαν την ανέγερση, είναι κενό γράμμα και εξυπηρετούν μόνο σκοπιμότητες,  αν δεν συνδυαστούν  με τις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις.

Απαιτείται :

-    Η τροποποίηση του νόμου (4067) ούτως ώστε να  κατοχυρωθεί με νομοθετική ρύθμιση  η προστασία του μνημείου και της γύρω περιοχής.

-    Η αναστολή των εργασιών και το «πάγωμα» αδειών  για πολυώροφα κτίρια που έχουν εκδοθεί με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων ανέδειξαν αυτό το σοβαρό ζήτημα, η αντιμετώπιση του όμως απαιτεί τη λήψη ριζικών μέτρων διαφορετικά η διακοπή των εργασιών θα εξελιχτεί σε προσωρινή αναστολή και όχι σε επίλυση του ζητήματος.

Η Λαϊκή Ενότητα δηλώνει ότι η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι πάνω από τα επιχειρηματικά κέρδη.

Θα αγωνιστεί προς αυτή την κατεύθυνση και εκφράζει την συμπαράσταση της στους κατοίκους της περιοχής.

Γραφείο Τύπου Λαϊκής Ενότητας

21/2/2019