ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Συμμετοχή και ομιλία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Διονύση Τεμπονέρα στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου στην Αρχαία Ολυμπία!

ΓΡ.ΜΜΕ ΚΑΙ ΔΗΜ.ΣΧΕΣΕΩΝ

18 Φεβρουαρίου 2019
Στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου, στην Αρχαία Ολυμπία, παραβρέθηκε και πραγματοποίησε ομιλία την 15/2/2019 ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Διονύσης Τεμπονέρας, επίσημος προσκεκλημένος της εφημερίδας “Πατρίς”. 
Στο συνέδριο, που άξονα είχε το τρίπτυχο “Επιχειρηματικότητα – Τουρισμός – Αγροτικός Τομέας”, ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι οι υποδομές και τα έργα ανάπτυξης έχουν θεμελιώδη σημασία για την οικονομία και την κοινωνία και πρέπει να είναι βιώσιμα ενόψει των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε. 
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία απαιτεί τη διαμόρφωση μιας κοινής, προσαρμοσμένης πολιτικής με ισορροπία ανάμεσα σε όλους τους άξονες: κοινωνία, επιχειρήσεις, οικονομία και περιβάλλον και με στόχο την εξασφάλιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. 

Μερικές από τις δράσεις για την επίτευξη του στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης είναι η ανάπτυξη συστημάτων μεταφοράς φιλικών προς το περιβάλλον με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων μεταφορών, των λιμένων, των πολυτροπικών συνδέσεων με σκοπό την προαγωγή της βιώσιμης κινητικότητας, τοπικής και περιφερειακής. Η χρήση εναλλακτικών ναυτιλιακών καυσίμων επιβάλλεται νομοθετικά διεθνώς και αποτελεί ίσως το μοναδικό τρόπο της απεξάρτησης από τους υδρογονάνθρακες. Η προστασία και η αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και του εδάφους και η προώθηση των οικοσυστημικών υπηρεσιών παρέχεται, μεταξύ άλλων, και μέσω του δικτύου Natura 2000 και των πράσινων υποδομών.

Αναφέρθηκε επίσης στο έργο ELEMED, στην πρώτη εγκατάσταση σημείου ηλεκτροδότησης υβριδικού πλοίου (cold ironing) στο λιμάνι της Κυλλήνης τον Δεκέμβριο. 

Το έργο αυτό συντελέστηκε με τη συνδρομή του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το ΕΜΠ με τη θερμή υποστήριξη του Δήμου και του Δημάρχου Κυλλήνης. Σήμερα, που οι πιέσεις και η ανάγκη για τη μείωση των εκπομπών ρύπων από τα πλοία είναι καθοριστικής σημασίας, το έργο αυτό αποδεικνύει την πρόθεση της Κυβέρνησης για την υλοποίηση των 17 στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης. Σημειωτέον, το έργο ELEMED είναι μόνο η αρχή. 
Προς το σκοπό αυτό λειτουργούν και Ομάδες Εργασίας στο Υπουργείο με αντικείμενο την επεξεργασία και εκσυγχρονισμό του σχετικού θεσμικού πλαισίου, όπως είναι και το υγροποιημένο φυσικό αέριο - LNG. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι από τα έργα για τη βιώσιμη ανάπτυξη επωφελούνται οι πολίτες, οι οποίοι είναι οι χρήστες των υπηρεσιών αυτών. 
Τέλος, ο κ. Τεμπονέρας αναφέρθηκε και στη σημαντική αύξηση των πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, οι οποίοι διατίθενται για έργα σε μικρά κυρίως λιμάνια για αποκατάσταση ζημιών και βελτίωση της λειτουργικότητάς τους. Αυτό είναι σημαντικό, διότι οι λιμένες καλούνται, με τις απαραίτητες θεσμικές προσαρμογές, να αναπτύξουν νέους ρόλους και υπηρεσίες 
προκειμένου να ανταποκριθούν στην νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί. Τα ελληνικά λιμάνια και η ποντοπόρος ναυτιλία μπορούν να αξιοποιηθούν, στη δεδομένη οικονομική συγκυρία, ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας μας