ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Μομφή από τον αρχηγό του Λιμενικού!



Μομφή από τον αρχηγό του Λιμενικού



Πρώην και επόμενος σφίγγουν τα χέρια
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ  

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Αναδημοσίευση


Με σοβαρές αιχμές -θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και καταγγελίες- για τον τρόπο με τον οποίο ύστερα από 3 χρόνια και 8 μήνες αποχώρησε από την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος ο, ναύαρχος ε.α. πλέον, Σταμάτης Ράπτης παρέδωσε τα ηνία του Λιμενικού χθες το πρωί στον αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη.
Ο απερχόμενος αρχηγός, που συγκαταλέγεται στους μακροβιότερους του Λιμενικού Σώματος, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της παράδοσης - παραλαβής στον αύλειο χώρο του υπουργείου Ναυτιλίας τόνισε ότι αποχωρεί από την ενεργό υπηρεσία «υπερήφανος και γεμάτος ανάμικτα συναισθήματα», καθώς το γεγονός ότι η απόφαση της αποστρατείας του εσπευσμένα και κυριολεκτικά «νύχτα» τού γνωστοποιήθηκε από τα ΜΜΕ δεν συνάδει με τις παραδόσεις του Λιμενικού Σώματος και αποτελεί ένδειξη έλλειψης σεβασμού στον θεσμό του αρχηγού και στο προσωπικό του Σώματος.
«Πολλώ δε μάλλον, αφού αυτό συνέβη αμέσως μετά την επιστροφή μου από το σημαντικότατο υπηρεσιακό ταξίδι στο εξωτερικό σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα» ανέφερε, ωστόσο, όπως είπε, ελπίζει ότι ο άκομψος αυτός τρόπος δεν οφείλεται αποκλειστικά στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αλλά και σε εξωθεσμικούς κύκλους και συμφέροντα, εκτός του υπουργείου Ναυτιλίας και του Λιμενικού Σώματος, που άδικα τον πολέμησαν.
Θυμίζουμε ότι ο Σταμάτης Ράπτης, η θητεία του οποίου έληγε τον Φεβρουάριο του 2020, έμαθε για την αντικατάστασή του τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου από τα βραδινά δελτία ειδήσεων, καθώς δεν γνώριζε ούτε καν τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ, αφού κανείς δεν είχε φροντίσει να τον ενημερώσει, όπως τουλάχιστον θεσμικά έπρεπε να είχε συμβεί.
Την προηγουμένη είχε επιστρέψει από ένα πολύ σημαντικό ταξίδι στην Τουρκία, έπειτα από πρόσκληση του αρχηγού της τουρκικής Ακτοφυλακής, όπου είχε σοβαρές επαφές για το προσφυγικό ζήτημα. Η αντικατάστασή του από τον αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη, α΄ υπαρχηγό του Λιμενικού από το 2016, έγινε γνωστή το βράδυ της Δευτέρας μέσω ανακοίνωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, στην οποία αναφερόταν ότι αυτή αποφασίστηκε από το ΚΥΣΕΑ έπειτα από πρόταση του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη. Ισως ποτέ στο παρελθόν στο Λιμενικό Σώμα δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο.
Χθες ο Σταμάτης Ράπτης, κλείνοντας την ομιλία του, ευχαρίστησε τον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη στήριξη και εμπιστοσύνη που του έδειξε όλα αυτά τα χρόνια και τον πρώην υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, που επέλεξε να τον προτείνει για να αναλάβει την αρχηγία του Λιμενικού τον Φεβρουάριο του 2016, σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για την πορεία του Σώματος.
Από την πλευρά του ο νέος αρχηγός Θεόδωρος Κλιάρης χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα σημαντική και ορόσημο, καθώς έπειτα από 34 χρόνια στο Λιμενικό Σώμα το ΚΥΣΕΑ τού εμπιστεύτηκε την ηγεσία του. Παράλληλα έστειλε μήνυμα προς τα στελέχη του Σώματος ότι δεν θα επιτρέψει ενέργειες επίλυσης θεμάτων με εξωθεσμικές παρεμβάσεις και συμπεριφορά που δεν συνάδει με την ιδιότητα του στελέχους του Λιμενικού Σώματος και έκανε σαφές ότι η παραβατικότητα είναι έξω από κάθε πλαίσιο συζήτησης, ανοχής και δράσης.
Ο υπουργός Ναυτιλίας στην ομιλία του δεν απάντησε στις αιχμές του Στ. Ράπτη, τον ευχαρίστησε «για τις προσπάθειες που κατέβαλε σε μια πραγματικά δύσκολη περίοδο» και ευχήθηκε στον νέο αρχηγό κάθε επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνει.
Ανακοίνωση με τίτλο «Απαξιωτική η συμπεριφορά της κυβέρνησης στον θεσμό του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος» εξέδωσε χθες και το Τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία αναφέρεται ότι «η επιτυχημένη πορεία του ανέδειξε τον Σταμάτη Ράπτη ως τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος με τη μεγαλύτερη χρονικά θητεία κατά τις τελευταίες δεκαετίες, παρά τις επιθέσεις που δέχτηκε κατά καιρούς από υπηρέτες ποικιλώνυμων συμφερόντων».
Σημειώνεται επίσης ότι «η αναιτιολόγητη απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την αποστρατεία του πριν από τη λήξη της θητείας του το 2020 και η ενημέρωσή του γι’ αυτήν από τα ΜΜΕ αποτελεί απαξιωτική συμπεριφορά τόσο για τον ίδιο όσο και για τον θεσμό του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος».