ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

« Ο κ. Υπουργός και η εκάστοτε πολιτική ηγεσία οφείλει να στηριχτεί σε όλες τις δομές του Υπουργείου, στρατιωτικές και πολιτικές, και να τις αξιοποιήσει. Οφείλει να στηριχτεί σε όλο το προσωπικό, πολιτικό και στελέχη του Λιμενικού Σώματος, που στο σύνολο του έχει αναμφίβολα την διάθεση και αποδεδειγμένα την ικανότητα προσφοράς»!

 Χρήστος Λαμπρίδης, πρώην Γενικός Γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής Και
Ναυτιλιακών επενδύσεων. Μέλος του Τμήματος Ναυτιλας ΣΥΡΙΖΑ.
Η φράση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατά την ομιλία του στην τελετή παράδοσης – παραλαβής της Αρχηγίας του Λιμενικού Σώματος,
 «Το Λιμενικό Σώμα δεν ανήκει στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το Λιμενικό Σώμα είναι το ίδιο το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής», όχι μόνο δεν αποδίδει την πραγματική εικόνα της δομής και της στελέχωσης του Υπουργείου αλλά ξενίζει.
Ξενίζει γιατί τη διατυπώνει ένας μετριοπαθής πολιτικός, ο οποίος εν τέλει συντάσσεται, χρησιμοποιώντας αυτή τη φράση, με απόψεις που αντιμετωπίζουν το Υπουργείο Ναυτιλίας με μια στενή συντεχνιακή οπτική. Μάλιστα το γεγονός ότι την άποψη αυτή την είχε διατυπώσει ξανά ο κ. Υπουργός κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, αλλά και η υπογράμμιση της φράσης στο σχετικό δελτίο τύπου που ανακοινώθηκε, δείχνει ότι εν τέλει αυτή η οπτική αντικατοπτρίζει την πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στο χώρο του Υπουργείου, απαξιώνοντας με αυτό τον τρόπο πολιτικές δομές και στελέχη.
 Οι πάντες αναγνωρίζουν – και οφείλουν να το κάνουν – την υψηλή ποιότητα και τις ικανότητες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος αλλά και την σημαντική προσφορά τους σε όλους τους τομείς που υπηρετούν. Η πολύτιμη δε συνεισφορά του Λιμενικού Σώματος στην πατρίδα σε δύσκολες περιόδους είναι δεδομένη, με αποκορύφωμα τα τελευταία χρόνια την προσφορά των στελεχών του στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και στη διάσωση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, η οποία πιστώθηκε διεθνώς στη χώρα μας και θα γραφτεί στις καλύτερες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας. Ωστόσο αυτή η δίκαιη αναγνώριση δεν δίνει σε κανένα το ηθικό δικαίωμα να παραγνωρίζει κατ΄ αρχήν την ύπαρξη, και στη συνέχεια την πολύτιμη συνεισφορά στη ναυτιλία εκατοντάδων πολιτικών υπαλλήλων του Υπουργείου Ναυτιλίας και των εποπτευόμενων φορέων, οι οποίοι και οι οποίες υπηρετούν με αξιοπρέπεια και ευσυνειδησία στον τομέα ευθύνης τους και μάλιστα υπερβάλλοντας πολλές φορές εαυτό, πέραν των τυπικών τους υποχρεώσεων.
 Το οργανόγραμμα του Υπουργείου δεν ταυτίζεται με αυτό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Πολυπληθείς δομές όπως είναι η Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, η Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών καθώς και άλλες δομές, βρίσκονται εκτός οργανογράμματος του Λιμενικού Σώματος αλλά ανήκουν στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Αυτές οι δομές στελεχώνονται αποκλειστικά, κατά κύριο λόγο ή μερικώς με πολιτικό προσωπικό όπως και άλλες υπηρεσίες που βρίσκονται εντός οργανογράμματος του Λιμενικού Σώματος.
 Σε αυτές τις δομές και στους ανθρώπους που τις στελέχωσαν και τις στελεχώνουν αλλά και στις δομές του Λιμενικού Σώματος που υπηρετούν πολιτικοί υπάλληλοι, ανήκει σημαντικό μερίδιο του έργου αλλά και της αναγνώρισης από την ελληνική κοινωνία και τους παραγωγικούς φορείς, της διαχρονικής προσφοράς του Υπουργείου Ναυτιλίας.
Αν κανείς προσπαθήσει να αναφέρει παραδείγματα, σίγουρα θα αδικήσει υπηρεσίες και ανθρώπους. Αν κανείς αναζητήσει το δημόσιο απολογισμό του έργου κυβερνήσεων και κυβερνητικών στελεχών στο πρόσφατο και στο πιο μακρινό παρελθόν, ακόμα και στις ανακοινώσεις του τελευταίου μήνα του Υπουργείου Ναυτιλίας, θα βρει σημαντικά επιτεύγματα που οφείλονται στο πολιτικό προσωπικό και στις υπηρεσίες που στελεχώνει.
 Ο κ. Υπουργός και η εκάστοτε πολιτική ηγεσία οφείλει να στηριχτεί σε όλες τις δομές του Υπουργείου, στρατιωτικές και πολιτικές, και να τις αξιοποιήσει. Οφείλει να στηριχτεί σε όλο το προσωπικό, πολιτικό και στελέχη του Λιμενικού Σώματος, που στο σύνολο του έχει αναμφίβολα την διάθεση και αποδεδειγμένα την ικανότητα προσφοράς.
 Οφείλει να το κάνει προς όφελος της κοινωνίας και της ναυτιλίας. Το Υπουργείο Ναυτιλίας είναι ενιαίο.
τεχνιακή οπτική. Μάλιστα το γεγονός ότι την άποψη αυτή την είχε διατυπώσει ξανά ο κ. 

Το Υπουργείο Ναυτιλίας είναι ενιαίο. Οι ανούσιοι διαχωρισμοί και η απαξίωση του πολιτικού προσωπικού δεν δίνει απαντήσεις στις πραγματικές ανάγκες του Λιμενικού Σώματος και των στελεχών του. Λιμενικό Σώμα και πολιτικές δομές, στελέχη του Λιμενικού Σώματος και του πολιτικού προσωπικού, συνεργάζονται και παράγουν για δεκαετίες εξαιρετικά αποτελέσματα. Υπουργός κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στηη οπτική αντικατοπτρίζει την πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στο χώρο του Υπουργείου, απαξιώνοντας με αυτό τον τρόπο πολιτικές δομές και στελέχη.

Οι πάντες αναγνωρίζουν – και οφείλουν να το κάνουν – την υψηλή ποιότητα και τις ικανότητες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος αλλά και την σημαντική προσφορά τους σε όλους τους τομείς που υπηρετούν. Η πολύτιμη δε συνεισφορά του Λιμενικού Σώματος στην πατρίδα σε δύσκολες περιόδους είναι δεδομένη, με αποκορύφωμα τα τελευταία χρόνια την προσφορά των στελεχών του στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και στη διάσωση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, η οποία πιστώθηκε διεθνώς στη χώρα μας και θα γραφτεί στις καλύτερες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας.

Ωστόσο αυτή η δίκαιη αναγνώριση δεν δίνει σε κανένα το ηθικό δικαίωμα να παραγνωρίζει κατ΄ αρχήν την ύπαρξη, και στη συνέχεια την πολύτιμη συνεισφορά στη ναυτιλία εκατοντάδων πολιτικών υπαλλήλων του Υπουργείου Ναυτιλίας και των εποπτευόμενων φορέων, οι οποίοι και οι οποίες υπηρετούν με αξιοπρέπεια και ευσυνειδησία στον τομέα ευθύνης τους και μάλιστα υπερβάλλοντας πολλές φορές εαυτό, πέραν των τυπικών τους υποχρεώσεων.

Το οργανόγραμμα του Υπουργείου δεν ταυτίζεται με αυτό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Πολυπληθείς δομές όπως είναι η Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, η Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών καθώς και άλλες δομές, βρίσκονται εκτός οργανογράμματος του Λιμενικού Σώματος αλλά ανήκουν στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Αυτές οι δομές στελεχώνονται αποκλειστικά, κατά κύριο λόγο ή μερικώς με πολιτικό προσωπικό όπως και άλλες υπηρεσίες που βρίσκονται εντός οργανογράμματος του Λιμενικού Σώματος.

Σε αυτές τις δομές και στους ανθρώπους που τις στελέχωσαν και τις στελεχώνουν αλλά και στις δομές του Λιμενικού Σώματος που υπηρετούν πολιτικοί υπάλληλοι, ανήκει σημαντικό μερίδιο του έργου αλλά και της αναγνώρισης από την ελληνική κοινωνία και τους παραγωγικούς φορείς, της διαχρονικής προσφοράς του Υπουργείου Ναυτιλίας. Αν κανείς προσπαθήσει να αναφέρει παραδείγματα, σίγουρα θα αδικήσει υπηρεσίες και ανθρώπους. Αν κανείς αναζητήσει το δημόσιο απολογισμό του έργου κυβερνήσεων και κυβερνητικών στελεχών στο πρόσφατο και στο πιο μακρινό παρελθόν, ακόμα και στις ανακοινώσεις του τελευταίου μήνα του Υπουργείου Ναυτιλίας, θα βρει σημαντικά επιτεύγματα που οφείλονται στο πολιτικό προσωπικό και στις υπηρεσίες που στελεχώνει.

Ο κ. Υπουργός και η εκάστοτε πολιτική ηγεσία οφείλει να στηριχτεί σε όλες τις δομές του Υπουργείου, στρατιωτικές και πολιτικές, και να τις αξιοποιήσει. Οφείλει να στηριχτεί σε όλο το προσωπικό, πολιτικό και στελέχη του Λιμενικού Σώματος, που στο σύνολο του έχει αναμφίβολα την διάθεση και αποδεδειγμένα την ικανότητα προσφοράς. Οφείλει να το κάνει προς όφελος της κοινωνίας και της ναυτιλίας.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας είναι ενιαίο. Οι ανούσιοι διαχωρισμοί και η απαξίωση του πολιτικού προσωπικού δεν δίνει απαντήσεις στις πραγματικές ανάγκες του Λιμενικού Σώματος και των στελεχών του. Λιμενικό Σώμα και πολιτικές δομές, στελέχη του Λιμενικού Σώματος και του πολιτικού προσωπικού, συνεργάζονται και παράγουν για δεκαετίες εξαιρετικά αποτελέσματα.

Χρήστος Λαμπρίδης, πρώην Γενικός Γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών επενδύσεων.
Μέλος του Τμήματος Ναυτιλας ΣΥΡΙΖΑ.