ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

«Ταφόπλακα για τους δανειολήπτες η φημολογούμενη συμφωνία Κυβέρνησης – Τραπεζών.»!

Δελτίο Τύπου

Η Κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα, προσπαθούσε να πείσει ότι με τις νέες ρυθμίσεις που εισηγείται, θα προστατεύσει αποτελεσματικά την πρώτη κατοικία.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δημοσιεύματα περί επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Κυβέρνησης και τραπεζών, οι οποία όμως τίθεται πάντα υπό την κρίση των δανειστών, διότι τα μνημόνια και η επιτροπεία εξακολουθούν να ισχύουν, επιβεβαιώνεται το εφιαλτικό σενάριο, ότι δηλαδή καταργείται και το όποιο προστατευτικό πλαίσιο υπήρχε με τον Νόμο Κατσέλη.


Συγκεκριμένα:

Πρώτον. Ο Νόμος Κατσέλη αντικαθίσταται από ένα σύστημα ηλεκτρονικού εξωδικαστικού συμβιβασμού, που ουσιαστικά εξαιρεί τον, κατ’ αρχήν ανεξάρτητο, τρίτο δικαστή και αναθέτει την διαχείριση του προβλήματος και το «κούρεμα» του όποιου δανείου, στις ίδιες τις τράπεζες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέχρι τώρα εξωδικαστικός συμβιβασμός έχει θετικά αποτελέσματα σε πολύ μικρό αριθμό επιχειρήσεων.

Δεύτερον. Εντάσσει στον νέο μηχανισμό και τις εκκρεμείς αιτήσεις για υπαγωγή  στον Νόμο Κατσέλη. Εντελώς αντισυνταγματική ρύθμιση, εφόσον αιτήσεις που είχαν ενταχθεί σε 
προηγούμενο νομικό πλαίσιο, μεταφέρονται και εντάσσονται στο νέο και επαχθέστερο για τον δανειολήπτη, σύστημα, του οποίου οι ρυθμίσεις είναι πολύ χειρότερες.

Τρίτο. Οι προϋποθέσεις που τίθενται όσον αφορά τα εισοδήματα και τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, είναι δυσμενέστερες των προηγουμένων  και συνεπώς θα έχει δικαίωμα για ένταξη, πολύ μικρότερος αριθμός δανειοληπτών.

Συνολικά όμως, οι όποιες ρυθμίσεις δεν μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα, διότι δεν υπάρχουν εισοδήματα για την αποπληρωμή των δόσεων και για αυτόν ακριβώς τον λόγο έχει εκτιναχθεί ο αριθμός των κόκκινων δανείων.

Απαιτείται προστασία της πρώτης κατοικίας με νομοθετική ρύθμιση κι ευρεία «Σεισάχθεια», που αποτελεί ένα απαραίτητο μέτρο όχι μόνο για την προστασία των δανειοληπτών, αλλά και για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Το γραφείο τύπου

15/02/2019