ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Τοποθέτηση της Αγλαΐας Κυρίτση, επικεφαλής της παράταξης Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στη συνεδρίαση της Παρασκευής 7 Δεκεμβρίου 2018!

Δεκεμβρίου 2018
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Τα μνημόνια τελείωσαν, αλλά ζήτω τα μνημόνια… Το μετα-μνημονιακό μνημόνιο είναι το ίδιο στενό, το ίδιο σκληρό, το ίδιο αντιλαϊκό με τα προηγούμενα.
Τα αιματοβαμμένα πλεονάσματα που συμφώνησε η κυβέρνηση, η οποία προκλητικά σήμερα μοιράζει χάντρες και καθρεφτάκια στους καθημαγμένους ιθαγενείς, αποτυπώνονται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο και στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Να επισημάνω αρχικά ότι με βάση τους θεσμοθετημένους πόρους του περιβόητου «Καλλικράτη», του οποίου διάγουμε τις τελευταίες μέρες, η χρηματοδότηση των περιφερειών το 2019, έπρεπε κανονικά να ανέρχεται σε 1,358 δισ. ευρώ. 
Στον πρώτο μετα-μνημονιακό προϋπολογισμό για το 2019, που κατατέθηκε στη Βουλή και για τον οποίο οι κυβερνώντες πανηγυρίζουν, είναι εγγεγραμμένα μόλις 665 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι οι περιφέρειες θα χρηματοδοτηθούν με 700 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα. Αυτή είναι η πραγματικότητα, όσο κι αν προσπαθούν να διαφημίσουν το αντίθετο.
Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, είναι σαφές ότι ενώ βρισκόμαστε μπροστά σε μια ακόμα πιο δύσκολη χρονιά για τους κατοίκους των νησιών μας, εσείς συνεχίζετε στην γνωστή σας πεπατημένη, που δεν είναι άλλη από τη διεκπεραίωση.
Σε ποια σοβαρά κοινωνικά ζητήματα που πλήττουν τα νησιά μας, προσπαθεί, τουλάχιστον να απαντήσει ο προϋπολογισμός; 
Αλλάζει κάτι στην παράθεση αριθμών σε σχέση με το 2018 που να δείχνει ότι βάζετε κάποιους πιο ειδικούς στόχους και προτεραιότητες; Δυστυχώς όχι.

Το προσφυγικό παραμένει βόμβα και το ΝΑΤΟ αλωνίζει στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή, μεγαλώνοντας τα καραβάνια των απελπισμένων, ο αυξημένος ΦΠΑ ξανα-έρχεται σε 20 μέρες, οι πλειστηριασμοί σπιτιών «τρέχουν», η φτώχεια διευρύνεται και η κυβέρνηση μοιράζει με απίστευτο κυνισμό επιδόματα ελεημοσύνης. 
Ο τουρισμός στα νησιά μας ασθμαίνει, ο δάκος κατέστρεψε την ελαιοπαραγωγή, οι ιδιώτες καραδοκούν ν’ αρπάξουν δημόσιες υποδομές ή να καταστρέψουν φυσικούς πόρους και οικοσυστήματα, όπως είναι ο κόλπος της Καλλονής, που συζητήσαμε πριν λίγες μέρες, τα Δημόσια Νοσοκομεία των νησιών έχουν σοβαρά προβλήματα -μιλήσαμε για τη Λήμνο πρόσφατα- και ο κατάλογος των προβλημάτων δυστυχώς είναι μακρύς και συνεχώς μεγαλώνει.
Αντικατοπτρίζονται πουθενά στον προϋπολογισμό έστω και ως πρόθεση αντιμετώπισης, τέτοιου είδους ζητήματα; Όχι…
Θέλω να επαναφέρω επικαιροποιημένη μια ερώτηση που σας έθεσα και πέρσι κατά την αντίστοιχη συζήτηση: 
Ο προϋπολογισμός του 2016 ήταν στο σύνολό του 83,9 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 53,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν έργα της περιφέρειας που θα πληρώνονταν από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης. 
Ο προϋπολογισμός του 2017 στο σύνολό του ήταν 38,22 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 8,52 εκατ. ευρώ αφορούσαν έργα που θα χρηματοδοτούνταν από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης. Δηλαδή, το 2017 σε σχέση με το 2016 μιλούσαμε για μια διαφορά σε ό,τι αφορά το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, της τάξης των 44,9 εκατ. ευρώ.
Ο προϋπολογισμός του 2018 ήταν στο σύνολό του 34 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης στα 5,55 εκατ. ευρώ.
Τώρα ο προϋπολογισμός του 2019 είναι 53,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 21,5 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης.
Και ξαναρωτώ: Μπορεί κάποιος αρμόδιος να μας απαντήσει τι είναι, τι σημαίνουν και πώς προκύπτουν αυτές οι χαοτικές διαφορές; 
Και προσέξτε μια κραυγαλέα αντίφαση: 
Ενώ γράφετε έσοδα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 21,488 εκατ. ευρώ, από το γνωστό, δηλαδή, Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, τα υπολογιζόμενα από το ΠΔΕ για το 2018, είναι μόλις 7,01 εκατ. ευρώ, ενώ τα εισπραχθέντα για το 2017 είναι 11,685 εκατ. ευρώ.
Επίσης, να σας τονίσω ότι με βάση τον προϋπολογισμό του 2019 που κατατέθηκε στη Βουλή, το ΠΔΕ μειώθηκε στα 6,77 δισ. ευρώ, από 7,3 δισ. ευρώ που ήταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019, ενώ για φέτος αναμένεται να κλείσει στα 6,6 δισ. ευρώ.
Αφού, λοιπόν, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στην καλύτερη περίπτωση θα είναι ίδιο με αυτό του 2018, πώς σ’ εμάς καταγράφεται μια αύξηση του σχετικού κονδυλίου κατά σχεδόν 14,5 εκατ. ευρώ; Πώς βγαίνουν αυτά τα νούμερα; 
Επίσης, ενδεικτικά από την παράθεση των αριθμών που κάνετε στον προϋπολογισμό που συζητάμε, διαβάζω στις σελίδες 79-82 και στον κωδικό 5071.0844.001 για εκθέσεις – οργάνωση συνεδρίων και πολιτιστικών 600.000 και αμέσως από κάτω, με κωδικό 5071.0844.020 για ΠΟΕ-εκθέσεις – οργάνωση συνεδρίων και πολιτιστικών, άλλες 150.000. Μπορείτε να μας δώσετε κάποιες διευκρινήσεις τι περιλαμβάνετε εδώ και πώς επιμερίζονται οι 750.000 ευρώ;
Τέλος, γράφετε στον κωδικό 5000 για Δαπάνες που δεν εντάσσονται σε άλλες κατηγορίες ένα ποσό 3,5 εκατ. ευρώ. Θα μας πείτε τι αφορούν αυτές οι δαπάνες και πώς κατανέμονται;
Τα ερωτήματα που έθεσα δεν είναι ρητορικά, θέλω να μας δώσετε συγκεκριμένες απαντήσεις.
Ως παράταξη, καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό που συνεχίζει να υπηρετεί το αντιλαϊκό μετα-μνημονιακό μνημόνιο της κυβέρνησης, βάζοντας στην προκρούστεια κλίνη των πλεονασμάτων, τις ανάγκες των κατοίκων των νησιών μας...