ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Έρευνα για τους δύο θανάτους στην ακτοπλόια!

Εντολή να ερευνηθούν οι συνθήκες των θανάτων των δυο ναυτικών που σημειώθηκαν εν ώρα εργασίας, σε πλοία, μέσα σε 48 ώρες, έδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής. Επίσης ζήτησε η έρευνα να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα και τα αποτελέσματά της να δοθούν στην ΠΝΟ.
Την περασμένη εβδομάδα η ΠΝΟ και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ γνωστοποίησαν τους θανάτους των ναυτικών. Ο ένας αφορούσε τον 43χρονο επίκουρο θαλαμηπόλο, μέλος του πληρώματος του πλοίου «Cruise Olympia» (Τρίτη 31 Ιουλίου), και ο δεύτερος τον 52χρονο προϊστάμενο οικονομικού αξιωματικού στο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Prevelis» (Κυριακή 29 Ιουλίου).
Προχθές η Πανελλήνια Ενωση Αρχιθαλαμηπόλων-Θαλαμηπόλων Εμπορικού Ναυτικού με ανακοίνωσή της-καταγγελία έκανε λόγο για εξαντλητικά ωράρια εργασίας κάτω από αντίξοες συνθήκες στα πλοία που δραστηριοποιούνται στη γραμμή Πάτρα-Ιταλία.
Επισήμανε ότι πληθαίνουν οι καταγγελίες από συναδέλφους τους που υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των θαλαμηπόλων που υπηρετούν στα πλοία της συγκεκριμένης γραμμής δεν επαρκεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της γραμμής, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, με αποτέλεσμα να εργάζονται σχεδόν αδιάκοπα με ελάχιστες ώρες ανάπαυσης και ξεκούρασης, με όλες τις συνέπειες.
Γεγονός είναι ότι οι οργανικές συνθέσεις στα πλοία της συγκεκριμένης γραμμής βάσει του νόμου 4150/2014 έχουν μειωθεί.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την πληθώρα καταγγελιών από τους ναυτεργάτες για σοβαρές παραβάσεις, πραγματοποιήθηκε στην αρχή του καλοκαιριού άτυπη σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δύο ναυτιλιακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και στους οποίους κατατέθηκαν από τους παράγοντες του υπουργείου οι καταγγελίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τότε συμφωνήθηκε από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Οκτωβρίου να προσληφθούν επιπλέον 5 ναυτικοί σε κάθε ένα από τα 5 πλοία των δύο εταιρειών, συμφωνία η οποία, όπως υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου, τηρήθηκε.