ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τρίτη 8 Μαΐου 2018

"Έκρηξη η μηχανική βλάβη";

Το Αρχηγείο του Λ.Σ. κάνει γνωστό ότι ερευνά τις καταγγελίες και έχει ενημερώσει την εισαγγελική Αρχή, ενώ κλιμάκιο επιθεωρητών διενεργεί αυτοψία στο μηχανοστάσιο του πλοίου

 07.05.2018

 Η ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΏΝ
 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

 Συντάκτης: Χριστίνα Παπασταθοπούλου
Μια υπόθεση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μυστηριώδης και παράξενη και η οποία, σύμφωνα με καταγγελίες ναυτεργατικών σωματείων, αφορά έκρηξη σε επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο και τραυματισμό δύο ναυτικών, που σημειώθηκε στις 2 Μαΐου, ερευνούν οι λιμενικές αρχές. Το περιστατικό έγινε γνωστό από τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ωστόσο μέχρι και σήμερα το τοπίο παραμένει θολό, καθώς υπάρχουν αναπάντητα σοβαρά ερωτήματα γύρω από τις πολύ σοβαρές καταγγελίες των δύο σωματείων.
Το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, εξετάζοντας τις καταγγελίες, ενημέρωσε αμέσως την αρμόδια εισαγγελική αρχή και ξεκίνησε έρευνες τόσο μέσα στο πλοίο όσο και λήψεις ένορκων μαρτυρικών καταθέσεων όλων των εμπλεκομένων πλευρών.
 Η «Εφ.Συν.» προχωρά σε μια καταγραφή της υπόθεσης από την οποία ο καθένας μπορεί να καταλήξει στα συμπεράσματά του:
 ● Στις 2 Μαΐου το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος με δελτίο Τύπου, το οποίο συμπεριλαμβάνει κι άλλες ειδήσεις, κάνει γνωστό ότι το πρωί ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Πειραιά από τον πλοίαρχο του επιβατηγού-ταχύπλοου «Champion Jet 2», σημαίας Κύπρου, ότι το πλοίο παρουσίασε βλάβη στην αριστερή κύρια μηχανή, κατά την εκτέλεση δρομολογίου Πειραιάς-Μύκονος-Νάξος-Θήρα.
 Επέστρεψε αυτοδύναμα στο λιμάνι του Πειραιά όπου αποβιβάστηκαν με ασφάλεια οι 721 επιβάτες του. Από το Α’ Λιμενικό Τμήμα Τζελέπη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά απαγορεύτηκε ο απόπλους του μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης και την προσκόμιση βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης από τον Νηογνώμονα που το παρακολουθεί, ενώ οι επιβάτες προωθήθηκαν στον προορισμό τους με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας
. ● Την επόμενη ημέρα, 3 Μαΐου, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ (μηχανικοί) και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ (κατώτερα πληρώματα μηχανής) με καταγγελία τους, την οποία κοινοποιούν στον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, στη Διεύθυνση Ναυτική Εργασίας, στο κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και στην ΠΝΟ, δίνουν μια άλλη διάσταση στο θέμα.
 Υποστηρίζουν ότι σημειώθηκε έκρηξη στο αριστερό μηχανοστάσιο του «Champion Jet 2», της ναυτιλιακής εταιρείας «Sea Jets N.E.», μια ώρα μετά τον απόπλου του πλοίου από τον Πειραιά όπου εκτελούσε το πρώτο προγραμματισμένο δρομολόγιο μετά την επισκευή και επιθεώρησή του.
Από την έκρηξη τραυματίστηκαν δυο ναυτεργάτες, οι οποίοι όμως δεν ήταν εγγεγραμμένοι στη λίστα πληρώματος του πλοίου, αλλά σε άλλο πλοίο της εταιρείας, στο επιβατηγό-οχηματαγωγό «MEGA JET».
 ● Στις 4 Μαΐου, τα δύο σωματεία επανέρχονται με νέα καταγγελία, στην οποία υποστηρίζουν ότι έχει «στηθεί μηχανισμός συγκάλυψης μεταξύ της εφοπλιστικής εταιρείας, υπουργείου Ναυτιλίας και όσων εμπλέκονται στην έκρηξη».
 Προειδοποιούν να μην τολμήσουν οι εμπλεκόμενοι να συγκαλύψουν τα πραγματικά γεγονότα που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή των ναυτεργατών και των 721 επιβατών και ζητούν να σταματήσουν οι εκβιασμοί σε βάρος των ναυτεργατών και η μεταφορά τους από πλοίο σε πλοίο.
 Τι λέει το Λιμενικό Το απόγευμα της ίδιας μέρας το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος εκδίδει δελτίο Τύπου, στο οποίο αναφέρει ότι μόλις «έγιναν γνωστά τα καταγγελλόμενα στο Α’ Λιμενικό Τμήμα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, ενημερώθηκε άμεσα η αρμόδια εισαγγελική αρχή και ξεκίνησε έρευνα με λήψη ένορκων μαρτυρικών καταθέσεων όλων των εμπλεκομένων και συγκέντρωση προανακριτικού υλικού προκειμένου όταν ολοκληρωθεί ο σχετικός φάκελος δικογραφίας να υποβληθεί αρμοδίως για ποινική αξιολόγηση.
 Παράλληλα από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά κλιμάκιο επιθεωρητών εστάλη άμεσα στο πλοίο προκειμένου να διενεργήσει επιτόπια αυτοψία στο μηχανοστάσιο του πλοίου, η οποία και θα συμπεριληφθεί στη σχηματιζόμενη δικογραφία».
 Ολα δείχνουν ότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή ιστορία, καθώς είναι αδύνατον τα ναυτεργατικά σωματεία να έβγαλαν από το μυαλό τους τις συγκεκριμένες καταγγελίες. Το υπουργείο Ναυτιλίας και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος οφείλουν να εξετάσουν τις καταγγελίες σε βάθος, καθώς έχουν να κάνουν με την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα