ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

"Ζητάμε να δοθεί άμεση εντολή απαγόρευσης του απόπλου του Πλοίου , μέχρι να τελειώσει η έρευνα και σε κάθε περίπτωση , μέχρι να καθαριστεί το Πλοίο και να γίνει ασφαλές και για το πλήρωμα και για όποιον άλλον ανέβει σε αυτό"!!!


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤ/ΛΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ
&  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΑΥΠΗΓ/ΚΗΣ  ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΗΜ. ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19 ΠΕΙΡΑΙΑ
ΤΗΛ :  2104110148 – 2104129496  FAX : 2104178307

 ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ
Α.Π. 64/2018                                                                                              27/3/2018

ΠΡΟΣ : ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ κ. ΘΑΝΟΥ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :
·        ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
·        ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
·        ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
·        ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
·        ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΜΑΤΑ
·        ΜΜΕ
Κύριοι,
Με τα έγγραφά μας με Α.Π. 11/2018 και 20/2018 είχαμε καταγγείλει σε όλους τους αρμόδιους φορείς και την Εισαγγελία Πειραιά το πολύ σοβαρό θέμα το οποίο είχε προκύψει στο επισκευαζόμενο Πλοίο ΑΙΟΛΟΣ (τότε  MOBY LOVE) με την  απευθείας έκθεση δεκάδων εργαζομένων σε εργολαβικά συνεργεία , αλλά και του πληρώματος , σε παράνομες εργασίες αποψίλωσης αμιάντου .

 Μετά τις καταγγελίες μας και παρά την απροκάλυπτη κάλυψη που παρείχε η Κυβέρνηση στην  Εταιρεία και τους υπεργολάβους της ( διατάσσοντας την απρόσκοπτη συνέχιση των παράνομων εργασιών, παρακάμπτοντας μάλιστα την αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου του Υπουργείου  Εργασίας που είχε διατάξει διακοπή εργασιών για να καθαριστεί με ασφάλεια από εξειδικευμένο συνεργείο ο αμίαντος) με παρέμβαση της  Εισαγγελίας Πειραιά διατάχθηκε κατεπείγουσα  έρευνα και επανέλεγχος των χώρων του πλοίου από τον Δημόκριτο.
Μετά από τον έλεγχο του Δημόκριτου και την εύρεση αποψιλωμένων κομματιών αμιάντου σε 
χώρους του πλοίου δόθηκε εκ νέου διακοπή εργασιών, διατάχθηκε όπως ενημερωθήκαμε από τι Λιμενικές Αρχές απαγόρευση εισόδου στο Πλοίο μελών συνεργείων για οποιονδήποτε λόγο μέχρι να καθαριστούν οι χώροι από τον αμίαντο από εξειδικευμένο – πιστοποιημένο συνεργείο ώστε να καταστεί το Πλοίο ασφαλές για τον άνθρωπο . Μάλιστα ενημερωθήκαμε από τις Λιμενικές Αρχές ότι δόθηκε εντολή από την αρμόδια Εισαγγελέα να τηρηθεί η διαδικασία του αυτόφωρου σε όποιον παραβίαζε τις εντολές .
Σήμερα έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες από την διακοπή εργασιών , κανένα εξειδικευμένο συνεργείο δεν έχει μπει να καθαρίσει το Πλοίο . Αντίθετα σήμερα το πρωί ενημερωθήκαμε ότι το Πλοίο πρόκειται να αναχωρήσει προς  άγνωστο Ναυπηγείο του εξωτερικού για να ολοκληρώσει τις εργασίες του εκεί . Προφανώς χωρίς να επωμιστεί η Εταιρεία το κόστος του καθαρισμού από τον αμίαντο . Αποδεικνύεται από την αρχή ότι αυτός ήταν ο σχεδιασμός της Εταιρείας .
Για να μην πληρώσει έβαλε σε άμεσο και τεράστιο κίνδυνο τους εργαζόμενους , το πλήρωμα αλλά και τους κατοίκους της περιοχής , αφού το παράνομα αποψιλωμένο αμίαντο τον πετούσαν σε κάδους απορριμμάτων (εκεί βρήκε ένα από τα κομμάτια ο Δημόκριτος) . Για να μην πληρώσει και τώρα θέλει να πάρει το Πλοίο και να πάει να τελειώσει τις εργασίες κάπου , όπου ανυποψίαστοι εργαζόμενοι θα βρεθούν να αναπνέουν καρκινογόνες ίνες αμιάντου . Γιατί είναι αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι θα πάρουν το Πλοίο και θα το  πάνε κάπου αλλού για να τηρήσουν τα δέοντα , όταν αρνούνται τόσους μήνες να το κάνουν εδώ …
Αυτή είναι τελικά η ανάπτυξη για την οποία μας μιλάνε οι Κυβερνώντες , ο ΣΕΒ και οι Εφοπλιστές……
Σήμερα το πρωί γίναμε δέκτες καταγγελιών ότι τις προηγούμενες μέρες κάτω από την μύτ των Λιμενικών Αρχών ( Λιμενικό τμήμα Κερατσινίου) μέσα στα πόδια τους δηλαδή... αλλά δεν είδαν τίποτα ..... παρόλο που είχαν σαφείς εντολές να το φυλάνε... η Εταιρεία σε αγαστή συνεργασία με τα υπεργολαβικά συνεργεία έβαλαν εργαζόμενους μέσα στο Πλοίο , εκθέτοντάς τους συνειδητά πάλι σε κίνδυνο , να εκτελέσουν εργασίες απαραίτητες για να μπορέσει να φύγει το Πλοίο και να το αδειάσουν από τα εργαλεία και τα υλικά , τα οποία είχαν τοποθετηθεί για τις ανάγκες της επισκευής .
Όλα αυτά την ώρα που είναι σε εξέλιξη ακόμη η έρευνα της Εισαγγελέως για την υπόθεση...
Ζητάμε να δοθεί άμεση εντολή απαγόρευσης του απόπλου του Πλοίου , μέχρι να τελειώσει η έρευνα και σε κάθε περίπτωση , μέχρι να καθαριστεί το Πλοίο και να γίνει ασφαλές και για το πλήρωμα και για όποιον άλλον ανέβει σε αυτό . Να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες παραβιάστηκαν οι εισαγγελικές εντολές, και τον ρόλο που έπαιξαν οι Λιμενικές Αρχές και το Υπουργείο Ναυτιλίας.
Άραγε πως δόθηκε άδεια να αποπλεύσει το Πλοίο; οι εργαζόμενοι του πληρώματος που θα εργάζονται σε καθεστώς έκθεσης στον αμίαντο δεν εμπίπτουν στην απαγόρευση της Εισαγγελέως;
Οι ευθύνες όλων αυτών που συνεχίζουν συνειδητά με γνώμονα μόνο την τσέπη τους, να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία  δεκάδων εργαζόμενων.
Οι ευθύνες των υπεργολάβων οι οποίοι μπορεί στην αρχή να τα έριχναν στην Εταιρεία, ότι τους κορόιδεψε δήθεν, αλλά τώρα δεν μπορούν να ισχυρίζονται ότι δεν ήξεραν τον κίνδυνο αφού ήταν ενήμεροι και για την απαγόρευση εισόδου στον χώρο, παρόλα αυτά έβαλαν τους εργαζόμενους να εργαστούν χωρίς άδεια .

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΟΥΛΙΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ               ΜΥΤΙΛΗΝΟΥ ΚΩΣΤΑΣ