ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Συγχαρητήρια στην συνάδελφο, Χριστίνα Παπασταθοπούλου- Γράφει με το μολύβι στην καρδιά της!

Εφτασαν μια ανάσα από το όνειρό τους, μα τους πήρε ο βυθός...


Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ-ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

nayagio-prosfyges-sosivio.jpg

Ναυάγιο με πρόσφυγες στο ΑγαθονήσιAP Photo / Petros Giannakouris
Σκοτάδι ήταν ακόμη στα τουρκικά παράλια όταν οι 22 πρόσφυγες επιβιβάστηκαν στη μηχανοκίνητη ανοιχτή βάρκα, κάθισαν προσεκτικά, πήραν τα παιδιά τους αγκαλιά και με την ελπίδα και εκείνο το όνειρο για μια καλύτερη ζωή ξεκίνησαν το ταξίδι τους για την Ελλάδα.

Στο Αγαθονήσι, το μικρό νησάκι κοντά στη Σάμο, θα τους έβγαζαν οι δουλέμποροι. Και η διαδρομή δεν ήταν από τις δυσκολότερες, καθώς οι άνεμοι δεν είχαν ξεκινήσει ακόμα να πνέουν δυνατά την ώρα εκείνη. Και έτσι η μάνα θήλαζε το νεογέννητο, τα αγόρια και τα κορίτσια περίμεναν πώς και πώς να φτάσουν στο νησί και οι μεγαλύτεροι πίστεψαν ότι ίσως αυτό το φως που είχε αρχίσει να χαράζει ήταν η ελπίδα για μια άλλη ζωή.
Ομως η βάρκα, η τύχη, οι διακινητές, η ζωή είχαν άλλα σχέδια. Και έτσι, ένα ναυτικό μίλι πριν αντικρίσουν τον παράδεισο του Αιγαίου, όπως πολλοί λένε το Αγαθονήσι, η μηχανή της βάρκας σταμάτησε.
Οι πρόσφυγες πανικοβλήθηκαν, τα παιδιά τρόμαξαν, το μωρό έκλαιγε, η λεχώνα μάνα ούρλιαζε, σηκώθηκαν όλοι όρθιοι και σε ελάχιστα λεπτά, δευτερόλεπτα ίσως, η βάρκα μπάταρε και όλοι βρέθηκαν στο νερό.
Εφιάλτης που δεν περιγράφεται με λόγια. Μόνο τρεις κατάφεραν να κολυμπήσουν και να βγουν στις ακτές του νησιού. Δυο γυναίκες και ένας άνδρας.
Οι πληροφορίες λένε ότι η μια από τις δυο γυναίκες ήταν η λεχώνα που θήλαζε το μωρό της, το οποίο όμως της το βούτηξαν τα κύματα.
Η μαρτυρία του δύτη Γιάννη Κανέλλη που έπεσε στο νερό για να σώσει τους ανθρώπους ίσως είναι και τα μοναδικά λόγια που απεικονίζουν το μέγεθος του δράματος που εκτυλίχθηκε για ακόμα μια φορά στο Αιγαίο.
«Εβλεπα παιδιά διάσπαρτα στη θάλασσα και πήγαινα να τα πιάσω να τα βάλω στο σκάφος του Λιμενικού και ήταν πνιγμένα. Και έκλαιγα και τρελαινόμουνα. Τι να κάνω τώρα; Ημουν στον βυθό και έκλαιγα. Ενα δεκάχρονο αγόρι στη θάλασσα πνιγμένο, λες και κοιμόταν. Δεν μπορώ. Τα θυμάμαι και τρελαίνομαι...».
Σκάφος του Λιμενικού μεταφέρει νεκρά σώματα που περισυνέλεξε από τη θάλασσα στο λιμάνι του Πυθαγορείου...Σκάφος του Λιμενικού μεταφέρει νεκρά σώματα που περισυνέλεξε από τη θάλασσα στο λιμάνι του Πυθαγορείου... | AP Photo / Michael Svarnias
Επτά παιδιά (4 αγόρια, 2 κορίτσια και ένα βρέφος κορίτσι), 7 άνδρες και 2 γυναίκες είναι τα μέχρι στιγμής θύματα της ανείπωτης αυτής τραγωδίας. Αγνοούνται ωστόσο άλλα τρία άτομα, καθώς οι διασωθέντες δήλωσαν ότι στη βάρκα είχαν μπει 22.
Η ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το ναυάγιο, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού, Ερευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος, με τη συμμετοχή Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ), τριών περιπολικών σκαφών, ναυαγοσωστικού σκάφους, κανονιοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού, σκάφους της δύναμης FRONTEX, αλιευτικών σκαφών και παραπλεόντων πλοίων, αεροσκάφους του Λιμενικού και ελικοπτέρων της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού και ομάδας της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ) του Λιμενικού, ήταν σε εξέλιξη μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής.
Ωστόσο χθες οι καιρικές συνθήκες άλλαξαν στην περιοχή, οι άνεμοι δυνάμωσαν (8 Μποφόρ) και οι έρευνες συνεχίστηκαν με δυσκολία μόνο από το ΠΑΘ και την κανονιοφόρο για τον εντοπισμό των τριών αγνοουμένων.
Οι 16 νεκροί μεταφέρθηκαν με περιπολικό σκάφος του Λιμενικού στο Νοσοκομείο της Σάμου. Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής με τον υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό έχουν συνεχή ενημέρωση από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχο Σταμάτη Ράπτη, ενώ ο Ν. Σαντορινιός βρίσκεται και επικοινωνία και με τον δήμαρχο του Αγαθονησίου.
Ανακοίνωση εξέδωσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «το τραγικό ναυάγιο είναι το πρώτο που συμβαίνει στο Αιγαίο μέσα στο 2018, αλλά τα δύο τελευταία χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στα νερά του Αιγαίου σχεδόν 500 πρόσφυγες και μετανάστες».
Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει, σχεδόν 4.000 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, έχουν φτάσει μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα μέχρι στιγμής φέτος.

Η δήλωση Δ. Βίτσα

Την οδύνη του εξέφρασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, λέγοντας ότι «η νέα τραγωδία στο Αγαθονήσι υπογραμμίζει με τον χειρότερο και πιο θλιβερό τρόπο πως η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να συναρτάται ούτε από συμφέροντα διακινητών, ούτε από «πολιτικές» κρατών, ούτε να είναι έρμαιο της απελπισίας ανθρώπων. Δεν μπορούμε ούτε πρέπει να συνηθίσουμε και να ανεχτούμε να χάνονται άνθρωποι, να χάνονται παιδιά στα νερά του Αιγαίου. Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε με όλα τα μέσα στην έρευνα και διάσωση. Ομως είναι σαφές ότι η λύση βρίσκεται στα μέτρα προστασίας των ανθρώπων, στις ασφαλείς διαδικασίες και οδούς για τους πρόσφυγες και μετανάστες, στο αμείλικτο χτύπημα των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων και εμπορίας της ζωής».