ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Το Λιμενικό αρνείται τις καταγγελίες των ναυαγών...

Η Εφημερίδα των Συντακτών-αναδημοσίευση

limeniko.jpg

ΛιμενικόEUROKINISSI / D.S.T. MEDIA
Οι μαρτυρίες των τριών επιζώντων από το πολύνεκρο ναυάγιο του Αγαθονησίου, που κατά το Λιμενικό συνέβη στις 17 Μαρτίου, ενώ σύμφωνα με τους ίδιους την προηγούμενη ημέρα, έχουν προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια στελεχών του Λιμενικού Σώματος.
Τα όσα πολύ σοβαρά καταγγέλλουν οι δύο γυναίκες και ο ένας άνδρας που κατάφεραν να κολυμπήσουν και να βγουν σώοι στις ακτές του Αγαθονησίου το πρωί του Σαββάτου 17 Μαρτίου διαψεύδονται κατηγορηματικά από το Αρχηγείο του Λιμενικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ανώτατα στελέχη του Λιμενικού υποστηρίζουν ότι όλα αυτά δεν ισχύουν, ότι τα πάντα είναι καταγεγραμμένα στο ημερολόγιο του Θαλάμου Επιχειρήσεων και από πουθενά δεν προκύπτει ότι το ναυάγιο έγινε το πρωί της Παρασκευής.
Ανάμεσα στα στοιχεία που έχει στα χέρια του το Λιμενικό είναι και η εξέταση του ιατροδικαστή που, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει ότι στα πτώματα που περισυνελέγησαν το πρωί του Σαββάτου από τη θάλασσα «έτρεχε άφθονο αίμα», γεγονός που δεν δικαιολογείται εάν το ναυάγιο είχε συμβεί το πρωί της Παρασκευής. Επίσης, οι καταθέσεις διασωστών με μεγάλη εμπειρία, που εντόπισαν και ανέσυραν νεκρούς, κάνουν λόγο για «φρεσκοπνιγμένους».
Οπως και οι καταθέσεις ψαράδων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, σύμφωνα με τις οποίες την Παρασκευή δεν έπεσε στην αντίληψή τους κανένα ναυάγιο.
Οπως και του δημάρχου του Αγαθονησίου, που αποκλείει να συνέβη τέτοιο περιστατικό κοντά στο νησί τους και να μην το αντιλήφθηκαν.
Ακόμα, ο ισχυρισμός ειδικών ότι με θερμοκρασία 15-16 βαθμούς είναι αδύνατον να επιβιώσουν άνθρωποι μέσα στο νερό πάνω από τρεις ώρες και ειδικά όταν δεν γνωρίζουν κολύμπι, όπως οι τρεις επιζώντες από το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Διευκρινίσεις

Χθες το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος με επίσημη ανακοίνωσή του προχώρησε στις πιο κάτω διευκρινίσειςΤο πρωί της 16/3/2018 (Παρασκευή) το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης δέχτηκε πληροφορία μέσω της γραμμής κινδύνου 12 και μέσω ΜΚΟ για ύπαρξη λέμβου πιθανά σε δυσχερή θέση κοντά στο Αγαθονήσι.
Αμεσα κινητοποιήθηκαν τρία περιπολικά σκάφη και η τοπική Λιμενική Αρχή. Διαπιστώθηκε η αποβίβαση στο Αγαθονήσι προσφύγων που επέβαιναν σε δύο βάρκες.
Ακολούθησε εκτεταμένη έρευνα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παρά το γεγονός ότι οι πρόσφυγες που είχαν αποβιβασθεί δήλωσαν πως δεν αγνοείται κανείς, οι οποίες διήρκεσαν για περισσότερο από 4 ώρες, ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές.
Στο μεταξύ ενημερώθηκε το αντίστοιχο Κέντρο Ερευνας της Τουρκίας το οποίο στη συνέχεια ανέφερε ότι, μετά από έρευνες που έκανε στην περιοχή ευθύνης του, δεν υπήρχε λέμβος σε κίνδυνο.
Από την έρευνα προέκυψε ότι τα περιστατικά αποβίβασης των προσφύγων στις 16/3/2018 είναι ανεξάρτητα από το τραγικό ναυάγιο της 17/3/2018, ημέρα κατά την οποία οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς.
Οποιαδήποτε προσπάθεια σύνδεσής τους, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, απαξιώνει το τεράστιο ανθρωπιστικό έργο που έχει επιτελέσει το Λιμενικό, ιδιαίτερα τα τελευταία 3 χρόνια, όπου έχει διασώσει περίπου 180.000 μετανάστες και πρόσφυγες σε περισσότερες από 4.000 επιχειρήσεις.
Για την υπόθεση διενεργείται προανάκριση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών