ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

12 Φεβρουαρίου...

1809: γεννιούνται ακριβώς την ίδια ώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Αβραάμ Λίνκολν και ο Κάρολος Δαρβίνος, ο πατέρας της εξελικτικής θεωρίας, του "δαρβινισμού".
1825: αποβιβάζεται στην Πελοπόννησο ο Αιγύπτιος Ιμπραήμ πασάς με πολυπληθή αιγυπτιακό στρατό, βάζοντας σε κίνδυνο την ελληνική επανάσταση.
1873: πεθαίνει ο Σπυρίδων Τρικούπης, ιστορικός και πολιτικός. [γεν. 20/4/1788]

1877: μεταδίδεται για πρώτη φορά από το τηλέφωνο δημοσιογραφική ανταπόκριση στην εφημερίδα Μπόστον Γκλόουμπ της Βοστόνης από το Σάλεμ της Μασαχουσέτης, χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό του Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ.
1878: δύναμη 2.000 Κρητών επαναστατών επιτίθεται εναντίον του τουρκικού φρουρίου Ιτζεδίν στα Χανιά. Το γεγονός αυτό αποτελεί την αρχή της γενικής εξεγέρσεως στη Δυτική Κρήτη.
1880: γεννιέται ο Τζον Λιούις, ηγέτης της εργατικής τάξης στις ΗΠΑ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος των εργαζομένων μεταλλωρύχων της Αμερικής το διάστημα 1920-1960
1881: γεννιέται σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο (31/1 σύμφωνα με το Ιουλιανό) η Άννα Πάβλοβα, μία από τις πιο διάσημες μπαλαρίνες των αρχών του 20ου αιώνα.
1884: γεννιέται η Ρωσίδα ζωγράφος Μαρί Βασίλιεφ. Το 1908 ίδρυσε τη Ρωσική Ακαδημία, η οποία ένα χρόνο αργότερα πήρε το όνομα της και μετονομάστηκε σε Ακαδημία Βασίλιεφ.
1900: ιδρύεται το διεθνές ναυτικό νοσοκομείο στον Πειραιά.
1909: ιδρύεται στις ΗΠΑ από δεκατρείς ακτιβιστές, ο Εθνικός Σύλλογος για τα Δικαιωμάτων των Εγχρώμων, μία οργάνωση, που μάχεται για τα δικαιώματα, κυρίως των Αφρικανοαμερικανών.
1911: με ψήφισμά τους προς τη Βουλή, πολλοί καθηγητές του Πανεπιστημίου ζητούν να καθιερωθεί ως επίσημη γλώσσα του ελληνικού κράτους η καθαρεύουσα.
1912: οι στρατιωτικές αρχές της Τουρκίας σπεύδουν να συγκεντρώσουν στη Μακεδονία 25.000 άντρες για να προλάβουν το επαναστατικό κίνημα, το οποίο προβλεπόταν τον Απρίλιο.
1915: γενέθλιος ημέρα του Αβραάμ Λίνκολν, αρχίζει η κατασκευή του μνημείου προς τιμήν του, του Lincoln Memorial στην Ουάσινγκτον.
1919: παραδίνονται στην ελληνική πρεσβεία της Σόφιας πολλές Ελληνίδες της Μακεδονίας, που είχαν απαχθεί και χρησιμοποιούνταν ως υπηρέτριες σε σπίτια ανώτερων αξιωματικών της Βουλγαρίας.
1922:δημοσιεύεται το «Δημοκρατικό Μανιφέστο» του Αλέξανδρου Παπαναστασίου
1923: γεννιέται στη Φλωρεντία ο σκηνοθέτης των επιτυχιών Φράνκο Τζεφιρέλι.
1923: ιδρύεται η Παναχαϊκή Γυμναστική Ένωση, η γνωστή Παναχαϊκή, από τη συγχώνευση των σωματείων Παναχαϊκός Γυμναστικός Σύλλογος (1891) και Γυμναστική Εταιρεία (1894).
1924: ανοίγει η σαρκοφάγος του Τουταγχαμών, δεκαπέντε χρόνια μετά την ανακάλυψη του τάφου του.
1933: γεννιέται στα Λουτρά Ηραίας, ο Έλληνας διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς. Η πρώτη του ταινία ήταν το 1965 "The Sleeping Car Murder", της οποίας έγραψε επίσης και το σενάριο. Σταθμός στην καριέρα του υπήρξε η πολυσυζητημένη ταινία "Ζ" στην οποία πρωταγωνιστούσαν ο Υβ Μοντάν και ο Ζαν Λουί Τρεντινιάν.
1938: κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, τα γερμανικά στρατεύματα προελαύνουν στην Αυστρία.
1939: γεννιέται ο Ρέι Μάνζαρεκ, κιμπορντίστας των Doors.
1940: η ΕΣΣΔ υπογράφει εμπορική συμφωνία με τη Γερμανία για βοήθεια ενάντια στο βρετανικό αποκλεισμό.
1941: συναντώνται στην Ισπανία ο Φράνκο και ο Μουσολίνι, οι οποίοι δηλώνουν "ταυτότητα απόψεων".
1944: ναυτική τραγωδία στον Σαρωνικό. Βυθίζεται το Ατμόπλοιο Όρια (SS Oria) προκαλώντας τον θάνατο περίπου 4.100 Ιταλών αιχμαλώτων πολέμου. Η βύθισή του αποτέλεσε την 4η μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία στην ιστορία του 2ου ΠΠ και την χειρότερη απώλεια ζωών από βύθιση ενός μόνο πλοίου στη Μεσόγειο.
1945: μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις υπογράφεται η Συμφωνία της Βάρκιζας μεταξύ αντιπροσώπων της ελληνικής Κυβέρνησης και του ΕΑΜ, με την οποία τερματίζεται ο εμφύλιος πόλεμος που είχε ξεκινήσει στις 3 Δεκεμβρίου 1944 στην Αθήνα. Οι εκπρόσωποι του ΕΑΜ αποδέχονται να διαλυθεί ο ΕΛΑΣ.
1949: στην Αίγυπτο, δολοφονείται ο ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Χασάν ελ Μπάνα.
1951: ο Σάχης της Περσίας, Μοχάμεντ Ρεζά Παχλεβί, τελεί τους γάμους του με τη 17χρονη Σοράγια Εσφαντιάρ.
1954: γεννιέται ο Φίλιπ Ζίμερμαν, δημιουργός του πιο διάσημου software κρυπτογράφησης e-mails.
1954: γεννιέται ο Τζίμης Πανούσης, τραγουδιστής και σατιρικός καλλιτέχνης.
1956:γεννιέται στο Κλίβελαντ του Οχάιο, ο Αμερικανός κωμικός ηθοποιός και παρουσιαστής τηλεοπτικών προγραμμάτων Αρσένιο Χολ.
1956: ο Screamin' Jay Hawkins ηχογραφεί το τραγούδι «I Put a Spell On You». Μετά από 44 χρόνια ακριβώς θα πεθάνει
1962:νεβαίνει στον παπικό θρόνο ο καρδινάλιος Ακίλε Ράντι, αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου, με το όνομα Πίος ΙΑ.
1964:  τέσσερις μουσικοί από το Λίβερπουλ, που αποτελούν τους Beatles, αρχίζουν να κατακτούν και την Αμερική. Κατά την άφιξή τους στις ΗΠΑ, νεαροί οπαδοί πλημμυρίζουν το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης και χρειάζεται ισχυρή αστυνομική δύναμη για να τους συγκρατήσει. Οι Beatles δίνουν δυο show στο Carnegie Hall. Τα πιο ακριβά εισιτήρια, πωλούνται για 5.50 δολάρια το άτομ
1967: αστυνομικοί εισβάλλουν στο κτήμα του Κιθ Ρίτσαρντς στο Ρέντλαντς του Σάσεξ και παίρνουν μαζί τους διάφορες ουσίες για τοξικολογική εξέταση. Μαζί με τον Ρίτσαρντς συλλαμβάνονται ο Μικ Τζάγκερ και η φίλη του Μαριάν Φέιθφουλ.
1968:πιστρέφει στο Σιάτλ των ΗΠΑ, ο κιθαρίστας Τζίμι Χέντριξ. Οι αρχές τον τιμούν με το χρυσό κλειδί της πόλης.
1969:
Γεννιέται ο σκηνοθέτης Ντάρεν Αρονόφσκι (Ο Παλαιστής, Ο Μαύρος Κύκνος)
1973:τον πόλεμο του Βιετνάμ, απελευθερώνονται από τους Βιετκόγκ, (Εθνικό μέτωπο για την Απελευθέρωση του Βιετνάμ) οι πρώτοι Αμερικανοί αιχμάλωτοι πολέμου.
1980:
πεθαίνει η Γεωργία Βασιλειάδου, ηθοποιός.
1986:
Aπελευθερώνεται
μετα
αποοκτώ χρόνια στις σοβιετικές φυλακές ο ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ανατόλι Σαράνσκιν, μετά από συνεννόηση του Προέδρου Γκορμπατσόφ με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν.
1992:
πεθαίνει σε ηλικία 52 ετών ο ηθοποιός Φάνης Χηνάς.
1995:
η ΝΔ και η ΠΟΛΑΝ προτείνουν ως υποψήφιους για το προεδρικό αξίωμα τον Αθανάσιο Τσαλδάρη και τον Κωστή Στεφανόπουλο αντίστοιχα.
1997:
ο Ντέιβιντ Μπάουι αποκτά το δικό του αστέρι στο διάσημο Πεζοδρόμιο της Φήμης (Walk of Fame) του Χόλιγουντ.
1999:
Aπαλλάσσεται
αποτην Γερουσία ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον των κατηγοριών, που τον βαρύνουν για ψευδορκία και παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης, για το σκάνδαλο Λεβίνσκι.
2000
πεθαίνει ο Αμερικανός τραγουδιστής Jalacy Hawkins, ο οποίος έγινε διάσημος για την ερμηνεία του τραγουδιού "I put a spell on you".
2002:
ξεκινά η δίκη του πρώην προέδρου της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Ανώτατο Δικαστήριο της Χάγης.
2003: πρώην ντράμερ των Doors Τζον Ντένσμορ ενάγει τα μέλη του συγκροτήματος Ρέι Μάνζαρεκ και Ρόμπι Κρίγκερ, για οικονομικές διαφορές από τη συμμετοχή του στο συγκρότημα. Ο Ντένσμορ δηλώνει έξω από το δικαστήριο: «Το συγκρότημα χωρίς τον Τζιμ Μόρισον δεν πρέπει να ονομάζεται Doors».
2004:
ο χειμώνας "δείχνει τα δόντια του" σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η χώρα μας παγιδεύεται σε κλοιό χιονιά και παγετού, με κύριο χαρακτηριστικό τις πολικές θερμοκρασίες, που σύμφωνα με τους μετεωρολόγους αποτελούν ρεκόρ 100ετίας.:
2007:
κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο κλαμπ Whisky a Go Go του Δυτικού Χόλιγουντ, ο Στινγκ ανακοινώνει την ανασύσταση των Police.
2015:
πεθαίνει σε ηλικία 99 ετών η ηθοποιός Μοβίτα Καστανέδα, πρώην σύζυγος του Μάρλον Μπράντο.
***
Γ.Τ