ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΝΑΤ στη σημερινή συνεδρίαση του συζήτησε τον απολογισμό και τον προϋπολογισμό για το 2018, που εντάσσεται στις κατευθύνσεις του αντιλαϊκού Κρατικού Προϋπολογισμού που ψηφίστηκε στις 19 Δεκέμβρη και είναι κομμένος και ραμμένος στα συμφέροντα του κεφαλαίου, στις επιλογές της Ε.Ε, του ΔΝΤ!

...που ψηφίστηκε στις 19 Δεκέμβρη και είναι κομμένος και ραμμένος 
στα συμφέροντα του κεφαλαίου, στις επιλογές της Ε.Ε, του ΔΝΤ!

ΠΕΜΕΝ           ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ         ΠΕΕΜΑΓΕΝ           ΠΕΣ/ΝΑΤ 

21 Δεκέμβρη  2017

Προς
  • Υπουργό Ναυτιλίας & Αιγαίου κ. Κουρουμπλή
  • Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κα Αχτσιόγλου

·       Πρόεδρο και Διοικητικό Συμβούλιο ΝΑΤ

  • Ναυτεργατικά Σωματεία
  • Συνταξιουχικές Ενώσεις
  • Μ.Μ.Ε.

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Από την πρώτη σελίδα ο προϋπολογισμός κάνει αναφορά στον νόμο λαιμητόμο 4387/2016 ότι «το ΝΑΤ διατηρεί αυτοτελή νομική προσωπικότητα για την άσκηση των μη ασφαλιστικών του αρμοδιοτήτων».

Αυτός ο νόμος συνέβαλε στη διαλυτική εξέλιξη του ΝΑΤ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων με την ένταξη τους στον ΕΦΚΑ, στην λεηλασία της ακίνητης περιουσία τους.
Ο εκπρόσωπος της ΠΕΜΕΝ κατήγγειλε  τον προϋπολογισμό του ΝΑΤ, με τα χαλκευμένα στοιχεία, που γίνονται καθ’ υπολογισμό ενώ συνεχίζεται και δεν πραγματοποιούνται ισολογισμοί προηγούμενων ετών, ο τελευταίος το 2003, με τους προηγούμενους ισολογισμούς να γίνονται κατά συμψηφισμό.
Ανέδειξε την υποκριτική στάση της κυβέρνησης για πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας στην συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό, όταν το εφοπλιστικό κεφάλαιο δεκαετίες αποτελεί την ναυαρχίδα στην ανασφάλιστη εργασία, από τα 5230 ελληνόκτητα πλοία τα 738 έχουν ελληνική σημαία, στα οποία το 75% των ναυτεργατών δεν έχουν ΣΣΕ και κοινωνική ασφάλιση. Εγκληματικές οι ευθύνες και της πλειοψηφίας της ΠΝΟ που συνεχίζει το βρώμικο αλισβερίσι με τους εφοπλιστές έναντι αμοιβής για τα ελληνόκτητα πλοία σε βάρος 150.000 ναυτεργατών. Αυτή η φιλοεφοπλιστική πολιτική έχει συμβάλει στα ματωμένα πλεονάσματα, δημιούργησε τα τεράστια ελλείμματα του ΝΑΤ, με τραγικές συνέπειες για την ναυτεργατική οικογένεια.   
Ο εκπρόσωπος της ΠΕΜΕΝ επισήμανε ότι για τους ναυτεργάτες με την εφαρμογή του ν.4387 από τον Μάη του 2016 έχει ως αποτέλεσμα 19 μήνες μετά να συνεχίζεται το αίσχος να μην εκδίδονται  κύριες – επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, οι κόποι και οι θυσίες ολόκληρης ζωής στη θάλασσα, αμείβονται με προσωρινές συντάξεις σύμφωνα με το άρθρο 29 που διαμορφώνονται από 384 έως 768 ευρώ με τις κρατήσεις 721 ευρώ!!! Ενώ προετοιμάζονται πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις με τον επανυπολογισμό τους.
Στην ψηφοφορία για τον απολογισμό και προϋπολογισμό του ΝΑΤ μειοψήφησε μόνο ο εκπρόσωπος της ΠΕΜΕΝ, ενώ ψήφισαν υπέρ και οι εκπρόσωποι από τα ναυτεργατικά σωματεία Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Ε.Ν (Τσικαλάκης), Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Πλοιάρχων Ε.Ν (Μενδρινός), ενώ έλαμψε με την απουσία του ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Ε.Ν (Νταλακογεώργος). 
Τα προβλήματα θα ενταθούν σε βάρος των ναυτεργατών, των εργαζομένων στη κοινωνική ασφάλιση, με βάση τον αντιλαϊκό Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2018, προβλέπεται μείωση των δαπανών για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία κατά 1,6 δισεκατομμύριο ευρώ, μείωση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ κατά 68% σε σχέση με το 2017, δηλαδή κατά 214 εκατομμύρια, μείωση της χρηματοδότησης στα νοσοκομεία κατά 28%, δηλαδή κατά 370 εκατομμύρια.
Αποτελεί άνθρακες ο θησαυρός της κυβέρνησης που επικαλείται την δίκαιη ανάπτυξη, την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, η συντριβή της κοινωνικής ασφάλισης είναι άρρηκτα συνδεμένη με τη κατάργηση των Σ.Σ.Ε, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, το τσάκισμα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
Η επιτυχία της Πανελλαδικής – Πανεργατικής απεργίας στις 14 Δεκέμβρη δείχνει το δρόμο για κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα στα πρόσθετα αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης έχοντας στην πρώτη γραμμή το χτύπημα στο δικαίωμα στην  απεργία.
Καλούμε τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση από τώρα να σημάνει συναγερμός σε κάθε χώρο δουλειάς να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Ε.Ε, ΔΝΤ, να διεκδικήσουμε:

● Κατάργηση των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων.
● Πλήρη – σταθερή εργασία με ΣΣΕ και κοινωνική ασφάλιση για όλους,  μείωση του εργάσιμου χρόνου, προσαρμογή των οργανικών συνθέσεων στις αυξημένες ανάγκες των πλοίων  και  της  προστασίας  της  ανθρώπινης  ζωής  στη  θάλασσα.
● Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο κατώτερο μισθό 751 ευρώ. Κατάργηση των ατομικών Συμβάσεων Εργασίας και των ενώσεων προσώπων.
● Υπεράσπιση του δικαιώματος της απεργίας και των συνδικαλιστικών ελευθεριών.
● Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κάλυψη των απωλειών τώρα.
● Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια την ανεργία την δουλειά χωρίς δικαιώματα.
● Μέτωπο ενάντια στην άγρια φοροληστεία που ροκανίζει το λαϊκό εισόδημα. Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.
● Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια.
● Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Καμία εμπλοκή στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Άμεση απεμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από όλες τις επιχειρήσεις, έξω από τα σύνορα. Να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Έξω από το ΝΑΤΟ

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣ Ε.Ν.
 «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»

  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΕΙΡΩΝ Ε.Ν
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΝΑΤ