ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

"Η πάλη των ναυτεργατών ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τους φορείς της, είναι άρρηκτα συνδεμένη με τη μαζική – μαχητική παρέμβασή των ταξικών δυνάμεων των ναυτεργατών από το βήμα του Γενικού Συμβουλίου, τη 1η Νοέμβρη και στο Συνέδριο 23-24 Νοέμβρη 2017 της ΠΝΟ"!

ΠΕΜΕΝ                ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ               ΠΕΕΜΑΓΕΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
26 Οκτώβρη 2017

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ, με τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, αναπτύσσουν πολύμορφη δράση ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίο, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και των προκατόχων της,  στο κρίσιμο μέτωπο των κλαδικών Σ.Σ. Εργασίας  και της ΕΓΣΣΕ, της κοινωνικής, ασφάλισης, τους πλειστηριασμούς,  τις κατασχέσεις,  τη φοροληστεία, την υπεράσπιση της  απεργίας, τη συλλογική οργάνωση και δράση της εργατικής τάξης.

Η πάλη   των ναυτεργατών ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τους φορείς της, είναι άρρηκτα συνδεμένη με τη μαζική – μαχητική παρέμβασή των ταξικών δυνάμεων  των ναυτεργατών από το βήμα του Γενικού  Συμβουλίου  τη 1η Νοέμβρη   και  στο Συνέδριο  23-24 Νοέμβρη 2017 της ΠΝΟ.
Για ακόμα μια φορά οι δυνάμεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού επιχειρούν να συνεχιστεί η ίδια  κατάσταση που σημαδεύει τις εξελίξεις στην ΠΝΟ για πολλά χρόνια, τη διαμόρφωση ενός νόθου συνεδριακού σώματος, που θα προσπαθήσει να πάρει αποφάσεις που δεν υπηρετούν τα ναυτεργατικά συμφέροντα και έχουν το στίγμα της στήριξης της στρατηγικής της ανταγωνιστικότητας - της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου. 
Οι ταξικές δυνάμεις στα  σωματεία ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ - ΠΕΕΜΑΓΕΝ με έγγραφες παρεμβάσεις τους από τις 20-10-2017 στην ΕΕ της ΠΝΟ και στα Δ.Σ. των ναυτεργατικών σωματείων τονίζουν τα εξής:
 Ενόψει του Ετήσιου Τακτικού Συμβουλίου την 1η Νοέμβρη και του 29ου Τακτικού Παν-Ναυτικού Συνεδρίου στις 23 και 24 Νοέμβρη 2017, απαιτούμε:
α) Όλα τα σωματεία που είναι στη δύναμη της ΠΝΟ και θα συμμετέχουν στο τακτικό Συμβούλιο και στο Παν-Ναυτικό Συνέδριο να καταθέσουν τα στοιχεία νομιμοποίησης, συγκεκριμένα:
1.  Καταστατικό του Σωματείου.
2.  Πρακτικό εκλογής Εφορευτικής Επιτροπής αρχαιρεσιών του σωματείου.
3.  Αντίγραφα της απόφασης διορισμού δικαστικού αντιπροσώπου για τις αρχαιρεσίες του σωματείου.
4.  Βεβαίωση εκλογής αντιπροσώπων επικυρωμένη από δικαστικό αντιπρόσωπο.
5.  Πρακτικό αρχαιρεσιών του σωματείου.
6.  Κατάσταση ψηφισάντων με ονοματεπώνυμο.
7.  Απόφαση Γ.Σ. του σωματείου για επιλογή δευτεροβάθμιας οργάνωσης για εκπροσώπηση στη ΓΣΕΕ.
β) Να σταλθούν έγκαιρα στα σωματεία – τουλάχιστον 10 μέρες – πριν τη συνεδρίαση της ΕΕ της ΠΝΟ τα σχέδια των εισηγήσεων του γενικού γραμματέα της ΠΝΟ απολογισμοί – προγραμματισμοί για το  Γενικό Συμβούλιο και το Συνέδριο της ομοσπονδίας.
γ) Να καταγγελθούν όλες οι συμβάσεις που υπογράφει ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς με τους εκπροσώπους των πλοιοκτητών,  με αμοιβή 5.000 δολάρια το χρόνο για κάθε καράβι με ελληνική και ξένη σημαία, για να μην εφαρμόζεται σ’ αυτά τα πλοία η αντίστοιχη ελληνική κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αλλά επαχθέστεροι όροι δουλειάς και αμοιβής για τους ναυτεργάτες, για την μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Να σταματήσει άμεσα αυτή η άθλια μεθόδευση σε βάρος των ναυτεργατών και να δοθούν εγγράφως αναλυτικές καταστάσεις όπως, τα ονόματα των πλοίων και εταιρειών για τις συμβάσεις που έχει υπογράψει ο Γ.Γ. της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς με τους εκπροσώπους των ναυτιλιακών εταιρειών κατά την διάρκεια της τελευταίας 5ετίας 2012 – 2017 για όλα τα ελληνόκτητα πλοία με ελληνική και ξένη σημαία.
Προς τους αντιπροσώπους των ναυτεργατικών σωματείων  που θα συμμετέχουν   στο Ετήσιο Τακτικό Γενικού Συμβουλίου και στο 29ο Παν-Ναυτικό Συνέδριο, για την ανασύνταξη της ΠΝΟ και γενικότερα του Ναυτεργατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος να ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ τα εξής:
1. Εφαρμογή της απλής αναλογικής για την εκλογή όλων των οργάνων της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) και των πρωτοβάθμιων ναυτεργατικών σωματείων. Συλλογική δομή και ηγεσία στα όργανα της Ομοσπονδίας και των σωματείων.
2. Κατάργηση του περιοριστικού ορίου του 1/10 των αντιπροσώπων που αντιστοιχούν στους ψηφίσαντες.
3. Η διάρκεια της θητείας των οργάνων της ΠΝΟ και των σωματείων να είναι 4 χρόνια.
4. Κατάργηση της άμεσης είσπραξης συνδικαλιστικής εισφοράς της ΠΝΟ από τους ναυτεργάτες (χαράτσι). Τα πρωτοβάθμια σωματεία να εκχωρούν προς την ΠΝΟ συνδικαλιστική συνδρομή ανάλογα με τον αριθμό των μελών τους (ψηφίσαντα και οικονομικά ενεργά μέλη).
5. Αλλαγή των διατάξεων για την τροποποίηση του καταστατικού της ΠΝΟ.
6. Μεταβατική διάταξη για την εκλογή τριμελούς επιτροπής, μέχρι την έγκριση του νέου καταστατικού  της ΠΝΟ, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί το 2018.

Στη βάση αυτή σήμερα αναδεικνύεται η αναγκαιότητα και επικαιρότητα του δρόμου ανάπτυξης που κουμάντο θα κάνει η εργατική τάξη σε συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα, με τα οικονομικά εργαλεία, τα πλοία, τα ναυπηγεία, τα λιμάνια, λαϊκή περιουσία με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, τις ανάγκες των ναυτεργατών και όχι το κέρδος. για την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων στις αρχαιρεσίες της ΠΕΜΕΝ, του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ  και στους άλλους κλάδους, για την ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού κινήματος.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

• ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
• ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣ    Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
• ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΕΙΡΩΝ Ε.Ν