ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Παλαιόχωρα: Έφτασαν οι μετανάστες, είχαν μωρό στο ιστιοφόρο!

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΧΑΝΙΑ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη - Φιλία Σαριδάκη

Τελευταία ενημέρωση: 
Έφτασαν λίγο πριν τις 12.00 το μεσημέρι της Κυριακής στην Παλαιόχωρα Χανίων και συγκεκριμένα στην περιοχή Τηγάνι οι μετανάστες που μεταβιβάστηκαν από το ιστιοφόρο -που βρέθηκε στα ανοιχτά της Κρήτης 50 ναυτικά μίλια νότια της Παλαιόχωρας- σε σκάφος του λιμενικού Παλαιόχωρας.

Το λιμεναρχείο Παλαιόχωρας είχε ενημερωθεί για το θέμα και η έκπληξη ήταν μεγάλη, καθώς, ενώ αρχικά εκιμήθηκε ότι δεν χωρούν πάνω 30 άτομα στο ιστιοφόρο τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό επέβαιναν πάνω από 60 άτομα!
Συνολικά μεταφέρθηκαν στην Παλαιόχωρα 39 άνδρες, 9 γυναίκες, 14 παιδιά ανάμεσά τους και ένα μωρό 12 μηνών, Ιρακινής και Ιρανικής καταγωγής, όπως διακρίνεται στις αποκλειστικές φωτογραφίες του neakriti.gr.
Αρχικά μεταφέρθηκε το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών στην Παλαιόχωρα και στην συνέχεια 5 ακόμη μετανάστες μεταφέρθηκαν με το σκάφος του λιμενικού σταθμού Αγίας Γαλήνης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ένας από αυτούς αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα νεφρά του.
Χειροπέδες στους διακινητές
Μια τρίτη φουρνιά -ανάμεσά τους παιδιά- μεταφέρθηκε λίγο πριν τη μία το μεσημέρι με το ιστιοφόρο που αφίχθη και ανάμεσά τους βρίσκονται 3 φερόμενοι διακινητές στους οποίους περάστηκαν χειροπέδες και οι οποίοι πιθανότατα κατάγονται από την Ουκρανία.
Μέλη της Ομάδας Πολιτικής Προστασίας Σελίνου και Εθελοντές Σαμαρείτες του Τμήματος Χανίων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προσέφεραν βοήθεια στους εξαντλημένους μετανάστες φροντίζοντας κυρίως τα παιδιά και τις μητέρες τους. Μια νεαρή μητέρα παρελήφθη λιπόθυμη από τους διασώστες και τους εθελοντές .
"Κάναμε βόλτα, δεν μεταφέραμε μετανάστες"
Παρότι πιθανότατα κάποιος από τους μετανάστες κάλεσε το διεθνή αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 μέσα από το ιστιοφόρο κινητοποιώντας τις αρχές, το πλήρωμα επέμενε ότι δεν μετέφερε άλλα άτομα και σύμφωνα με πληροφορίες δεν ήταν συνεργάσιμο με τις αρχές. Μάλιστα το πλήρωμα φέρεται να υποστήριξε ότι πρόκειται για μια συνηθισμένη... βόλτα με ιστιοφόρο και όχι μεταφορά μεταναστών, αφού λίγα μόνο άτομα διακρίνονταν και τα υπόλοιπα ήταν κρυμμένα μέσα στο ιστιοφόρο.
Το ιστιόφορo ρυμουλκήθηκε από σκάφος του λιμεναρχείου Αγίας Γαλήνης και αλιευτικά. Μετά την άφιξη του  ακολουθεί ο διεξοδικός έλεγχος των λιμενικών.
Oι μετανάστες σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα μεταφερθούν στην Παλιά Ηλεκτρική Χανίων αλλά στον Καλαθά.
ΡεπορτάζΒίκυ Παπαδογιαννάκη - Φιλία Σαριδάκη