ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΜΕΝ για εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής Αρχαιρεσιών!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ (Π.Ε.Μ.Ε.Ν.)

Πειραιάς 20 Σεπτέμβρη 2017

Προς:
Πρωθυπουργό κ.Τσίπρα
Πρόεδρο Βουλής κ. Βούτση
Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο
Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κα. Αχτσιόγλου
Υπουργό  Ναυτιλίας  κ. Κουρουμπλή



Πολιτικά Κόμματα
Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο
Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών
Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας
Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων
Ένωση Πλοιοκτητών Πορθμείων Εσωτερικού
Ένωση Πλοιοκτητών Ακτοπλοϊκών Φορτηγών Πλοίων
Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας
Εργατικό Κέντρο Πειραιά
        ΠΝΟ
ΠΑΜΕ
Ναυτεργατικά Σωματεία
Ημερήσιο Τύπο

Η Γενική Συνέλευση της ΠΕΜΕΝ που πραγματοποιήθηκε σήμερα 20 Σεπτέμβρη 2017, καταγγέλλει το έγκλημα στο Σαρωνικό που δημιουργήθηκε από το ναυάγιο του Δ/Ξ «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», με σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή της εργατικής – λαϊκής οικογένειας.
Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ ΓΕΝΝΑ ΦΤΩΧΕΙΑ, ΑΝΕΡΓΙΑ, ΜΟΛΥΝΣΗ
Τα καπιταλιστικά σχέδια, η ανάπτυξη του κεφαλαίου, δε συμβαδίζει με τις ανάγκες της εργατικής τάξης και του λαού.
Το ναυάγιο προειδοποιεί για μεγαλύτερα εγκλήματα, όσο κυριαρχεί η πολιτική της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου, που έχει δημιουργήσει τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες, τα υπερήλικα και υποσυντήρητα πλοία, τις μεθόδους των ελέγχων, επιθεωρήσεων και την έκδοση των πιστοποιητικών, για τις οποίες υπάρχουν σωρεία καταγγελιών και προκαλούν πλοία «πλωτές βόμβες».
Εφοπλιστές, κεφάλαιο και οι εκπρόσωποι τους στο βωμό της κερδοφορίας δεν διστάζουν να υπονομεύουν την ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον.
Καλούμε τα σωματεία, τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, να συμμετέχουν την Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη στις 18:30 στην πλατεία Κανάρη (Πασαλιμάνι), στη συγκέντρωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, ενάντια στο έγκλημα που συντελέστηκε  στο Σαρωνικό από το ναυάγιο του Δ/Ξ «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ».

Απαιτούμε:
• Την άμεση διερεύνηση των πραγματικών αιτιών του ναυαγίου, τη μη τήρηση των κανόνων αξιοπλοΐας - ασφαλείας του πλοίου.
• Την απορρύπανση της περιοχής που έχει γεμίσει πετρέλαιο και πίσσα, συνεχίζοντας να μολύνει το Σαρωνικό, και ταυτόχρονα να δοθεί άμεσα οικονομική βοήθεια σε μικροεπαγγελματίες αυτοαπασχολουμένους στον Τουρισμό, την Εστίαση κ.α., αλλά και στους ψαράδες, που πλήττονται οικονομικά από τις επιπτώσεις της ρύπανσης, με απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους, το πάγωμα δανείων κ.ά.
• Την εξασφάλιση οργανικών συνθέσεων που αντιστοιχούν στις ανάγκες των πλοίων, την επαρκή στελέχωση των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και τον ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης, από ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπως και για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ασφάλειας των πλοίων και των λιμανιών, τη διασφάλιση της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, συνολικά των εργαζομένων, της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, από ενδεχόμενα "ατυχήματα" μεγάλης έκτασης».
• Απαγόρευση απόπλου των πλοίων στα οποία  υπάρχουν παρατηρήσεις για προβλήματα ασφαλείας, εξασφάλιση της επάρκειας και καταλληλότητας των σωστικών και πυροσβεστικών μέσων.
• Άμεσο, ειδικό έλεγχο της αξιοπλοΐας των υπερήλικων πλοίων και των πλοίων που έχουν κάνει μετασκευές.
• Την κατάρτιση σχεδίου και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων πρόληψης ναυτικών ατυχημάτων.
• Εξασφάλιση ουσιαστικής  δημόσιας εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης των ναυτεργατών, ειδικό βάρος στην εκπαίδευση για τα σωστικά –πυροσβεστικά μέσα.
• Δημιουργία Σταθμών  Έρευνας και Διάσωσης  στο λιμάνι του Πειραιά και σε όλα τα λιμάνια της χώρας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ