ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

θυμόμαστε 22 Αυγούστου

(Μ΄ αεροπλάνα και βαπόρια - Σωτηρία Μπέλλου)

***
1822: Γεννιέται στη Σμύρνη ο εκπαιδευτικός και πολιτικός Δημήτρης Γληνός.

1917: Γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής των μπλουζ και κιθαρίστας,
Τζον Λι Χούκερ.

1920: Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας βιβλίων επιστημονικής φαντασίας, Ρέι Μπράντμπερι, ιδιαίτερα γνωστός για το έργο του "Fahrenheit 451".

1921: Γεννιέται η ρεμπέτισσα Σωτηρία Μπέλλου.

1921: Οι ελληνικές δυνάμεις πλησιάζουν την Άγκυρα.

1931: Ιδρύεται γυναικείο τμήμα στην Ελληνική Αστυνομία.

1941: Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου τα στρατεύματα της ναζιστικής Γερμανίας φτάνουν προ των πυλών του Λένινγκραντ. Θα πολιορκήσουν την πόλη έως τον Ιανουάριο του 1944.

1953: Ιδρύεται πολιτικό κόμμα των Ελληνίδων με την επωνυμία ''Ανεξάρτητο Δημοκρατικό Κόμμα Ελληνίδων''.

1958: Γεννιέται ο ιδρυτής και πρώτος τραγουδιστής του χέβι μέταλ συγκροτήματος Living Colour, Βέρνον Ρέιντ

1963: Γεννιέται η Αμερικανίδα τραγουδίστρια, πιανίστρια και στιχουργός, Τόρι Άμος

1972: Η Ολυμπιακή Επιτροπή δεν δέχεται την ανεξάρτητη συμμετοχή της Ροδεσίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, αφού η πρόταση που έχει γίνει στη Ροδεσία να συμμετάσχει κάτω από την σημαία της Αγγλίας έχει απορριφθεί από τους Ροδεσιανούς. Η Ροδεσία, που έχει πάρει το όνομά της από τον Cecil Rodes το 1889, διασπάται το 1911 στη Βόρεια (μετέπειτα Ζάμπια) και στη Νότια (μετέπειτα Ζιμπάμπουε). Το 1970 αυτοανακηρύσσεται δημοκρατία, με συνέπεια η Αγγλία και τα Ηνωμένα Έθνη να της επιβάλλουν εμπορικό αποκλεισμό.

1980: Πεθαίνει στην Ταϊτή ο διάσημος τραγουδιστής Τζο Ντασέν, γιος του σκηνοθέτη Ζιλ Ντασέν.

1983: Την Ελλάδα επισκέπτεται ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ούλοφ Πάλμε, μετά από πρόσκληση του Ανδρέα Παπανδρέου.

1992: Στις ΗΠΑ, πεθαίνει ο Τζον Στάρτζες, σκηνοθέτης των ταινιών "Η μεγάλη απόδραση", "Και οι επτά ήταν υπέροχοι".

1993: Ευθύνες στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντενκτάς, για το αδιέξοδο στις διακοινοτικές συνομιλίες, επιρρίπτει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, στη διμηνιαία του έκθεση για το Κυπριακό.

1996: Την πρόωρη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών αποφασίζει το υπουργικό συμβούλιο, μετά από εισήγηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

1997: Στην Αυστραλία, μεγάλη δημοσιότητα λαμβάνει η ανακάλυψη εμβολίου για τον καρκίνο του μαστού από την ελληνο-αυστραλέζα Βάσω Αποστολοπούλου.

1999: Η Κατερίνα Θάνου κερδίζει το χάλκινο μετάλλιο στα 100μ με 10.84 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στη Σεβίλλη. Πρώτη αναδεικνύεται η Marion Jones με 10.70 και δεύτερη η Inger Miller με 10.79.

2004: Ο Ατλαντας Πύρρος Δήμας φορά στο στήθος το τέταρτο Ολυμπιακό μετάλλιο, στην αυλαία της καριέρας του. Με περίσσευμα ψυχής ο τρις Χρυσός μας Ολυμπιονίκης απέδειξε για μία ακόμα φορά ότι, μπορεί να σηκώσει την Ελλάδα στους ώμους του. Ό Έλληνας Άτλαντας κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των 85 κιλών, καθώς σηκώνει 377,5 κιλά, 175 αρασέ και 202,5 ζετέ, με το οποίο και ολοκληρώνει την σπουδαία καριέρα του, αφού πριν κατέβει από το πλατό, μετά την ολοκλήρωση και της τρίτης προσπάθειας, ο Πύρρος Δήμας βγάζει τα παπούτσια του. Συγκινητικές στιγμές εκτυλίσσονται κατά τη διάρκεια της απονομής, με το στάδιο να σείεται επί 10 λεπτά, διακόπτοντας την τελετή, "Πύρρο - Πύρρο" και "Ελλάς - Ελλάς", σε ένα ελάχιστο δείγμα τιμής στον "χρυσό Πύρρο" της καρδιάς μας, που δεν σταμάτησε λεπτό να κλαίει.

2004: Ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Την ίδια μέρα, οι Βασίλης Πολύμερος και Νίκος Σκιαθίτης στέφονται χάλκινοι ολυμπιονίκες στο διπλό σκιφ.
***
Γ. Τ.