ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Θυμόμαστε 21 Αυγούστου

21 Αυγούστου


1614: Πεθαίνει η Ουγγαρέζα κοντέσα, Ελίζαμπεθ Μπάθορι, που έχει μείνει στην ιστορία ως η πιο γνωστή κατά συρροή δολοφόνος στην ιστορία της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας.

1903: Γεννιέται ο συνθέτης λόγιας μουσικής Γιάννης Κωνσταντινίδης. Έγινε γνωστός ως Κώστας Γιαννίδης, γράφοντας τραγούδια ελαφράς μουσικής.


1906: Γεννιέται ο παραγωγός των κινουμένων σχεδίων Looney Tunes, Φριτζ Φρέλενγκ.

1911: Ένας ιταλός σερβιτόρος αφαιρεί από το μουσείο του Λούβρου τον διάσημο πίνακα «Μόνα Λίζα» του Λεονάρντο Νταβίντσι. Θα βρεθεί δύο χρόνια αργότερα.

1920: Στην Ελλάδα, με υπουργική απόφαση, απολύονται οι πολιτικοί κρατούμενοι και οι δημοσιογράφοι επειδή δεν βρέθηκαν στοιχεία για την κράτησή τους.

1923: Γεννιέται ο Σιμόν Πέρες που διετέλεσε πρωθυπουργός του Ισραήλ από το 1984 έως το 1986 και κατά σειρά ετών υπουργός Εξωτερικών ενώ έχει τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον Γιτζάκ Ράμπιν, που δολοφονήθηκε και τον Γιάσερ Αραφάτ για τη Συμφωνία του Όσλο.

1926: Εκδηλώνεται το κίνημα Κονδύλη και ανατρέπεται ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος.

1932: Λήγει στη Βενετία το Α' Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ, το οποίο λειτουργεί ταυτόχρονα και ως έκθεση τέχνης.

1936: Γεννιέται ο θρυλικός μπασκετμπολίστας Γουίλτ Τσάμπερλεϊν.

1936: Πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης, που είχε διατελέσει υπουργός, αντιβασιλέας και Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

1938: Γεννιέται ο τραγουδιστής της κάντρι Κένι Ρότζερς.

1947: Πεθαίνει ο κατασκευαστής και σχεδιαστής αυτοκινήτων, Ετόρε Μπουγκάτι.

1948: Εγκαταλείπεται το σχέδιο «Κορωνίς», που είχε τεθεί σε εφαρμογή στις 14 Ιουνίου με σκοπό τη συντριβή των ανταρτών στη Βόρεια Πίνδο. Οι απώλειες του στρατού είναι μεγάλες, ενώ οι αντάρτες ελίσσονται προς το Βίτσι.

1950: Σχηματίζεται κυβέρνηση υπό τον Σοφοκλή Βενιζέλο.

1952: Γεννιέται ο Τζο Στράμερ, κατά κόσμον Τζον Μέλον, ηγετική μορφή του αγγλικού πανκ και αρχηγός των "The Clash". .

1956: Γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Κιμ Κατράλ, που υποδύεται τη Σαμάνθα στη σειρά "Sex and the City".

1960: Ιδρύεται στην Ελλάδα βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα, παραγωγής 250.000 τόνων.

1967: Γεννιέται η ηθοποιός Κάρι-Αν Μος, που υποδύθηκε την Τρίνιτι στην τριλογία "Matrix".

1969: Στην Πράγα, τα τανκς εισβάλλουν κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας για την πρώτη επέτειο της σοβιετικής εισβολής και τον τερματισμό της "Άνοιξης της Πράγας". .

1976: Η δισκογραφική εταιρίας "RCA Victor" ανακοινώνει ότι οι πωλήσεις δίσκων του Έλβις Πρίσλεϊ ξεπέρασαν τα 400 εκατομμύρια.

1982: Στο Λίβανο, αρχίζει η αποχώρηση των μαχητών της ΟΑΠ (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης), που παρέμειναν αποκλεισμένοι στη Δυτική Βηρυτό από τον ισραηλινό στρατό εδώ και δύο μήνες. Μεταφέρονται σε διάφορες αραβικές χώρες, υπό την επιτήρηση διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης.

1984: Η Άννα Βερούλη βρίσκεται ντοπαρισμένη μετά τα προκριματικά του ακοντισμού στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες.


1991: Ο σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ δηλώνει ότι επανέκτησε τον πλήρη έλεγχο μετά από πραξικόπημα 60 ωρών, που εκδηλώθηκε από κομμουνιστές σκληροπυρηνικούς και το οποίο κατέρρευσε μετά την έντονη λαϊκή αντίδραση.

1995: Η Χριστίνα Θαλασσινίδου κερδίζει το χάλκινο μετάλλιο στο σόλο συγχρονισμένης κολύμβησης στους Πανευρωπαϊκούς της Βιέννης.

1995: Σε συμφωνία καταλήγει η ηγεσία του υπουργείου Βιομηχανίας με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, καθώς οι τελευταίοι αποδέχονται τη λύση της εκκαθάρισης εν λειτουργία των ναυπηγείων, συγχρόνως με τις διασφαλίσεις για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης.

1996: Νέο κύκλο κινητοποιήσεων ξεκινούν οι πρώην εργαζόμενοι στην Πειραϊκή Πατραϊκή, διεκδικώντας την επαναλειτουργία του εργοστασίου.

1997: Περίοδο μεγάλης σεισμικότητας διανύει η Ελλάδα μέχρι το 2010, ανακοίνωσαν Έλληνες σεισμολόγοι, σε συνέδριο που γίνεται στη Θεσσαλονίκη.

1997: Τούρκος φίλαθλος σκοτώνει κατά λάθος τον 15χρονο γιο του σε άγριους πανηγυρισμούς που ακολούθησαν την νίκη της Τουρκίας επί της Ουαλίας 6-4 σε προκριματικό αγώνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

2001: Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοινώνει ότι, ο λαός του Τατζικιστάν αντιμετωπίζει το φάσμα της πείνας και ζητάει διεθνή οικονομική βοήθεια για το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

 2004: Μεγάλες στιγμές για την Ελληνική άρση βαρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Ο Πύρρος Δήμας, μετά από τρία χρυσά μετάλλια στις προηγούμενες τρεις διοργανώσεις, κατακτά το χάλκινο αυτή τη φορά, στην κατηγορία των 85 κιλών, στον τελευταίο αγώνα της καριέρας του. Στην απονομή 6.000 κόσμος που είχε κατακλύσει το κλειστό της Νίκαιας τον αποθεώνουν διακόπτωντας ουσιαστικά την απονομή των μεταλλίων, σε μία από τις χαρακτηριστικότερες στιγμές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.