ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Θυμόμαστε 11 Αυγούστου




1716: Γεννιέται στην Κέρκυρα ο λόγιος Ευγένιος Βούλγαρης.

1864: Γεννιέται στο χωριό Μουρνιές των Χανίων ο εθνάρχηςΕλευθέριος Βενιζέλος.

1875: Στο Λόγο του Θρόνου που εκφωνεί ο βασιλιάς Γεώργιος Α' στη βουλή διακηρύσσεται η Αρχή της Δεδηλωμένης. Στο εξής, η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα ανατίθεται μόνο σε όποιον έχει τη «δεδηλωμένη» πλειοψηφία της βουλής. Ο λόγος του βασιλιά γράφτηκε από τον πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη.

1928: Ο μετέπειτα "Ταρζάν" Τζόνι Βαϊσμίλερ κερδίζει στο Άμστερνταμ το 2ο του χρυσό μετάλλιο στα 100μ ελεύθερο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

1934: Ανοίγει η ομοσπονδιακή φυλακή του Αλκατράζ, στο ομώνυμο νησί, που βρίσκεται στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο.

1937: Πεθαίνει η Αμερικανίδα συγγραφέας Έντιθ Γουάρτον που τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ για το έργο της "Τα χρόνια της αθωότητας".

1940: Ο Λέον Τρότσκι, ο πιο επίμονος επικριτής του Ιωσήφ Στάλιν, δολοφονείται στην Πόλη του Μεξικού.

1948: Ξεκινούν οι 14οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λονδίνο.

1951: Στο κόμμα του Αλέξανδρου Παπάγου "Ελληνικός Συναγερμός" προσχωρούν το "Νέον Κόμμα" και πολλά στελέχη του Λαϊκού Κόμματος.

1953: Ο Κώστας Πολυχρονίου έρχεται στον Ολυμπιακό, ξεκινώντας μια πολυετή και ένδοξη καριέρα με τους "ερυθρόλευκους" η οποία θα διαρκέσει για παραπάνω από 15 χρόνια.

1960: Γεννιέται ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, θεσσαλονικιός τραγουδοποιός
1962: Η ΕΣΣΔ εκπλήσσει τον κόσμο στέλνοντας δυο πυραύλους στο διάστημα, μέσα σε 24 ώρες.

1973: Ο Ρομέν Αργυρούδης φεύγει από τον Ολυμπιακό. Ο Ελληνικής καταγωγής Γάλλος επιθετικός είχε συνθέσει ένα περίφημο δίδυμο στους "ερυθρόλευκους" μαζί με τον Υβ Τριαντάφυλλο και είχε σκοράρει 22 φορές σε 50 παιχνίδια.

1979: Φοβερή έκρηξη σημειώνεται στην "Έσο Πάπας" στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερα άτομα.

1981: Ο Νικήτας Βενιζέλος επανιδρύει το Κόμμα των Φιλελευθέρων.

1983: Διορίζεται στο Πρωτοδικείο Πειραιά η Αργυρώ Χουδετσανάκη, η πρώτη Ελληνίδα εισαγγελέας.

1984: Ο Καρλ Λιούις ισοφαρίζει το ρεκόρ του Τζέσε Όουενς (1936) κερδίζοντας το τέταρτο χρυσό μετάλλιο στην σκυταλοδρομία 4x100μ με παγκόσμιο ρεκόρ 37.83 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες.

1990: Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο καταδικάζει τους έξι από τους επτά κατηγορούμενους για την υπόθεση του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού, μεταξύ των οποίων και τον πρώην υπουργό Νίκο Αθανασόπουλο.
1992: Τα Σκόπια καθιερώνουν νέα σημαία, αντικαθιστώντας το αστέρι με το δεκαεξάκτινο ήλιο της Βεργίνας.

1993: Οι πρέσβεις των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ υιοθετούν ομόφωνα στις Βρυξέλλες τα σχέδια αεροπορικής δράσης στη Βοσνία. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας κάνει αποδεκτό το σχεδιασμό του ΝΑΤΟ.

1993: Περιοδεία στη Φλώρινα πραγματοποιεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ενώ η κυβέρνηση απαγορεύει επίσκεψή του σε συνοριακό φυλάκιο.

1995: Την πρόθεσή του να παραιτηθεί έπειτα από 36 χρόνια υπηρεσίας, εκφράζει ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος.

1996: Η ελληνική κυβέρνηση και η αντιπολίτευση καταδικάζουν έντονα τις βαρβαρότητες των δυνάμεων κατοχής στην Κύπρο κατά των μοτοσικλετιστών που πραγματοποίησαν αντικατοχική πορεία, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 24χρονος Τάσος Ισαάκ.

1997: Εκτεταμένες καταστροφές στη γεωργική παραγωγή προκαλεί ξαφνική χαλαζόπτωση, πλήττοντας πολλές κοινότητες του νομού Λαρίσης.

1999: Ο Γρηγόρης Γεωργάτος μεταγράφεται στην Ίντερ έναντι του ποσού των 2.5 δις δραχμών, στη μεγαλύτερη μεταγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή στο εξωτερικό.

1999: Σημειώνεται ολική έκλειψη ηλίου σε Ευρώπη και Ασία.
***
Γ. Τ.