ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Σεισμός στην Κω Live: Δυο τουρίστες νεκροί - Ακρωτηριάστηκε ένα άτομο και άλλο ένα έχασε το μάτι του!

www.newsit.gr              αναδημοσίευση

Τελευταία ενημέρωση: 21.07.2017 | 12:14
Πρώτη δημοσίευση: 21.07.2017 | 05:18

- Νεκροί ένας 27χρονος σουηδός και ένας 39χρονος τούρκος
- Τσελέντης: Προσοχή! Το επόμενο διάστημα θα βιώσουμε μεγάλους μετασεισμούς!
- Το λιμάνι άνοιξε στα δυο - Πλατεία χωρίστηκε στη μέση από τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ
- Τσουνάμι σχεδόν ενός μέτρου - Η θάλασσα βγήκε στην στεριά
- Το λιμάνι είναι κλειστό αλλά λειτουργεί το αεροδρόμιο
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΔΕΙΤΕ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

Αντιμέτωπη με μία τραγωδία βρίσκεται η Κως. Ο φονικός σεισμός των 6,4 ρίχτερ που σημειώθηκε στα Δωδεκάνησα στη 01:31 τα ξημερώματα της Παρασκευής (21.07.2017) στοίχισε τη ζωή σε δυο ανθρώπους και άφησε πίσω του πάνω από 100 τραυματίες - ευτυχώς οι περισσότεροι ελαφρά - και πολλές ζημιές. Ο σεισμός ήταν τόσο δυνατός που πολλά από τα περιστατικά τραυματισμών προέκυψαν λόγω του πανικού. 
Μάθετε όλες τις εξελίξεις για τον καταστροφικό σεισμό στο liveblog του newsit.gr
  Νόμιζα ότι θα καταρρεύσει το σπίτι!
«Άκουσα ένα έντονο βουητό. Νόμιζα ότι θα καταρρεύσει το σπίτι σαν χάρτινος πύργος, κάτι που ευτυχώς δεν έγινε. Ώσπου να συνειδητοποιήσω τι είχε γίνει σημειώθηκε ακόμη μια σεισμική δόνηση. Κατέβηκα κάτω και είδα πολλούς ανθρώπους στις αυλές και τα πάρκα, ανήσυχους και φοβισμένους». Την εικόνα αυτή, από τα πρώτα λεπτά του σεισμού στην, μετέφερε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Σταύρος Πασάκος, επί σειρά ετών δημοσιογράφος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με καταγωγή από την Κω, όπου περνάει και τα καλοκαίρια του.
   «Από το πρωί χοροπηδάει το έδαφος» είπε χαρακτηριστικά και μετέφερε την εικόνα των ζημιών τόσο στο λιμάνι της Κω όσο και στην περιοχή όπου κατέρρευσε το κτίριο και σκότωσε τους δύο τουρίστες. «Είναι μια περιοχή αυτή, που λέγεται Εξάρχεια και έχει δεκάδες μπαράκια. Εκεί μαζεύονται πολλοί τουρίστες. Το συγκεκριμένο κτίριο ήταν παλιό» εξήγησε.
  Εικόνες από τις καταστροφές στην προβλήτα και σε άλλα σημεία




  Ανακοίνωση της Fraport για το αεροδρόμιο
Με αφορμή τη σεισμική δραστηριότητα την Παρασκευή, 21.07.17 η Fraport Greece ενημερώνει ότι το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια για επιβάτες και πτήσεις.

Η εταιρία προχώρησε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση της ασφάλειας των επιβατών και πτήσεων και  αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του αεροδρομίου. Έχει ελεγχθεί διεξοδικά ο διάδρομος προσγείωσης- απογείωσης καθώς και όλες οι κτηριακές εγκαταστάσεις για τυχόν ζημιές. Επισημαίνεται  ότι δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί ή σοβαρές ζημιές, ενώ στους χώρους που σημειώθηκαν μικρές υλικές ζημιές πραγματοποιείται ήδη καθαρισμός και αποκατάσταση. Όλοι οι άνθρωποι της Fraport Greece εργάζονται εντατικά προκειμένου το αεροδρόμιο να είναι σε θέση να υποστηρίξει πλήρως όλες τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και των εθνικών φορέων διαχείρισης κρίσεων.

Αναφορικά με τις ήδη προγραμματισμένες πτήσεις παρατηρούνται μόνο μικρές καθυστερήσεις, οι οποίες αναμένεται να εξομαλυνθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι επιβάτες καλούνται να επικοινωνήσουν με τις αεροπορικές εταιρίες και tour operators προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με τον προγραμματισμό των πτήσεων τους.
  Προσοχή! Τι πρέπει να προσέξουν όσοι βρίσκονται στην Κω
Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας μετά τον μεγάλο σεισμό των 6,5 R που εκδηλώθηκε στις 01:31 σήμερα 21 Ιουλίου 2017, συνιστά στους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης της Κω τα ακόλουθα:
α. Να μην προσεγγίζουν τα κτίρια που υπέστησαν ζημιές.
β. Να αποφεύγουν να επισκεφθούν περιοχές  και δρόμους έντονων μορφολογικών κλίσεων στις οποίες υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης κατολισθήσεων
γ. Να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνουν βάση , πολύ περισσότερο να μην αναπαράγουν,  στις φημολογίες.  
Όσοι κάτοικοι της Κω επιθυμούν έλεγχο των κτιρίων τους, να απευθύνονται στην   Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Κω, οδός Σκ. Ζερβού 40, τηλέφωνο 2242061507.
Η Κως υπέστη μια σκληρή δοκιμασία και άντεξε. Κάθε λεπτό που περνά, η Κως επιστρέφει στους ομαλούς ρυθμούς της. Η κρατική μηχανή βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση για την αντιμετώπιση του οποιουδήποτε θέματος απαιτεί άμεση διαχείριση.
Η πρώτη μέριμνα αφορούσε την ανθρώπινη ζωή και σε αυτό το στάδιο η προσοχή περνά στον έλεγχο των υποδομών και του δομημένου περιβάλλοντος.
Με συνεχείς ανακοινώσεις του, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας θα ενημερώνει τους πολίτες και τους επισκέπτες του νησιού για οποιοδήποτε θέμα απαιτηθεί.
  Πλατεία κόπηκε στα δυο
  Η κατάσταση των τραυματιών
«Από τους 100 τραυματίες, οι 78 ήταν επιπόλαιοι τραυματισμοί. Από τους 22 που έχριζαν περαιτέρω διερεύνησης, οι έξι αντιμετωπίστηκαν χειρουργικά. Είναι βαριά περιστατικά. Δεν κινδυνεύει όμως η ζωή τους.
Δυο εξ αυτών υπέστησαν ανεπανόρθωτες βλάβες: ο ένας από την καταπλάκωση ακρωτηριασμό ποδιών και ο άλλος έχει χάσει το δεξί του μάτι», είπε στον Alpha 989 o Νεκτάριος Γεωργαντής, Αναπληρωτής Διοικητής Νοσοκομείου Κω.)
  Κι άλλες εικόνες από το εσωτερικό καταστημάτων


  Νέες εικόνες από τις ζημιές στην Κω









  Φωτογραφίες από την μεταφορά των τραυματιών στην Κρήτη (πηγη: Cretapost.gr)







  Στην Κρήτη 4 από τους σοβαρά τραυματίες
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί η επιχείρηση αερομεταφοράς, στην Κρήτη, τεσσάρων ατόμων που τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια της ισχυρής σεισμικής δόνησης που έπληξε την Κω.
Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν με αεροσκάφος C 130 από το σεισμόπληκτο νησί στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης», απ΄ όπου τους παρέλαβαν μονάδες του ΕΚΑΒ για τη μεταφορά τους σε νοσοκομεία του Ηρακλείου. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, από τους τραυματίες, ένας μεταφέρθηκε διασωληνωμένος, δύο φέρουν κατάγματα και ένας τραύμα στο κεφάλι.
Από νωρίς το πρωί είναι επί ποδός το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού τόσο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, που εφημερεύει, όσο και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου. Όπως δήλωσε ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Τάσος Τασσόπουλος, το νοσοκομείο είναι σε απόλυτη ετοιμότητα για την παροχή ιατρικής φροντίδας στους τραυματίες.
  Επικοινωνία Παυλόπουλου με τον δήμαρχο Κω

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Κώ κ. Γ. Κυρίτση και του εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τα θύματα του σεισμού και τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση των τραυματιών.
Ο Δήμαρχος ενημέρωσε εκτενώς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κατάσταση που επικρατεί στην Κω μετά τον σεισμό και ιδίως για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο λιμάνι και στον Μητροπολιτικό Ναό.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τον κ. Δήμαρχο ότι οι υπηρεσίες της Προεδρίας της Δημοκρατίας, βεβαίως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, βρίσκονται στην διάθεσή του καθώς και στην διάθεση των αρμόδιων αρχών

  Συλλυπητήρια Βούτση
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στους οικείους των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό στην Κω και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Είμαστε όλοι στον πλευρό των κατοίκων της Κω, που δοκιμάζονται από τον σεισμό».

  Τζανακόπουλος: Σιγά - σιγά η ζωή στην Κω επιστρέφει στην κανονικότητα
«Η ζωή επιστρέφει σιγά σιγά στην κανονικότητα» δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας πως η κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με εκείνη της Λέσβου (στην Κω, δηλαδή, είναι πολύ καλύτερη).
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε την άμεση κινητοποίηση της κυβέρνησης, από τις 4 το πρωί, τρεις υπουργοί ήταν στο νησί της Κω. Το θέμα στο οποίο εστιάζονται οι προσπάθειες αυτή τη στιγμή, είναι στην αποκατάσταση της πρόσβασης από θαλάσσης, αφού το λιμάνι έχει υποστεί ζημιές. Τέσσερις ειδικοί μεταβαίνουν για το σκοπό αυτό στο νησί και αν κρίνουν ότι οι ζημιές δεν είναι άμεσα επιδιορθώσιμες, τότε υπάρχει ήδη εναλλακτικό σχέδιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Γενικά μιλώντας πάντως, οι λιμενικές υποδομές άντεξαν.
Ισχυρό πλήγμα από τον Εγκέλαδο δέχθηκαν δύο εκκλησίες και το τζαμί του νησιού, είπε ακόμη, ενώ πέντε άνθρωποι μεταφέρονται αεροπορικώς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, στους οποίους και ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση».
«Σιγά σιγά η ζωή επιστρέφει στην κανονικότητα», δήλωσε ο Δ. Τζανακόπουλος. Και, παρότι ο σεισμός ήταν μεγάλος, η κατάσταση δεν έχει σχέση με την Βρίσα, αφού στην Κω οι επιπτώσεις είναι πολύ μικρότερες.)
  Κι άλλες εικόνες από την Τουρκία



  Νέες εικόνες από τις ζημιές στο εσωτερικό των κτιρίων

  Σε ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις στην Κω
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

  Σε εξέλιξη η μεταφορά των τραυματιών
Μια γυναίκα από τη Νορβηγία, ένας έλληνας και ένας τούρκος μεταφέρονται στην Αθήνα. Επίσης, δυο σουηδοί και δυο έλληνες μεταφέρονται στην Κρήτη.)
  
Κλιμάκια μηχανικών της Κω και της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου κατ’ εντολή του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννη Γλυνού βρίσκονται από νωρίς το πρωί στους δρόμους της πόλης της Κω αλλά και σε ολόκληρο το νησί με σκοπό να διεξάγουν μακροσποπικό έλεγχο στα κτίρια τα οποία έχουν πληγεί από την ισχυρή σεισμική δόνηση.
Όπως είπε ο κ. Γλυνός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις «οι ζημιές περιορίζονται σε παλαιά κτίρια λιθοδομών και τα νέα κτίρια του νησιού, μεταξύ των οποίων και οι πολυάριθμες ξενοδοχειακές μονάδες, παρουσιάζουν ελάχιστα έως καθόλου προβλήματα».
Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.