ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ!

Ε Ν Ω Τ Ι Κ Η   Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Ι Κ Η    Κ Ι Ν Η Σ Η   Π Υ Ρ Ο Σ Β Ε Σ Τ Ω N
.                   Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος                   .
Τηλ.: 6978520351 - 6934865812, Fax: 2674022211, web site: www.eakp.gr, e-mail: info@3akp.gr
                                                                                                                                           Αθήνα 6 Ιουλίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναμενόμενη εξέλιξη οι πρώτες μεγάλες δασικές πυρκαγιές και  για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, συνέπεια της συνεχόμενης διαχρονικής αποσάθρωσης των δομών πυρασφάλειας της χώρας προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Φυσική συνέπεια των επικινδύνων πολιτικών που εφαρμόζονται σε βάρος της δασοπροστασίας, ήταν ο Νομός Λακωνίας και ιδιαίτερα η περιοχή της Μάνης  να κτυπηθεί για ακόμη μια χρονιά από την λαίλαπα των πυρκαγιών.
Για πολλοστή φορά κάτοικοι και φορείς καταγράφουν μέσα από τα αποκαΐδια που άφησε η καταστροφική πυρκαγιά τις ζημιές που προκάλεσε σε δασικές εκτάσεις, στις καλλιέργειες, στα σπίτια τα αυτοκίνητα και στις περιουσίες τους .
Οι καταστροφές αναδεικνύουν τις μεγάλες πολιτικές ευθύνες και της σημερινής κυβέρνησης. Αναδεικνύουν τις μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, σε κατάλληλα οχήματα, σε πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, σε βασικό εξοπλισμό, στολές και μέσα.
Ούτε ο επαρκής αριθμός σε πυροσβεστικούς σωλήνες κατάσβεσης δεν υπήρχε στην πυρκαγιά της Μάνης, όπου η παντελής έλλειψη εφεδρικών σωλήνων έπαιξε καθοριστικό ρόλο την στιγμή της καταστροφικής αναζωπύρωσης.
Οι συνεχείς μειώσεις στους προϋπολογισμούς (120 εκατομμύρια ευρώ στερείτε και φέτος το Π.Σ.) και η υποβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος, της δασικής υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας, ευθύνονται για τα διαχρονικά προβλήματα.
Το Πυροσβεστικό Σώμα αποδυναμώθηκε ακόμα περισσότερο από τη διάθεση εκατοντάδων πυροσβεστών στις υπηρεσίες των ιδιωτικοποιημένων αεροδρομίων της Fraport και της Hochtief, καθώς και των παραχωρημένων σε ιδιωτικούς ομίλους οδικών αξόνων της χώρας.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, πως είναι δυνατόν οι πυροσβέστες που εργάστηκαν μέχρι 24 και παραπάνω ώρες στην πυρκαγιά της Μάνης και που εκτελούσαν συνεχή υπηρεσία μέχρι και 48 ώρες, να καλύψουν τα μεγάλα κενά και τις ελλείψεις και να αποσοβήσουν την καταστροφή;
Για όλα τα παραπάνω μεγάλες και διαχρονικές είναι οι ευθύνες και των προηγούμενων κυβερνήσεων Ν.Δ. - ΠΑ.ΣΟ.Κ., που εκτός από τη διατήρηση και τη διόγκωση των ελλείψεων, κατάργησαν και 4.000 θέσεις μόνιμων πυροσβεστών. Το μοναδικό κομμάτι που ενίσχυσαν ήταν ο εθελοντισμός, που συνεχίζει να ενισχύεται και σήμερα με τη δημιουργία δημοτικών εθελοντικών πυροσβεστικών υπηρεσιών σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο και τη Λακωνία, για να υποκαταστήσουν σταδιακά τις υπάρχουσες κρατικές πυροσβεστικές υπηρεσίες, στις περιοχές που ιδρύθηκαν οι εθελοντικές.
Έχουν τεράστιες ευθύνες και οι δημοτικές αρχές που δέχονται να προωθήσουν αυτούς τους επικινδύνους σχεδιασμούς και να υποκαταστήσουν τον ουσιαστικό και αναντικατάστατο ρόλο τον  πυροσβεστικών υπηρεσιών με μόνιμο εκπαιδευμένο προσωπικό με την ευκαιριακή και αποσπασματική εμπλοκή εθελοντών πυροσβεστών.
Χαρακτηριστικές είναι και οι πρόσφατες δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. ότι εξοικονόμηση κρατικών δαπανών, θα γίνει με το κλείσιμο και την κατάργηση πυροσβεστικών υπηρεσιών. (βλ. σχετικό βίντεο στην μεσημεριανή ενημερωτική εκπομπή στον skai TV « Οι αταίριαστοι » στις 04/072017)
Η  κατάργηση και η συγχώνευση  πυροσβεστικών υπηρεσιών και κλιμακίων, προβλέπεται από διατάξεις του  νόμου 4249/2014 που ψήφισε η κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑ.ΣΟ.Κ. και υποσχόταν ότι θα καταργήσει η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ.
Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους που αφορούν τη ζωή, την περιουσία του λαού και του φυσικού μας πλούτου, οι οποίοι αυξάνονται συνεχώς λόγω των μεγάλων ελλείψεων και των προβλημάτων στην πυρασφάλεια της χώρας.
Είχε αναδείξει και είχε παρέμβει έγκαιρα προς την πολιτική ηγεσία για τα προβλήματα και τις ελλείψεις στον Νομό  Λακωνίας, σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες  της περιοχής, δύο μήνες πριν την μεγάλη καταστροφή. ( βλ. παρεμβάσεις της Ε.Α.Κ.Π. Λακωνίας 15/05/2017 και 19/06/2017 στο site eakp.gr ).
Αναδείξαμε τα προβλήματα κυρίως με τον αγώνα μας, με την πραγματοποίηση διαμαρτυριών σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, σε κοινή δράση με συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Παλεύουμε για την επαρκή πυροπροστασία της χώρα μας, μέσα από την αναβάθμιση του Π.Σ. και την πλήρη κάλυψη όλων των απαραίτητων πιστώσεων που χρειάζονται για την λειτουργική του ικανότητα και τις προληπτικές παρεμβάσεις της δασικής υπηρεσίας.
Διεκδικούμε αγωνιστικά, παράλληλα με την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών για εμάς και τις οικογένειές μας και όλα όσα μας στερούν και μας εμποδίζουν να κάνουμε με ασφάλεια και επάρκεια τη δουλειά μας.
Θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση να οργανώνουμε τον αγώνα των πυροσβεστών και μέσα στην αντιπυρική περίοδο, όπως και τα προηγούμενα χρόνια.

Η πυροπροστασία όμως της χώρας μας αποτελεί υπόθεση όλου του ελληνικού λαού.

Είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση και συλλογική αντίδραση του μαζικού εργατικού κινήματος, πριν τα λαϊκά στρώματα  και ο φυσικός πλούτος της χώρας υποστούν και άλλες μεγάλες καταστροφές.
Το προεδρείο και η πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των πυροσβεστών (Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.), οι περισσότερες πρωτοβάθμιες Ενώσεις, η Ένωση Αξιωματικών (Ε.Α.Π.Σ.) δεν θέλουν να οργανώσουν αγωνιστικά τους πυροσβέστες, για να σταματήσει η υποβάθμιση και η απαξίωση του Π.Σ., αλλά και για να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται.
Είναι συνειδητή η επιλογή τους και εξυπηρετεί τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Ε.Ε. και των κομμάτων εξουσίας που υποστηρίζουν, προκειμένου μέσα από την συρρίκνωση του κρατικού μηχανισμού πυρασφάλειας, να εξοικονομηθούν πόροι από τους κρατικούς προϋπολογισμούς προς όφελος των επενδυτικών σχεδιασμών  επιχειρηματικών συμφερόντων και να δώσουν την δυνατότητα σε ιδιωτικά συμφέροντα με όχημα ανάλογου χαρακτήρα Μ.Κ.Ο., να αναπτύξουν κερδοφόρες οικονομικές δραστηριότητες και στον τομέα αυτόν.
Είναι ανύπαρκτοι σε ότι αφορά την αγωνιστική δράση μέσα στο καλοκαίρι. Περιορίζονται μόνο σε επιλεκτικές υποκριτικές ανακοινώσεις και ενημέρωση, με αντιπολιτευτικό κυρίως κριτήριο, έχοντας επιλεκτική μνήμη για τις διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες που υπάρχουν για την διάλυση των δομών της πυρασφάλειας, αφού προσπάθησαν ακόμη και μέσα από σχετική βιβλιογραφία, να βγάλουν λάδι την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά  με τις μεγάλες ευθύνες της για τις καταστροφικότερες πυρκαγιές που γνώρισε ο τόπος μας το 2007.
Με τη συνειδητή αγωνιστική τους απραξία μέσα στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου, διευκολύνουν όλες τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν την πολιτική που υποβαθμίζει το Πυροσβεστικό Σώμα, το δίκτυο πυροπροστασίας,  τις εργασιακές και τις υπηρεσιακές μας σχέσεις.

Για  την  Ε.Α.Κ.Π.
Η Εκτελεστική  Γραμματεία