ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

«Ποτέ δεν αφήσαμε το Καστελόριζο χωρίς νερό. Θα σπάσουμε το ιδιωτικό μονοπώλιο με άμεσα έργα αφαλάτωσης σε όλα τα άνυδρα νησιά»...

Γρ. Μ.Μ.Ε και ΔΗΜ. ΣΧΕΣΕΩΝ 

11:29 μ.μ.
Στο ραδιοσταθμό Real Νews και στον δημοσιογράφο Νίκο Στραβελάκη μίλησε σήμερα (13/07/17) ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής απάντησε σε σχέση με τα προβλήματα προμήθειας νερού που έχουν προκύψει στο νησί του Καστελόριζου, ενώ στάθηκε, για μια ακόμη φορά, στην αναγκαιότητα της πλήρους υδατικής αυτονομίας των νησιών.
Για την Υδροδότηση του Καστελόριζου 

«Η υδροδότηση του Καστελορίζου είναι ζήτημα προτεραιότητας για εμάς. Στο νησί αυτή τη στιγμή λειτουργεί μονάδα αφαλάτωσης, που καλύπτει κατά το ήμισυ, τις υδροδοτικές ανάγκες του και που όμως παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα».
«Έχοντας γνώση λοιπόν αυτής της αδυναμίας και με σκοπό να δοθεί μια τελεσίδικη λύση, εμείς, ως Υπουργείο έχουμε προκηρύξει, ήδη, διαγωνισμό- στα πρότυπα αυτού της Πάτμου- για την εξεύρεση ανάδοχης εταιρίας η οποία θα επιφορτιστεί με το έργο της αποκατάστασης της βλάβης στην υφιστάμενη μονάδα αλλά και με την τοποθέτηση και λειτουργία καινούργιας αφαλάτωσης, η οποία θα καλύψει στο μέγιστο τις υδροδοτικές ανάγκες του νησιού».
«Η διαδικασία αυτή προβλέπεται να ολοκληρωθεί άμεσα. Όποια προβλήματα είχαν προκύψει με κάποιες δικαστικές διαμάχες έχουν λήξει και το αργότερο την επόμενη εβδομάδα περιμένουμε την υπογραφή του ελεγκτικού συνεδρίου ώστε ο ανάδοχος να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι την επισκευή και στη συνέχεια την εγκατάσταση της καινούργιας μονάδας αφαλάτωσης το νησί».
«Ο δικός μας σκοπός, όπως έχω πει πολλές φορές, είναι να τελειώνουμε μια και καλή με το καραβάκι που πηγαίνει νερό στα νησιά του Αιγαίου».
«Είμαι ο πρώτος που έχω διακηρύξει ότι πρέπει σταματήσει το καθεστώς του ιδιωτικού μονοπωλίου της υδροφόρας που υπάρχει τόσα χρόνια αλλά και το πόσο σημαντική, για την ανάπτυξη των νησιών, είναι η επίτευξη της υδατικής τους αυτονομίας. Την πλήρη υδροδοτική κάλυψη των νησιών θα την πετύχουμε με την ολοκλήρωση των έργων αφαλάτωσης. Είμαι αισιόδοξος ότι σε λίγο καιρό θα κάνουμε τα εγκαίνια της μονάδας στο Καστελόριζο και το ίδιο θα κάνουμε στους Λειψούς, στην Αμοργό και αλλού, ενώ ήδη έχουμε θέσει σε λειτουργία μονάδες αφαλάτωσης σε πάνω από τέσσερα ακόμη νησιά».
Μεταφορά ποσότητας νερού στο νησί
«Με δεδομένη την ισχύουσα, μέχρι στιγμής, κατάσταση, πριν δυο μέρες μεταφέρθηκαν 2000 κυβικά νερού στο Καστελόριζο για την υποστήριξη των υδροδοτικών αναγκών του νησιού. Μόλις η υδροφόρα ολοκληρώσει τον ανεφοδιασμό των άλλων άνυδρων νησιών θα πάει εκ νέου στο Καστελόριζο για την παράδοση άλλων 2000 κυβικών νερού, την επόμενη εβδομάδα δηλαδή».
«Η ποσότητα του νερού που παρέδωσε η υδροφόρα στο νησί, εξαντλήθηκε, γιατί τα καταστήματα διαθέτουν δεξαμενές. Οι επιχειρήσεις έχουν απόθεμα και το χρησιμοποιούν μέχρι τον ερχόμενο ανεφοδιασμό. Από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε την κατάσταση. Σε καμία περίπτωση δε θα σταματήσουμε να στέλνουμε νερό στο Καστελόριζο, παρά μόνο όταν λυθεί το πρόβλημα της ανυδρίας του νησιού οριστικά».
Πολιτικό ζήτημα η μια υδροφόρα
«Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι υπάρχει μόνο μια εταιρεία που διακινεί το νερό στο Αιγαίο. Αυτή έχει μια υδροφόρα αυτή τη στιγμή, εν ενεργεία, και ευελπιστούμε να φτιαχτεί το πρόβλημα και της δεύτερης για να αρχίσει τις παραδόσεις. Δεν υπάρχει άλλη υδροφόρα που αυτή τη στιγμή θα μπορούσαμε να κινητοποιήσουμε και που να μπορεί να μεταφέρει τέτοιες ποσότητες».
«Τόσα χρόνια, οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, επέτρεψαν να δημιουργηθεί ένα ιδιωτικό μονοπώλιο στο οποίο στηρίζεται όλη η υδροδότηση των νησιών. Αυτό είναι ένα μεγάλο πολιτικό ζήτημα που δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ. Ο μόνος τρόπος είναι η επίτευξη της υδατικής αυτονομίας των νησιών».