ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Πρωτόγνωρες θεσμικές αλλαγές υπέρ των πολιτικών υπαλλήλων – δικαιώνονται οι θέσεις μας!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ 
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Πειραιάς,   12 Ιουλίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΡΧΗΣ ΛΙΜΕΝΩΝ


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΥΕΝ σας ενημερώνει για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία της Δημόσιας Αρχής Λιμένων (ΔΑΛ).

Το Συμβούλιο Διοίκησης της ΔΑΛ συστάθηκε με Απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σύμφωνα με το Ν. 4389/2016 και συνεδρίασε πρώτη φορά στις 6/6/2017. Στο Συμβούλιο Διοίκησης της ΔΑΛ, σύμφωνα με το νόμο, προεδρεύει ο διοικητής ΔΑΛ και συμμετέχουν ως μέλη ένας εκπρόσωπος του Υπουργού, ο Διευθυντής Λιμενικής Πολιτικής, ένας εκπρόσωπος εργαζομένων στα λιμάνια (ΟΜΥΛΕ) και ένας εκπρόσωπος των υπαλλήλων του Υπουργείου Ναυτιλίας (ΠΟΥΕΝ).
Οι αγώνες και οι κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εμπορικής Ναυτιλίας και της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας, κατά το χρόνο σύνταξης του αρχικού σχεδίου νόμου που αφορούσε στη ΔΑΛ και κατέληξε στην ίδρυση της με το ν.4389/2016, είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον τη συμμετοχή των εκπροσώπων μας στο Συμβούλιο Διοίκησης της. 
Υπενθυμίζεται ότι η ίδρυση της ΔΑΛ υπήρξε πάγιο αίτημα της ΟΜΥΛΕ, ώστε να διασφαλισθούν οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ, του ΟΛΘ και τυχόν λοιπών λιμένων. Η ΠΟΥΕΝ, αντιθέτως, είχε εκφράσει έντονες αντιδράσεις για τη δημιουργία της ΔΑΛ ως ανεξάρτητης αρχής διαβλέποντας κινδύνους τόσο για τη διατήρηση της ΓΓΛΛΠΝΕ, όσο και για τη δημοκρατική νομιμοποίηση του οργάνου. Συγκεκριμένα φόβος μας ήταν ότι θα χαλάρωνε η κρατική εποπτεία επί των λιμένων, τώρα που ιδιωτικοποιούνται, καθώς με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων σε ανεξάρτητες διοικητικές αρχές, δημιουργεί ξεκάθαρο δημοκρατικό έλλειμμα, αφού στρεβλώνεται η ευθεία γραμμή κοινωνικής λογοδοσίας της κυβέρνησης προς τους διοικούμενους πολίτες. Με λίγα λόγια αντιδρούσαμε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων από την εκλεγμένη κυβέρνηση και συγκεκριμένα τον Υπουργό Ναυτιλίας σε μια ανεξάρτητη αρχή.
Κατά την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοίκησης της ΔΑΛ ο χαιρετισμός του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή ήταν καθησυχαστικός για τους φόβους μας, καθώς μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «…στόχος μας είναι να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον…» και ότι «θα είμαστε σε συνεργασία και θα συναντιόμαστε να ανταλλάσουμε απόψεις», κάνοντας έτσι σαφές ότι η αρχή δεν θα είναι εκτός της εποπτείας του.
Περαιτέρω ο  Υφυπουργός κ. Νεκτάριος Σαντορινιός χαιρέτισε τη συμμετοχή των εργαζομένων στο Συμβούλιο Διοίκησης της ΔΑΛ και μαζί με το Γενικό Γραμματέα κ. Διονύσιο Χαράλαμπο Καλαματιανό υπογράμμισαν τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος. Η εκπρόσωπος της ΠΟΥΕΝ κ. Ζωή Πεντότη εξέφρασε τους αρχικούς προβληματισμούς μας δηλώνοντας ότι «η συμμετοχή των εργαζομένων στο Σ.Δ. ΔΑΛ είναι σημαντική» και διατυπώνοντας την ελπίδα ότι αυτός ο νέος θεσμός δεν θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά με τις λοιπές δομές του Υπουργείου, αντιθέτως θα συνεργαστεί μαζί τους για την εύρυθμη λειτουργία των λιμένων και τη βέλτιστη προσφορά τους στην ελληνική κοινωνία, παρά τη δηλωμένη αντίθεση μας στην ιδιωτικοποίηση αυτών.
Έκτοτε ακολούθησε σειρά συνεδριάσεων του Συμβουλίου Διοίκησης της ΔΑΛ κατά τις οποίες  η ΠΟΥΕΝ, μέσω της εκπροσώπου μας, παραμένοντας αταλάντευτα στις αρχικές θέσεις της και με τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία μετέτρεψε κυριολεκτικά την κρίση σε ευκαιρία, ή αλλιώς το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα, καταφέρνοντας πρωτόγνωρες θεσμικές αλλαγές προς όφελος των πολιτικών υπαλλήλων του υπουργείου.
Συγκεκριμένα καταφέραμε να τροποποιηθεί ο αρχικός νόμος 4389/2016 με τις διατάξεις του ν.4479/2017 πετυχαίνοντας τα ακόλουθα:
1. Ο Υπουργός Ναυτιλίας ενισχύει την αποφασιστική του αρμοδιότητα, διασφαλίζοντας την κυβερνητική ευθύνη στα ιδιωτικοποιημένα λιμάνια. Το μοντέλο διοίκησης προσιδιάζει στην οικεία σε όλους μας Πλοηγική Υπηρεσία, όπου το Συμβούλιο γνωμοδοτεί και ο Υπουργός αποφασίζει.
2. Η οικονομική αυτοτέλεια έχει περιοριστεί στη σύσταση ενός τραπεζικού λογαριασμού που θα καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα της Αρχής πλην των βασικών δαπανών της μισθοδοσίας που θα αποτελούν αρμοδιότητα της ΓΔΟΥ.  Δηλαδή επελέγη και πάλι ένα οικονομικό μοντέλο αντίστοιχο της Πλοηγικής Υπηρεσίας, όπου υπάρχει ένας ειδικός λογαριασμός για τα λειτουργικά έξοδα ενώ η μισθοδοσία των υπαλλήλων βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
3. Οι 30 οργανικές θέσεις της ΔΑΛ προσαυξάνουν τις οργανικές θέσεις του Υπουργείου και η διοικητική υποστήριξη παρέχεται από τη Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών. Επελέγη δηλαδή το ίδιο μοντέλο που ακολουθήθηκε για τη Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, από συστάσεως της και μέχρι να τεθεί σε ισχύ το ΠΔ103/2014. Επισημαίνεται ότι καθώς προλάβαμε τη δημοσίευση της διάταξης νόμου, αυτές οι οργανικές θέσεις θα περιληφθούν στο νέο ΠΔ του Οργανισμού του ΥΝΑΝΠ και ουσιαστικά αποκτήσαμε επιπλέον 30 θέσεις πολιτικού προσωπικού για το Υπουργείο.
4. Πρώτη φορά συστήνεται οργανική μονάδα στο Υπουργείο Ναυτιλίας που στελεχώνεται αμιγώς από πολιτικό προσωπικό, ενώ πάσης φύσεως ένστολο προσωπικό τοποθετείται εκτός οργανικών θέσεων, τουτέστιν επικουρικά και επουδενί σε θέσεις ευθύνης.
5. Θεσπίζονται 14 νέες θέσεις προϊσταμένων οργανικών μονάδων όλων των ιεραρχικών επιπέδων και συγκεκριμένα:
Μία (01) νέα θέση προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης και εφεξής μαζί με τη θέση του Γενικού Διευθυντή Λιμένων θα έχουμε δύο Γενικές Διευθύνσεις. 
δύο (02) νέες θέσεις προϊσταμένων Διευθύνσεων, τις οποίες μπορούν να καταλαμβάνουν μόνο πολιτικοί υπάλληλοι.
Έντεκα (11) νέες θέσεις προϊσταμένων Τμημάτων, μεταξύ των οποίων δύο νέες θέσεις για ΠΕ ή ΤΕ Πληροφορικής, μιας ειδικότητας σκόπιμα παραγκωνισμένης έως σήμερα στο Υπουργείο μας και μια νέα θέση για ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων ή ΔΕ Προσωπικού Η/Υ .
6. Αποσαφηνίζονται οι αρμοδιότητες της ΔΑΛ με τρόπο που να ικανοποιείται η πάγια θέση της ΠΟΥΕΝ για σαφή διάκριση αρμοδιοτήτων ανάμεσα στη ΔΑΛ και τη ΓΓΛΛΠΝΕ.

Οι εξελίξεις όμως συνεχίζονται και πέραν του Ν. 4479/2017, καθώς στο εν αναμονή ΠΔ που θα ρυθμίζει τον εσωτερικό κανονισμό της ΔΑΛ θα συμπεριληφθεί η Επιτροπή Προάσπισης Δικαιωμάτων Χρηστών, ένας πρωτοποριακός για τα ελληνικά λιμενικά δεδομένα συμμετοχικός θεσμός εκπροσώπησης των χρηστών λιμένων. Επισημαίνεται ότι πέραν των εκπροσώπων των ακτοπλόων και άλλων εφορπλιστών (π.χ.κρουαζιέρα κ.α.), πέραν της τοπικής αυτοδιοίκησης και των εμπλεκόμενων επιμελητηρίων, η παρέμβαση της εκπροσώπου της ΠΟΥΕΝ ήταν να συμμετέχουν ο Συνήγορος του Καταναλωτή, και Ενώσεις Καταναλωτών, ώστε να προασπίζονται τα δικαιώματα των τελικών χρηστών που είναι ουσιαστικά οι επιβάτες.
Επίσης σας ενημερώνουμε ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου -Διοίκησης της ΔΑΛ αποφασίστηκε να εκδοθεί ανακοίνωση-πρόσκληση για τοποθέτηση υπαλλήλων του ΥΝΑΝΠ στη ΔΑΛ καθώς και για απόσπαση υπαλλήλων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η προθεσμία για τις αιτήσεις τοποθέτησης υπαλλήλων του ΥΝΑΝΠ είναι η 31η Ιουλίου 2017 και για αποσπάσεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα η 4η Σεπτεμβρίου 2017. (ΑΔΑ: ΨΦ0Ι4653ΠΩ-ΤΓΝ και ΑΔΑ: 914Γ4653ΠΩ-Α40)
Οι διεκδικήσεις μας συνεχίζονται δυναμικά δίνοντας άμεση προτεραιότητα στη ρητή οργανωτική και λειτουργική υπαγωγή της Δημόσιας Αρχής Λιμένα στο νέο ΠΔ του  Οργανισμού του ΥΝΑΝΠ, με σκοπό να ευοδωθεί η μέχρι σήμερα σκληρή προσπάθεια μας να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει για πρώτη φορά ένας θεσμός στελεχωμένος αμιγώς από δημόσιους πολιτικούς υπαλλήλους εντός του ΥΝΑΝΠ.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος
Ζωή Πεντότη
Ο Γενικός Γραμματέας
  Βασίλης Παπαδημητρίου