ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Θυμόμαστε 8 Ιουλίου




 


 

1821: Μοίρα του ελληνικού στόλου υπό τους πλοιάρχους Τομπάζη, Αποστόλη, Σαχτούρη,
Τσαμαδό, Βούλγαρης και Λελεχό καταστρέφει οκτώ τουρκικά φορτηγά πλοία στον Πορθμό Τσαγκλί μεταξύ Σάμου και μικρασιατικών ακτών.

1822: Ο Δράμαλης καταλαμβάνει την Ακροκόρινθο

1824: Ολιγάριθμοι Έλληνες υπό το Σκαλτσά τρέπουν σε φυγή, μετά 6ωρη μάχη, 6.000 Τούρκους στη θέση Μπινίτσα Λιδορικίου

1825: Έξω της Τριπόλεως οι Έλληνες υπό τον Υψηλάντην μάχονται εναντίον των Τούρκων του Ιμβραήμ.

1838: Γεννήθηκε ο Φερδινάρδος Ζέπελιν, σχεδιαστής των ομώνυμων αεροπλάνων,
1845: Στην εφημερίδα Αθηνά αναφέρονται τα εξής: «Το υδραγωγείον έχει ασφαλισθεί από τους Τούρκους προς τους Αμπελοκήπους (κοντά στον Άγιο Δημήτριο Αμπελοκήπων) διά να ποτίζουν τους κήπους των. Τώρα οι κάτοικοι ζητούν να καθαρισθεί διότι τα νερά είναι ακάθαρτα και φέρουν ασθενείας».

1851: Ο αρχαιολόγος, Άρθουρ Έβανς, που έφερε στο φως τα μινωικά ανάκτορα της Κνωσού
1908: Συνάπτεται σκληρή μάχη μεταξύ 150 Βουλγάρων κομιτατζήδων και των ανταρτικών σωμάτων των Εμμ. Νικολούδη, Βολάνη και Καραβίτη στο ύψ. Πιπερίτσα του όρους Καϊμακτσαλάν, με αποτέλεσμα την άτακτη υποχώρηση των κομιτατζήδωνπου είχαν 28 νεκρούς. Μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής τους Πογόντσες.
1909: Το Βατικανό αποκηρύσσει τη γυναικεία μόδα, ως άσεμνη.
1910: Δολοφονική απόπειρα σημειώνεται εναντίον του διευθυντή της εφημερίδας "Ακρόπολις", Βλάση Γαβριηλίδη, ο οποίος διεξήγαγε συστηματικό και έντονο αγώνα για την εκκαθάριση του Πανεπιστημίου από ανίκανους καθηγητές.
1911: Παραιτείται ο πρόεδρος της Βουλής, Νικόλαος Στράτος. Αντικαταστάτης του ορίζεται ο Δημήτριος Τσιριμώκος.
1912: Χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς κερδίζει ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης με επίδοση 3μ37. Δεύτερος, με 3μ36 ανακηρύσσεται ο Αμερικανός Πλατ Ανταμς (Platt Adams) και τρίτος ο αδελφός του Μπέντζαμιν Ανταμς (Benjamin Adams) με 3μ28. Η ημερομηνία είναι βάσει του Γρηγοριανού ημερολογίου, ενώ στη Ελλάδα ακόμη ισχύει το Ιουλιανό και καταγράφεται, σαν να έγινε στις 25 Ιουνίου.
1913: Οι Έλληνες νικούν τους Βουλγάρους στη μάχη της Κρέσνας, στο πλαίσιο του B' Βαλκανικού Πολέμου.
1921: Ο Ελληνικός Στρατός σημειώνει μεγάλη νίκη στο Εσκί Σεχίρ της Μικράς Ασίας και προελαύνει προς την Άγκυρα.
1940: Εγκαινιάζεται το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο στο Ζάππειο που κατασκευάστηκε με πρωτοβουλία της ΕΟΑ και στοίχισε 7,5 εκατομμύρια δραχμές.
1941: Ενθρόνιση του πρώην μητροπολίτη Κορινθίας Δαμασκηνού στον αρχιεπισκοπικό θρόνο των Αθηνών. Πριν από λίγες μέρες είχε απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του, έπειτα από απαίτηση των γερμανικών αρχών Κατοχής, ο αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος, πρώην μητροπολίτης Τραπεζούντας, γιατί είχε αρνηθεί να ορκίσει τη δωσιλογική κυβέρνηση Τσολάκογλου.
1951: Γεννιέται η  η Αμερικανίδα ηθοποιός, Αντζέλικα Χιούστον,
1958: Ο πρώτος χρυσός δίσκος για άλμπουμ στις ΗΠΑ απονέμεται στο σάουντρακ του μιούζικαλ "Οκλαχόμα", επειδή ξεπέρασε σε πωλήσεις το 1 εκατομμύριο δολάρια.
1961: Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος, διακεκριμένος καθηγητής μαιευτικής, κατοχικός πρωθυπουργός. (Γεν. 1878)
1965: Ξεκινά η ρήξη του πρωθυπουργού Γεώργιου Παπανδρέου με τα ανάκτορα και αποτελεί την αρχή της ανώμαλης κοινοβουλευτικής περιόδου, που ονομάστηκε Αποστασία και οδήγησε στο πραξικόπημα των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου του 1967. Το 1969 θεμελειώθηκε το Ωδείο Αθηνών στη συμβολή των οδών Β. Κωνσταντίνου και Γεωργίου.
1967: Πεθαίνει η  η Βίβιαν Λι, Βρετανίδα ηθοποιός του κινηματογράφου.
1988: Πεθαίνει ο Ρέι Μπαρμπούτι (Raymond "Ray" James Barbuti), αμερικανός δρομέας. Το 1928 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Άμστερνταμ κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 400μ (47.8) και τη σκυταλοδρομία 4Χ400μ (3.14.2). Στη συνέχεια έγινε προπονητής. Είχε γεννηθεί στη Νέα Υόρκη στις 12 Ιουνίου 1905.
1989: Η κυβέρνηση Τζαννετάκη κερδίζει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, μετά από τρεις μέρες διαβουλεύσεων.
1990: Η Δυτική Γερμανία (νυν Γερμανία) κατακτά το παγκόσμιο κύπελλο στο ποδόσφαιρο κερδίζοντας στη Ρώμη την Αργεντινή με 1-0. Το νικητήριο γκολ σημειώνει ο Αντρέας Μπρέμε με πέναλτι 5 λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα 
1996: Πεθαίνει ο Δημήτρης Κούκης,  Έλληνας ηθοποιός.
1996: Στην Κύπρο, ακόμα και στα κατεχόμενα, όλα τα πολιτικά κόμματα καταδικάζουν τη δολοφονία του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλίν.
1997: Η Μαρία Χορς, επί σειρά ετών χορογράφος της τελετής της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, βραβεύεται για την προσφορά της στην Πνύκα από τον Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, πρόεδρο της ΔΟΕ. Μαζί της βραβεύεται και ο Αντώνης Τζίκας, πρώην πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής.
***
Παγκόσμια ημέρα αλλεργίας
Γ. Τ.