ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Θυμόμαστε 22 Ιουλίου



 

1784: Γεννιέται ο Γερμανός μαθηματικός και αστρονόμος, Φρίντριχ Μπέσσελ.

1913: Συνεχίζονται οι συζητήσεις των πληρεξουσίων των εμπολέμων κρατών για τη σύναψη ειρήνης στα Βαλκάνια. Οι Έλληνες αποκρούουν πρόταση της Βουλγαρίας να διαμοιράσουν τις Σέρρες, τη Δράμα και την Καβάλα.

1922: Η Κυβέρνηση της Ελλάδας αρχίζει να εξετάζει σοβαρά την οικονομική κατάσταση της χώρας και να μελετάει τα μέτρα, με τα οποία θα αντιμετωπίζει το οικονομικό πρόβλημα και ιδίως τις ανάγκες του στρατεύματος, που απορροφούν δεκάδες εκατομμύρια καθημερινά.

1929: Επίσημο τουρκικό ανακοινωθέν αναγγέλλει τη διακοπή των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων.

1930: Γίνονται τα εγκαίνια του νέου ηλεκτρικού σταθμού στην πλατεία Ομονοίας.

1934: Γεννιέται η Αμερικανίδα τραγουδίστρια, Λουίζ Φλέτσερ, η οποία κέρδισε το Όσκαρ Β' γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία "Η φωλιά του κούκου".

1934: Οι άνδρες του FBI πυροβολούν και σκοτώνουν έξω από θέατρο του Σικάγο τον ληστή τραπεζών, Τζόν Ντίλινγκερ, ο οποίος θεωρούνταν από την υπηρεσία νούμερο ένα δημόσιο κίνδυνο. Η αναζήτησή του είχε διαρκέσει 13 μήνες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο περιβόητος διευθυντής του FBI Έντγκαρ Χούβερ είχε φτιάξει ομοιώματα του Ντίλιγκερ προκειμένου να εξασκούνται οι πράκτορες στην σκοποβολή.

1941: Γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός, Τζορτζ Κλίντον, ο οποίος θεωρείται ο πατέρας της φανκ μουσικής.

1943: Διακόσιες χιλιάδες λαού στην κατεχόμενη Αθήνα πραγματοποιούν μαχητική διαδήλωση εναντίον της απόφασης των Γερμανών να παραχωρήσουν στη Βουλγαρία ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα ως τον Αξιό. Εκατό διαδηλωτές νεκροί στην άσφαλτο έκαναν τον Χίτλερ να αναστείλει την απόφαση "επ' αόριστον".

1943: Δολοφονείται, από τους κατακτητές, η μαθήτρια Παναγιώτα Σταθοπούλου και η φοιτήτρια Κούλα Λίλη.

1946: Γεννιέται η Γαλλίδα τραγουδίστρια Μιρέιγ Ματιέ.

1947: Γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός, ντράμερ και μέλος του συγκροτήματος "The Eagles", Ντον Χένλι.

1949: Εγκαινιάζεται η σήραγγα Κιούρκων, μήκους 7.140 μ. κάτω από την Πάρνηθα, προκειμένου να ενισχυθεί η ύδρευση των Αθηνών.

1951: Ο βασιλιάς απευθύνει νέα έκκληση προς τα ελληνικά κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης ευρέως συνασπισμού.

1959: Λήγει η δίκη του αγωνιστή Μανόλη Γλέζου κι άλλων αγωνιστών της Αριστεράς ενώπιον του Τακτικού Στρατοδικείου Αθηνών, κατά την οποία

καταδικάζονται σε φυλάκιση, εκτόπιση και στέρηση των πολιτικών τους

δικαιωμάτων.

1960: Η Ιωάννα Κοντώση ισοφαρίζει στην Αθήνα με 12.4 το ρεκόρ των 100μ γυναικών, που έχει πετύχει πριν από τον πόλεμο η Δομνίτσα Καβουνίδου-Λανίτου, η οποία ήταν η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

1969: Πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών ο λογοτέχνης Στρατής Μυριβήλης.

1974: Στην Κύπρο, ο πρόεδρος - μαριονέτα της χούντας Νίκος Σαμψών κηρύσσει την ένωση της μεγαλονήσου με την Ελλάδα, ενώ οι Τούρκοι βγάζουν τανκς στην Κυρήνεια, ρίχνουν αλεξιπτωτιστές στο βόρειο τμήμα του νησιού, στέλνουν νέα πλοία και προσγειώνουν ογδόντα αεροπλάνα στη θέση Αγύρτα.

1977: Κυκλοφορεί από τη Stiff Records το πρώτο άλμπουμ του Έλβις Κοστέλο με τον τίτλο «My Aim Is True».

1980: Ο πρωταθλητής της ελληνορωμαϊκής πάλης Στέλιος Μυγιάκης του Εθνικού ΓΣ κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 62 κιλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας.

1980: Ο Ρώσος Βλαντιμίρ Σαλνίκοβ γίνεται ο πρώτος που κολυμπάει τα 1500μ ελεύθερο σε λιγότερο από 15 λεπτά (14.58.27) στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας. Στην καριέρα του κέρδισε 4 χρυσά ολυμπιακά μετάλλια (3 στη Μόσχα, 1 στη Σεούλ).

1985: Πρώτη ημέρα του «Rock in Athens» στο Καλλιμάρμαρο, με τη συμμετοχή των Stranglers, Depeche Mode και Culture Club, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αθήνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

1988: Πεθαίνει ο Τώνης Μαρούδας, τραγουδιστής

1991: Παλαιοντολογικά ευρήματα από ανθρωποειδή, καμηλοπαρδάλεις, ρινόκερους και αντιλόπες, ηλικίας 8-10 εκατομμυρίων ετών, αποκαλύπτονται στη Νικίτη Χαλκιδικής.

1991: Στην Τουρκία, το συνταγματικό δικαστήριο αποφαίνεται, πως το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας είναι παράνομο και διατάζει το κλείσιμό του.

1992: Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι, ο πληθυσμός της Γης θα διπλασιαστεί μέχρι το 2050 και θα ανέλθει στα 10 δισ. άτομα.

1995: Χρυσό μετάλλιο για την Εθνική Εφήβων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ στην Αθήνα μέσα στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, όπου κερδίζει στον τελικό

την Αυστραλία με 91-73.

1996: Συγκλονιστική αναμέτρηση Βαλέριου Λεωνίδη- Ναούμ Σουλεϊμάνογλου στα 64 κιλά της άρσης βαρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Ο Λεωνίδης παίρνει τελικά το αργυρό ολυμπιακό μετάλλιο έχοντας σηκώσει 145 κιλά στο αρασέ, 187.5 στο ζετέ (παγκόσμιο ρεκόρ) και 332.5 στο σύνολο. Για τον Σουλεϊμάνογλου είναι το τρίτο συνεχόμενο χρυσό σε Ολυμπιάδα.

2005: Η Ρωσίδα Έλενα Ισιμπάγεβα είναι η πρώτη γυναίκα που περνάει τα 5 μέτρα στο επί κοντώ, σε Γκραν Πρι στο Λονδίνο.

***
Γ. Τ.