ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Θυμόμαστε 2 Ιουλίου


963: Ο Νικηφόρος Φωκάς ανακηρύσσεται από τον στρατό αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

1778 : Πεθαίνει σε κατάσταση τρέλας ο Γάλλος φιλόσοφος, διαφωτιστής και εγκυκλοπαιδιστής Ζαν Ζακ Ρουσό. [γεν. 28/6/1712]

1825: Νίκη Καραϊσκάκη και Τζαβέλλα κατά των Τούρκων στο Καρπενήσι.

1825: Ο Κιουταχής δεν πετυχαίνει να καταλάβει το ηρωικό Μεσολόγγι.

1839: Τίθεται ο θεμέλιος λίθος του Οθώνειου πανεπιστημίου της Αθήνας, μετέπειτα Εθνικού και Καποδιστριακού.

1912: Ελλάδα, Βουλγαρία και Σερβία δημιουργούν συμμαχία ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1919: Συμμαχικός στρατός στέλνεται στη Σμύρνη και στον Πόντο, την ίδια στιγμή, που ο Κεμάλ στρατολογεί την αντίσταση στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας.

1932 : Αποφασίζεται η καθιέρωση της θερινής ώρας στην Ελλάδα.

1939: Γεννιέται ο ήρωας της αντίστασης κατά της χούντας των συνταγματαρχών Αλέκος Παναγούλης. [θαν. 1/5/1976]

1941: Απαγορεύεται αυστηρά στην Ελλάδα η κυκλοφορία ιδιωτών, που φορούσαν μέρος στρατιωτικής στολής οπλιτών.

1956: Οι Άγγλοι απαγχονίζουν στη Λευκωσία τους νεαρούς αγωνιστές της ΕΟΚΑ Ιωάννη Πατάτσο, Ανδρέα Ζάκο και Χαρίλαο Μιχαήλ.

1961: Αυτοκτονεί στο Κέτσαμ της Πολιτείας του Άινταχο, ο διάσημος Αμερικανός συγγραφέας, Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Πέρα από συγγραφέας ο "papa" υπήρξε πυγμάχος στα νεανικά του χρόνια (στο Παρίσι έπαιρνε μαθήματα συγγραφής από τον ποιητή Εζρα Παουντ με αντάλλαγμα μαθήματα πυγμαχίας!), αντλώντας πολύτιμες εμπειρίες, που επηρέασαν άμεσα το έργο του.

1966: Ο Φρανκ Σινάτρα ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Strangers in the night»

1969: Καθιερώνεται και στην Ελλάδα ο θεσμός του Επιτρόπου Διοίκησης.

1969: Διαλύεται το συγκρότημα του Τζίμι Χέντριξ «Experience», αφού ηχογράφησε τρία αριστουργηματικά άλμπουμ («Are You Experienced», «Axis: Bold as Love», «Electric Ladyland»).

1977: Πεθαίνει ο Ρωσοαμερικανός δημιουργός της "Λολίτας" Βλαντιμίρ Ναμπόκοβ.

1978: Πεθαίνει ο Άρης Αλεξάνδρου, συγγραφέας και μεταφραστής. («Το κιβώτιο») [γεν. 1922]
1983: Ο Ροντ Στιούαρτ ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Baby Jane».

1989 : Ορκίζεται η Κυβέρνηση υπό τον Τζαννή Τζαννετάκη, ο οποίος διατηρεί και το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών.

1990: Αρχίζει το 28ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ, το οποίο θα κρίνει όχι μόνο το μέλλον του Γκορμπατσόφ αλλά και την περαιτέρω πορεία της σοβιετικής κοινωνίας και του κράτους.

1993: Ο πρόεδρος της Καλτσεστρούτσι Λ. Παντσαβόλτα ολοκληρώνει τη μαραθώνια κατάθεσή του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις συνθήκες πώλησης της ΑΓΕΤ-Ηρακλής και τη χρηματοδότηση ιταλικών πολιτικών κομμάτων.

1994: Ο αμυντικός της Εθνικής Κολομβίας, Αντρέ Εσκομπάρ, δολοφονείται από αγνώστους, που του χρέωσαν την αποτυχία της ομάδας στο Μουντιάλ των ΗΠΑ.

1999: Πεθαίνει ο διάσημος συγγραφέας βιβλίων για τη μαφία, Μάριο Πούτζο.

2000: Με το χρυσό γκολ του Ντέιβιντ Ντρεζεγκέ στον ξαφνικό θάνατο, η Γαλλία κερδίζει την Ιταλία με 2-1 στον τελικό του Euro 2000 στο Ρότερνταμ και γίνεται η πρώτη ομάδα που μετά τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας κατακτά και τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης.

2001: Το αεροδρόμιο του Λίβερπουλ ονομάζεται «Αεροδρόμιο Τζον Λένον», προς τιμήν του «σκαθαριού» που κατάγεται από την πόλη.
2004: Σβήνει σε νοσοκομείο του Λος Άντζελες σε ηλικία 80 ετών ένας από τους μεγαλύτερους κινηματογραφικούς θρύλους, ο Μάρλον Μπράντο. Υπήρξε αναμφισβήτητα ένας από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς ηθοποιούς ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους σε περισσότερες από 40 ταινίες, μεταξύ των οποίων το "Λεωφορείον ο Πόθος", "Το λιμάνι της Αγωνίας" και ο "Νονός". Μαχητικός και γεμάτος αντιφάσεις, ο Μπράντο αρνήθηκε να παίξει με τους όρους του Χόλιγουντ, και μεγαλόφωνα εξέφραζε την απέχθειά του για την κινηματογραφική βιομηχανία. Συχνά επωφελούταν της φήμης του για να μιλήσει για κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, ενώ άλλες φορές έπαιζε σε ταινίες μόνο και μόνο για την υψηλή αμοιβή, που του προσφερόταν.
2005: 20 χρόνια μετά το Live Aid, ο Μπομπ Γκέλντορφ διοργανώνει το Live 8, με κεντρικό σύνθημα «Make Poverty History» (Κάντε τη φτώχεια παρελθόν). Η όλη εκδήλωση, στο πλαίσιο της οποίας δίνονται δέκα συναυλίες σ' όλο τον κόσμο, διοργανώνεται με αφορμή τη σύνοδο του G8 στο Γκλένινγκλς της Σκοτίας, με στόχο να πιέσουν τους οκτώ ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν στην απάλειψη των χρεών της Αφρικής και τον διπλασιασμό της αναπτυξιακής βοήθειας.
***
Γ. Τ.