ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Θυμόμαστε 17 Ιουλίου





 

1824: Με εισήγηση του Αρχιγραμματέα της Ελληνικής Επαναστατικής κυβέρνησης συνταγματάρχη Π. Ροδίου, συγκροτείται τακτικός ελληνικός στρατός.
1899: Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός, Τζέιμς Κάγκνεϊ.
1912: Ιδρύεται η IAAF από εκπροσώπους 17 κρατών στη Στοκχόλμη και καταρτίζονται οι κανονισμοί του στίβου, οι προϋποθέσεις συμμετοχής στους αγώνες και ο τρόπος αναγνώρισης των παγκοσμίων ρεκόρ.
1912: Οι κάτοικοι της Ικαρίας εκδιώκουν του Τούρκους και ανακηρύσσουν την Ικαρική Πολιτεία.
1920: Γεννιέται ο πρώην πρόεδρος της ΔΟΕ, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ.
1921: Μετά την πολιτικο-στρατιωτική σύσκεψη, που έγινε την προηγούμενη ημέρα στην Κιουτάχεια υπό τον βασιλιά Κωνσταντίνο, αποφασίζεται η προέλαση στην Άγκυρα.
1934: Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Ντόναλντ Σάδερλαντ.
1942: Γεννιέται ο Βρετανός κωμικός ηθοποιός, Τιμ Μπρουκ Τέιλορ.
1945: Στο πλαίσιο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ξεκινά η Σύνοδος του Πότσδαμ. Ο Χάρι Τρούμαν, ο Ιωσήφ Στάλιν και ο Γουίνστον Τσώρτσιλ καθορίζουν τις κινήσεις της Συμμαχίας κατά της Γερμανίας.
1955: Ανοίγει η Ντίσνεϊλαντ στο Αναχάιμ της Καλιφόρνια, που αποτελεί το πρώτο θεματικό πάρκο στον κόσμο.
1960: Βυζαντινά κτίρια και μνημεία φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Κόρινθο.
1969: Από τυχαία έκρηξη μιας από τις βόμβες, που έχει στο σπίτι του στην Αγ. Παρασκευή, τραυματίζεται και συλλαμβάνεται ο αγωνιστής κατά της χούντας, καθηγητής της Παντείου, Σάκης Καράγιωργας.
1975: Το αμερικανικό διαστημόπλοιο "Apollo 18" και το σοβιετικό "Soyuz 19" συνδέονται 140 μίλια πάνω από τη Γη. Οι δύο κυβερνήτες ανταλλάσσουν χειραψία και χαιρετισμούς ο καθένας στη γλώσσα του.
1976: Ξεκινούν οι 21οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Μόντρεαλ του Καναδά.
1980: Στις ΗΠΑ, ο Ρόναλντ Ρίγκαν, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία, επιλέγει τον Τζορτζ Μπους ως αντιπρόεδρό του.
1991: Η ΕΟΚ αποφασίζει να χορηγήσει το ποσό των 2,6 δισ. δρχ. στη Βουλγαρία για τη βελτίωση της ασφάλειας του πυρηνικού σταθμού στο Κοζλοντούι.
1993: Ανακοινώνεται ο θάνατος του Γάλλου τραγουδιστή, ποιητή και συνθέτη Λεό Φερέ, σε ηλικία 77 ετών.
1994: Η Βραζιλία κερδίζει το 15ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου και τέταρτο δικό της, νικώντας την Ιταλία με 3-2 στα πέναλτι (0-0) στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ. Η νίκη των Βραζιλιάνων αφιερώνεται από τους παίκτες στον Αϊρτον Σένα που χάθηκε πρόσφατα. Πρώτοι σκόρερ της διοργάνωσης ανακηρύσσονται ο Βούλγαρος Στόικοβ και ο Ρώσος Σαλένκο με 6 γκολ.
1994: Ο κομήτης Σουμέικερ-Λεβί πέφτει στον πλανήτη Δία, προκαλώντας κρατήρα διαμέτρου 1.900 χλμ.
1995: Πεθαίνει ο Χουάν Μανουέλ Φάντζιο, ένας από τους θρύλους της Φόρμουλα 1, σε ηλικία 84 ετών σε κλινική του Μπουένος Άιρες από πνευμονία. Στη δεκαετία του '50 κυριάρχησε στα Grand Prix της Φόρμουλα 1 κερδίζοντας 24 από τις 51 κούρσες και κατακτώντας τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή πέντε φορές (1951 και 1954-57), ενώ παράλληλα δημιούργησε το ρεκόρ τεσσάρων συνεχόμενων νικών (1954-57). Το 1957, σε ηλικία 46 χρονών και 41 ημερών, έγινε ο γηραιότερος πρωταθλητής Φόρμουλα 1.
1995: Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση συνάπτουν εμπορική συμφωνία, τερματίζοντας την περίοδο ψυχρότητας στις σχέσεις τους, λόγω Τσετσενίας.
1996: Τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό συζητά η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα.
1997: Συνεχίζονται οι διαφωνίες βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ για την ελληνοτουρκική συμφωνία της Μαδρίτης.
1998: Στα νησιά Παπούα της Νέας Γουινέας, ένα παλιρροϊκό κύμα τσουνάμι προκαλεί υποθαλάσσιο σεισμό, με αποτέλεσμα να καταστραφούν 10 χωριά, να χάσουν τη ζωή τους 1.000 άνθρωποι και να μείνουν άστεγοι τουλάχιστον 2.000 άλλοι.
2000: Η Ισπανική Ομοσπονδία κάνει δεκτή την έφεση της Μπαρτσελόνα και ανακαλεί την ποινή αποκλεισμού ενός έτους από το Κύπελλο Ισπανίας που είχε επιβληθεί στον σύλλογο μετά την άρνησή του να παίξει στον ημιτελικό εναντίον της Ατλέτικο Μαδρίτης.
2000: Ο Νίκος Μπουντούρης, ο πρώτος Έλληνας καλαθοσφαιριστής που έχει κατακτήσει και τις 3 ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις, υπογράφει 2ετές συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό και γίνεται ο τρίτος πρώην παίκτης του ΠΑΟ, μετά τους Ράτζα και Οικονόμου, που μεταγράφεται στην ομάδα του Πειραιά
2001: Πεθαίνει η επί 20 χρόνια εκδότρια της εφημερίδας "Washington Post", Κάθριν Γκράχαμ.
2002: Μεταφέρεται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με αεροσκάφος C-130 από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο Βασίλης Ξηρός ως ύποπτος για συμμετοχή στην  οργάνωση 17Ν. Την ίδια ώρα, οι Αρχές κρίνουν χρήσιμη την προσαγωγή του Χριστόδουλου Ξηρού στην Αθήνα και των Δημήτρη και Νίκου Ξηρού στη Θεσσαλονίκη. Τελικά ελεύθεροι αφήνονται οι αδελφοί Νίκος και Δημήτρης. Επισήμως για τις προσαγωγές αυτές οι Αρχές δηλώνουν ότι τα άτομα αυτά κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με όσα υποστηρίζει σε μέρος της κατάθεσής του ο Σάββας Ξηρός, σχετικά με την συμμετοχή τους στην οργάνωση 17Ν.

2013: Ο 31 ετών Καναδός ηθοποιός Κόρι Μοντέϊθ βρέθηκε νεκρός σε ξενοδοχείο του Βανκούβερ. Οι λόγοι θανάτου του νεαρού ηθοποιού δεν διευκρινίστηκαν αν και η αστυνομιά ανακοίνωσε πως πρόσφατα είχε μπει σε κέντρο απεξάρτησης ναρκωτικών ουσιών. Ο Μοντέϊθ είχε γίνει γνωστός για την συμμετοχή του στην σειρά Glee όπου προβαλόταν στην Αμερική.

 

***

Παγκόσμια Ημέρα Διεθνούς Δικαιοσύνης

Γ. Τ.