ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Υπουργικό συμβούλιο εν όψει Eurogroup...

η Εφημερίδα των Συντακτών- Αναδημοσίευση

upourgiko-simvoulio-630.jpg

ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Υπό τον Αλέξη Τσίπρα συνεδριάζει σήμερα, στις 13:00, το υπουργικό συμβούλιο, που θα εξετάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων, τις αναπτυξιακές δυνατότητες που ανοίγονται, αλλά και το -παράλληλο στο μνημόνιο- νομοθετικό έργο της κυβέρνησης.

«Βρισκόμαστε κοντά σε μια λύση, περισσότερο από ποτέ, που θα αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού, μία λύση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και αυτή η λύση θα είναι όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη», ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ.
Ο κ.Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «είναι εφικτό η διέξοδος να βρεθεί στο πλαίσιο του Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη, ώστε να μη χρειαστεί να βρεθεί σε επίπεδο στη Σύνοδο Κορυφής, γιατί αν και αυτό θα έδινε μεγαλύτερες πιθανότητες, εντούτοις η δραματοποίηση του προβλήματος δεν ωφελεί κανέναν.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών συμφώνησε με τη θεώρηση του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «δεν είμαστε καθόλου μακριά από τη λύση και η λύση θα πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί στις 15 Ιουνίου». «Θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε νέα κρίση επί του ελληνικού ζητήματος και αυτό πρέπει να γίνει με ηρεμία» σημείωσε ο Λε Μερ.
Δήλωσε μάλιστα ξανά «πραγματικά αισιόδοξος» μετά τις συναντήσεις του με τους Σόιμπλε, Λαγκάρντ και Ντάισελμπλουμ ότι η λύση θα έρθει την προσεχή Πέμπτη. Οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν στη μακροσκελή τους συζήτηση πως η λύση βρίσκεται στον αυτόματο μηχανισμό που προβλέπει η γαλλική πρόταση.
Οπως έγραψε η «Εφ.Συν.»,ο μηχανισμός αυτός θα λαμβάνει υπόψη την επιτευχθείσα ανάπτυξη και θα προσαρμόζει ανάλογα το εύρος των εφαρμοζόμενων μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μηχανισμός θα εξετάζει ανά τακτά διαστήματα τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Εάν αυτός δεν ξεπερνά το 1%, τότε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα φτάνουν το πολύ το 15% του ΑΕΠ, με τις υπόλοιπες οφειλές να μετατίθενται για αργότερα.
Σε αντίθετη περίπτωση, το ανώτατο ύψος των πόρων που θα αποπληρώνονται προς τους δανειστές πιθανόν να φτάνουν μέχρι το 20%.