ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Στο Γ.Λ.Κ. το νομοσχέδιο του ΥΝΑΝΠ και αμέσως μετά για ψήφιση στη Βουλή...


http://neaplefsi.gr/                                   αναδημοσίευση

Αφού επέστρεψε από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής (Κ.Ε.Ν.Ε.), το Νομοσχέδιο του ΥΝΑΝΠ, για τις τελευταίες παρατηρήσεις από το Υπουργείο μας, χωρίς σημαντικές αλλαγές προωθήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να ελεγχθεί για  τυχόν οικονομική επιβάρυνση από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε κάποιες από τις διατάξεις που περιλαμβάνονται σε αυτό.   
Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να αποδώσει καρπούς, ο αγώνας της Ομοσπονδίας που το τελευταίο διάστημα έχει κάνει αγώνα δρόμου ώστε να νομοθετηθούν όλα τα διαχρονικά αιτήματα που έχουν υποβληθεί από την Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ και αφορά κυρίως τα στελέχη που προέρχονται από τις σχολές Δοκίμων Υπαξιωματικών και Λ/Φ. 
Συγκεκριμένα στο Νομοσχέδιο περιλαμβάνονται:
  • Εισαγωγή μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων. Νομοθετείται ένα πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας που θα διασφαλίσει από την μία την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια  στις προσλήψεις και από την άλλη τη σταθερή εισροή στελεχών στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
  • Αποστρατευτικός βαθμός προερχόμενων από σχολή Λ/Φ: Με τις τελευταίες  αποστρατείες συναδέλφων προερχόμενων από την Σχολή Λ/Φ μη πτυχιούχων, διαπιστώθηκε μια διαφορετική αντιμετώπιση σε σχέση με τη διαδικασία αποστρατείας όλων των υπολοίπων. Με την εν λόγω ρύθμιση οι Σημαιοφόροι Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προερχόμενοι από τη Σχολή Δοκίμων Λ/Φ, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση αποστρατείας, προάγονται με Π.Δ. στον επόμενο εν ενεργεία βαθμό, εκτός οργανικών θέσεων και αποστρατεύονται με τη συμπλήρωση ενός μηνός από την προαγωγή τους.
  • Βαθμολογική εξέλιξη αποφοίτων 33ου και 34ου ΣΔΥΛΣ: Το ζήτημα βρίσκονταν σε εκκρεμότητα εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ίση μεταχείριση μεταξύ των προερχομένων στελεχών των 33ουκαι 34ουΣχολείων Δοκίμων Υπαξιωματικών Λ.Σ. με το 32ο που κατατάχθηκε το 1996.
  • Υπολογισμός χρόνου στρατιωτικής θητείας για την προαγωγή στον επόμενο βαθμό: Για τους βαθμοφόρους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ που προέρχονται από τη Σχολή Δόκιμων Υπαξιωματικών και τους προερχόμενους από τη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας υπολογίζεται για λόγους υπηρεσιακής εξέλιξης ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας.
  • Αλλαγή Δελτίων Ταυτότητας κατά τα πρότυπα της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να εναρμονισθούμε με τις συμφωνίες και τα Δελτία Ταυτότητάς μας να αποτελούν ταξιδιωτικά έγγραφα.
  • Εκπρόσωπος της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ στο Ταμείο Αρωγής Λιμενικού Σώματος (Τ.Α.Λ.Σ) προκειμένου να υπάρχει εκπροσώπηση των εργαζόμενο στο ταμείο.
  • Εκπρόσωπος της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ στα Πειθαρχικά Συμβούλια με δικαίωμα ψήφου.
  • Λιμενικά Τμήματα:Καταργείται η διάταξη που δίνει το δικαίωμα στους Λιμενάρχες να κάνουν τοποθετήσεις στα Λιμενικά Τμήματα τα οποία και εφεξής θα αποτελούν ξεχωριστό τόπο επιλογής μετάθεσης.
  • Άγιο Όρος: Μετατάσσεται σε Λιμεναρχείο η Λιμενική Αρχή  Δάφνης (Άγιο Όρος).
Μεταθέσεις στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Στο Νομοσχέδιο του ΥΝΑΝΠ περιλαμβάνονται και οι βασικές αρχές  των μεταθέσεων που θα αποτελέσουν τον κορμό που Προεδρικού Διατάγματος που θα ακολουθήσει .
Στο ευαίσθητο για όλους μας κομμάτι των μεταθέσεων, η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. στο πλαίσιο της διαβούλευσης κατέθεσε τις εξής προτάσεις:
  1. Αύξηση του χρόνου παραμονής στον τόπο συμφερόντων από 8 στα 10 έτη.Η πρότασή μας αυτή αποτελεί ένα λογικό αίτημα το οποίο έχει να κάνει και σε συνάρτηση με τον αυξημένο πλέον χρόνο εργασίας στο Σώμα, δηλαδή τα 40 χρόνια ή το 60ο έτος ηλικίας. Η αύξηση των ετών παραμονής θα πρέπει ταυτόχρονα να τεθεί με την προϋπόθεση της πλήρωσης των οργανικών θέσεων σε ανάλογα επίπεδα και στις νησιωτικές υπηρεσίες.     
Θεωρείται δεδομένο ότι μετά το πέρας του μέγιστού χρόνου παραμονής στον τόπο συμφερόντων η μετάθεση του στελέχους ΔΕΝ  είναι υποχρεωτική.
  1. Αύξηση μοριοδότησηςτων Λιμενικών Αρχών της Σαμοθράκης, της Θάσου και των Κυθήρων ως υπηρεσίες με αυξημένο συντελεστή δυσκολίας.
  2. Στη διαδικασία της μεταβατικής διάταξης για τα Λιμενικά Τμήματα ζητάμε λόγω του αυξημένου συντελεστή δυσκολίας, ως χρόνος έναρξης υπηρεσίας (μετάθεσης) στις Λιμενικές Αρχές Σαμοθράκης,  Θάσου και  Κυθήρων να λογιστεί η εφαρμογή του ΠΔ 81/2014.
  • Ενταλματοποίηση δαπανών. Σημαντική επιτυχία μετά και από πρότασή μας (αν και περιλαμβάνει οικονομικό κόστος), είναι η διάταξη για την ενταλματοποίηση δαπανών παλαιών ετών, κυρίως ιατροφαρμακευτικών και οδοιπορικών εξόδων καθώς σε διαφορετική περίπτωση το κόστος κάθε δαπάνης θα κληθούν να το καλύψουν οι συνάδελφοι που σε κάθε περίπτωση δεν φέρουν καμία ευθύνη για την όποια ολιγωρία μας οδήγησε σε αυτή την κατάσταση.
Η Ομοσπονδία ζήτησε  και αφαιρέθηκαν από το Νομοσχέδιο
  1. Η προτεινόμενη τροποποίηση του άρθρου 4 του ΠΔ 68/2003 «Κανονισμός ωραρίου εργασίας Προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.»που αφορά στην  Ημερήσια Ανάπαυση (ρεπό).
  2. Η προτεινόμενη τροποποίηση του άρθρου 4 του ΠΔ 37/2012 που αφορά στηνκατάσταση Υπηρεσίας Γραφείου που τίθενται τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
  3. Η διάταξη για την ενοποίηση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων με αυτή της Ελληνικής Αστυνομίας
Η ΠΟΕΠΛΣ έχει ζητήσει από τον κ.Κουρουμπλή την αφαίρεση της διάταξης για την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων προκειμένου να διαφυλαχτεί η αυτονομία της και οι οργανικές θέσεις του σώματος.
Η Ομοσπονδία μας θα βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση μέχρι και την ψήφισή του Νομοσχεδίου, από τη Βουλή των Ελλήνων, κάνοντας παρεμβάσεις και παρατηρήσεις όπου αυτό απαιτηθεί και θα συνεχίσει να ενημερώνει τους συναδέλφους για κάθε εξέλιξη , δίνοντας απαντήσεις σε κάθε προσπάθεια παραπληροφόρησης που αποκλειστικό σκοπό έχει τον αποπροσανατολισμό των συναδέλφων και την αποδυνάμωση του συνδικαλιστικού μας κινήματος.   
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ               Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΥΡΑΝΗΣ Κωνσταντίνος       ΤΣΙΑΝΟΣ Παναγιώτης