ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

ΟΛΟΙ στην ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ των ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝτην Πέμπτη 8 Ιούνη στις 10.30 π.μ στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ...

ΠΕΜΕΝ           ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ      ΠΕΕΜΑΓΕΝ             ΠΕΣ/ΝΑΤ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ζητούν την άμεση συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Ε.Ε της ΠΝΟ και του ΣΕΕΝ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας) για την ανανέωση των ΣΣΕ, για άλλη μια φορά η πλειοψηφία της ΠΝΟ και οι εφοπλιστές μεθοδεύουν την υπονόμευση τους, όπως και με τις προηγούμενες, πριν στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών τους στη πράξη καταστρατηγούνται και τα ελάχιστα που προβλέπονται στις ΣΣΕ, σε βάρος των ναυτεργατών.
Αυτό που βιώνουν οι ναυτεργάτες και συνολικά οι εργαζόμενοι είναι να χειροτερεύει διαρκώς η κατάσταση τους αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής, μόνο την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης οι περικοπές σε μισθούς είναι πάνω από 40% και πάνω από 50% σε συντάξεις που θα συνεχιστούν με τον επανυπολογισμό τους, ενώ με τον νόμο λαιμητόμο 4387/2016 και την εφαρμογή του, στο ΝΑΤ δεν αποδίδουν κύριες, επικουρικές συντάξεις, εφ’απαξ, ούτε την προσωρινή σύνταξη, που διαμορφώνεται από 384 έως 768 ευρώ.
Σε έγγραφο του υφυπουργού Εργασίας κ.Πετρόπουλου δεν απαντά στα οξυμμένα προβλήματα των ναυτεργατών εν ενεργεία και συνταξιούχων, ούτε πως θα εφαρμοστεί ο ν.4387/2016, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για νέο κύμα επίθεσης στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα.
Με εισηγήσεις των εφοπλιστικών ενώσεων και την έγκριση του Υπουργείου Ναυτιλίας διευρύνεται η ανασφάλιστη εργασία, οι μειωμένες οργανικές συνθέσεις ιδιαίτερα στις γενικές υπηρεσίες, προκαλούν εντατικοποίηση της εργασίας, με αυξημένους τους κινδύνους σε ασθένειες, ατυχήματα, συνολικά στην ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
Είναι κοροϊδία για τους ναυτεργάτες ψήφισμα της ΠΝΟ στο 5οΤακτικό Συνέδριο της ETF (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μεταφορών) για να εκφραστεί αλληλεγγύη στα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών, όταν ΠΝΟ, ITF, ETF, συναινούν και διατηρούν το άθλιο καθεστώς να υπογράφουν συμβάσεις με τους εφοπλιστές με την συντριπτική πλειοψηφία των ναυτεργατών να μην έχουν ΣΣΕ – κοινωνική ασφάλιση, συνδικαλιστικά δικαιώματα, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθε, του ελέγχου και λογοδοσίας. Από αυτό το βρώμικο αλισβερίσι μόνο από τα πλοία με ξένη σημαία η ΠΝΟ για το 2016 είχε έσοδα 3.798.889,61 ευρώ.
Με αυτή την στάση τους οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού τροφοδοτούν την επιθετικότητα των εφοπλιστών, που απαιτούν συνθήκες εργασίας σύμφωνα με τα διεθνή κρατούντα για το 100% των ναυτεργατών να είναι ανασφάλιστοι και με συμβάσεις μέσω δουλεμπορικών κυκλωμάτων.  Δεν  διστάζουν να δηλώνουν προκλητικά όπως ο ΣΕΕΝ για τις επιδοτήσεις των εφοπλιστών στην εκτέλεση δρομολογίων, ότι«τα 80 εκ € που διατίθενται ως αποζημιώσεις για την εξυπηρέτηση 44 νησιών είναι αστεία ποσά», όταν γνωρίζουν πολύ καλά από το 2002και μέχρι σήμερα όλες οι κυβερνήσεις τους έχουν επιδοτήσει με πάνω από 2 δις ευρώ.
Σε αυτές τις εξελίξεις επιβάλλεται άμεσα να συνεδριάσει η Ε.Ε της ΠΝΟ, τα ναυτεργατικά σωματεία να καταθέσουν ολοκληρωμένα τις θέσεις τους για ΣΣΕ – κοινωνική ασφάλιση και την λήψη αποφάσεων για απεργιακές και αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Καλούμε τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, να συμμετέχουν στις 24 Ιούνηστην Διαδήλωση στο Νατοϊκό Στρατηγείο της Θεσσαλονίκης με συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους στις 1 μ.μ, που πραγματοποιούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, στα πλαίσια της Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής δράσης των συνδικάτων.

Καλούμε τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, με οργάνωση και αγώνα ενάντια στην υποταγή και την μοιρολατρία να δυναμώσουμε την ταξική πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς, ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου που προκαλεί την ανεργία, την φτώχια, την προσφυγιά, τους πολέμους, να διεκδικήσουμε:

• Κατάργηση των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων.
• Ανανέωση των ΣΣΕ, αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές με κριτήριο την κάλυψη των απωλειών και τις σύγχρονες ανάγκες ζωής.
• Μέτωπο ενάντια στην άγρια φοροληστεία που ροκανίζει το λαϊκό εισόδημα.
• Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια, την ανεργία, την δουλειά χωρίς δικαιώματα.
•Να διεκδικήσουμε τον πλούτο που παρά
γουμε εργάτες, εργαζόμενοι και τον σφετερίζεται το κεφάλαιο.
ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

•ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
•ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣ Ε.Ν.
«Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
•ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΕΙΡΩΝ Ε.Ν
• ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΝΑΤ

31 Μάη 2017