ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Θυμόμαστε --- 5 Ιουνίου



1599: Γεννιέται στη Σεβίλλη ο μεγάλος Ισπανός ζωγράφος Ντιέγκο Βελάθκεθ.
1825: Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος δολοφονείται μέσα
στην Ακρόπολη των Αθηνών από το άλλοτε πρωτοπαλίκαρό του Γκούρα.
1832: Ξεσπά στο Παρίσι η Ιουνιανή Εξέγερση, σε μία προσπάθεια να ανατραπεί η μοναρχία του Λουδοβίκου Φιλίππου.
1883: Γεννιέται στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας ο Τζων Μέυναρντ Κέυνς, ένας από τους πιο σημαντικούς και με τη μεγαλύτερη επιρροή οικονομολόγους του 20ου αιώνα. Δημιούργησε, με τα έργα του και τους οπαδούς του, τη λεγόμενη κεϋνσιανή σχολή στην οικονομική επιστήμη.
1898: Γεννιέται στο Φουέντε Βακέρος, κοντά στην πόλη της Γρανάδας, στην Ισπανία, ένας από τους σημαντικότερους ποιητές του 20ου αιώνα. Είναι ο Φεδερίκο ντελ Σαγράδο Κοραθόν ντε Χεσούς Γκαρθία Λόρκα, ή πιο απλά: Λόρκα.
1934: Επεισόδιο σημειώνεται στην ελληνική Βουλή, όταν μετά από λογομαχία μεταξύ του Γεώργιου Κονδύλη και του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, βουλευτής - φίλος του Κονδύλη πετά κάθισμα κατά του Παπαναστασίου, τραυματίζοντάς τον ελαφρά στον ώμο.
1945: Στη μεταπολεμική Γερμανία αναλαμβάνει επίσημα την εξουσία το στρατιωτικό κατοχικό κυβερνητικό όργανο της χώρας.
1947: Αναγγέλλεται το σχέδιο Μάρσαλ, που θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας μας μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου.
1956: Ο Έλβις Πρίσλεϊ σκανδαλίζει το κοινό των ΗΠΑ με το τολμηρό κούνημα των γοφών του, στο τηλεοπτικό σόου «The Milton Berle Show».
1961: Το τρίποντο εφαρμόζεται για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της American Basketball League και περιλαμβάνει όλα τα σουτ που εκτελούνται από απόσταση μεγαλύτερη των 22 ποδιών (6,71 μ.) από το καλάθι.
1967: Αρχίζει ο Πόλεμος των Έξι Ημερών. Το Ισραήλ πραγματοποιεί αιφνιδιαστικές επιθέσεις εναντίον των αιγυπτιακών αεροδρομίων ως απάντηση στην κινητοποίηση των αιγυπτιακών δυνάμεων στα σύνορα με το Ισραήλ.
1968: Στο Λος Άντζελες ο Παλαιστίνιος Σιρχάν Σιρχάν πυροβολεί τον Ρόμπερτ Κένεντι (αδερφό του δολοφονημένου προέδρου Τζον Φιτζέραλντ) που πεθαίνει μία μέρα αργότερα. Ως κίνητρο για τη δολοφονία (που παραμένει «σκοτεινή») θεωρείται η φιλοϊσραηλινή πολιτική που εξέφραζε ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών (και κατά πάσα πιθανότητα μελλοντικός υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ), Ρόμπερτ. Σε αυτό το πλαίσιο, ίσως η επιλογή της ημερομηνίας για τη δολοφονική επίθεση (ένα χρόνο μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών) να μην είναι διόλου τυχαία
1972: Η Ελλάδα και η Κίνα συνάπτουν διπλωματικές σχέσεις.
2004: Πεθαίνει ση ηλικία 93 ετών ο δευτεροκλασάτος ηθοποιός φτηνών παραγωγών του Χόλυγουντ Ρόναλντ Ρέιγκαν, που έδωσε την μεγαλύτερη «παράσταση» της ζωής του όταν κατάφερε να εκλεγεί δυο φορές (1980, 1984) και να διατελέσει επί μια 8ετία (1981 – 1989) πρόεδρος των ΗΠΑ.
 ***
Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος
Γ. Τ.