ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Θυμόμαστε --- 3 Ιουνίου




 

1824: Νίκη των Ελλήνων κατά των Τούρκων στην Σκουληκαρία Άρτας.

1833: Ιδρύεται η Χωροφυλακή για την εμπέδωση της τάξεως και της ασφαλείας στο εσωτερικό της χώρας.

1875: Πεθαίνει σε ηλικία μόλις 36 ετών, ο Γάλλος συνθέτης Ζορζ Μπιζέ, ο δημιουργός της όπερας "Κάρμεν". Συνάντησε την εχθρότητα των κριτικών. Είχε γράψει επίσης «Αλιείς μαργαριταριών» [γεν. 1838]

1888: Γεννιέται ο Τομ Μπράουν, γνωστός και ως "Κόκκινος Μπράουν", από τους πρώτους τρομπονίστες της τζαζ στη Ν. Ορλεάνη.

1899: Πεθαίνει σε ηλικία 74 ετών ο Γερμανός συνθέτης του "Ωραίος Γαλάζιος Δούναβη" Γιόχαν Στράους, ο νεώτερος. Ήταν συνθέτης βαλς και διευθυντής ορχήστρας. [γεν. 25/10/1825]

1906: Γεννιέται στην Αμερική η διάσημη χορεύτρια και τραγουδίστρια, Ζοζεφίνα Μπέικερ. Πολιτογραφήθηκε Γαλλίδα, έκανε καριέρα ως τραγουδίστρια του καμπαρέ και στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, μετείχε στην αντίσταση. Πέθανε το 1975.

1911: Γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός, και σύζυγος επί 6 χρόνια του Τσάρλι Τσάπλιν, Πολέτ Γκοντάρ. Πρωταγωνίστησε στις ταινίες "Ο Μεγάλος Δικτάτορας" και "Μοντέρνοι Καιροί". [θαν. 23/4/1990]

1915: Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 31ης Μαΐου, ο λαός υπερψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία το Κόμμα των Φιλελευθέρων και ενέκρινε την πολιτική του Ελευθέριου Βενιζέλου.
1921: Πεθαίνει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καλαποθάκης, ιδιοκτήτης και διευθυντής της εφημερίδας "Εμπρός".

1922: Γεννιέται ο Αλέν Ρενέ, γάλλος σκηνοθέτης του κινηματογράφου, από τις εμβληματικές προσωπικότητες της νουβέλ- βαγκ. («Χιροσίμα αγάπη μου»)
1924:Πεθαίνει ο Τσέχος συγγραφέας της "Δίκης" Φραντς Κάφκα.  Ο Κάφκα γεννήθηκε το 1883 στην Πράγα  από Γερμανόφωνες Εβραίους γονείς. Ήταν ένας ντροπαλός και ευαίσθητος άντρας που έζησε το περισσότερο χρόνο της ζωής του κοντά στην οικογένειά του. Σπούδασε νομικά στο Γερμανικό Πανεπιστήμιο της Πράγας και δούλεψε σε μια ασφαλιστική εταιρία. Μπορούσε να γράφει μόνον τα βράδια. Μερικές ιστορίες του δημοσιεύτηκαν το 1909, όταν ήταν 26 ετών. Το καλοκαίρι του 1912 έγραψε τα διηγήματα "Η Κρίση" και "Η Μεταμόρφωση" οι οποίες και τον καθιέρωσαν ως σημαντικό συγγραφέα. Ο  όρος καφκικό έχει ήδη κατοχυρωθεί ως ορολογία για εκείνα τα έργα τέχνης που τα χαρακτηρίζει κάτι παράξενο, ασυνήθιστο και παράλογο. Λίγο πριν τον θάνατό του από φυματίωση, ο Κάφκα έδωσε οδηγίες στον φίλο του και συγγραφέα Μαξ Μπροντ να κάψει τα γραπτά του, πράγμα που δεν έκανε ο Μπροντ προς όφελος της λογοτεχνίας. ("Η Μεταμόρφωση", "Η Δίκη" ,"Ο Πύργος", "Αμερική". "Αφορισμοί", Γράμματα στην Μίλενα", "Η απόρριψη", "Ένας αγροτικός γιατρός", "Η αποικία των τιμωρημένων".

1925: Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Τόνι Κέρτις. Μαζί με τον Τζακ Λέμον και την Μέριλιν Μονρό πρωταγωνίστησαν στη μεγάλη επιτυχία "Μερικοί το προτιμούν καυτό".

1937: Στη Γαλλία, ο δούκας του Ουίνσδορ, Εδουάρδος Η΄ παντρεύεται την Αμερικανίδα Γουόλις Σίμσον, για την οποία θυσίασε τον θρόνο του στη Βρετανία.

1941: Οι Ναζί καταστρέφουν το χωριό Κάνδανος της Κρήτης και σκοτώνουν τους κατοίκους του, σε αντίποινα για τον φόνο 25 γερμανών στρατιωτών.

1942: Εκτελούνται από τους Ναζί εννέα πρόκριτοι του Ηρακλείου Κρήτης.

1957: Πεθαίνει ο ζωγράφος Σπύρος Παπαλουκάς.

1961: Έργα του Θεόφιλου εκθέτονται στο Λούβρο, όπου οι φιλότεχνοι τα υποδέχονται με ενθουσιασμό.

1963: Στο Βατικανό, πεθαίνει ο πάπας Ιωάννης ΚΓ', σε ηλικία 81 ετών, γνωστός για τις προοδευτικές απόψεις του.

1965: Ο Αμερικανός αστροναύτης Έντουαρντ Γουάιτ βγαίνει από το θαλαμίσκο του διαστημόπλοιου "Τζέμινι ΙV" και περπατά στο διάστημα, 161 χιλιόμετρα μακριά από τη Γη. Για 20 λεπτά είναι συνδεδεμένος με το διαστημόπλοιο μόνο με ένα σχοινί ασφαλείας.

1965: Ο ταγματάρχης Έντουαρντ Χ. Γουάιτ ΙΙ, είναι ο πρώτος Αμερικανός αστροναύτης, που περπατάει στο διάστημα.

1967: Οι Doors κυκλοφορούν το "Light My Fire".

1967: Η θρυλική Αρίθα Φράνκλιν σημειώνει την πρώτη της νούμερο ένα επιτυχία με το "Respect".

1973: Συντρίβεται στη Γαλλία το σοβιετικό υπερηχητικό Τουπόλεφ TU-144 με αποτέλεσμα 14 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, στο πρώτο δυστύχημα υπερηχητικού αεροσκάφους.

1973: Ο Μπομπ Μάρλεϊ κυκλοφορεί το άλμπουμ του «Exodus», ένα από τα κορυφαία της ρέγκε («One Love / People Get Ready», «Jamming», «Three Little Birds»)

1975: Ο Πελέ υπογράφει 3ετές συμβόλαιο με την νεοϋορκέζικη ομάδα ''Κόσμος'' έναντι 11 εκατομμυρίων δολαρίων. Θα ακολουθήσουν οι Κινάλια, Κρόιφ, και Μπέκενμπάουερ ενώ ο Τζορτζ Μπεστ θα μετακομίσει στο Λος Άντζελες, όπου θα παίξει με την ομάδα των ''Αζτέκων''.

1977: Πεθαίνει ο διάσημος Ιταλός σκηνοθέτης Ρομπέρτο Ροσελίνι.

1979: Στον Κόλπο του Μεξικού και ύστερα από έκρηξη κάτω από γεωτρύπανο, δημιουργείται η έως τότε πιο επικίνδυνη πετρελαιοκηλίδα στα χρονικά των περιβαλλοντικών καταστροφών.

1980: Σεισμός σημειώνεται στα Γιαννιτσά με τραυματίες και ζημιές σε εκατοντάδες σπίτια.

1981: Εμπρησμοί σημειώνονται στα καταστήματα "Κλαουδάτος" και "Ατενέ", στο κέντρο της Αθήνας.

1985: Στην Ελλάδα, στις βουλευτικές εκλογές νικητής αναδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 45,82%, που του εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο με 157 έδρες.

1987: Πεθαίνει σε ηλικία 94 ετών ο Ισπανός βιρτουόζος της κλασικής κιθάρας, Αντρές Σεγκόβια. Χάρη στον Σεγκόβια, η κλασική κιθάρα έγινε δημοφιλής στο ευρύ κοινό.

1989: Η κινεζική Κυβέρνηση δίνει εντολή στους στρατιώτες και τα τεθωρακισμένα οχήματα να διαλύσουν με τη βία την φοιτητική διαδήλωση στη πλατεία Τιέν Αν Μεν του Πεκίνου.

1989: Πεθαίνει σε ηλικία 89 ετών, μετά από εγχείρηση στο έντερο, ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, ηγέτης της ισλαμικής επανάστασης του 1979.

1992: Αρχίζει στο Ρίο Ντε Τζανέιρο η Διάσκεψη του ΟΗΕ για τη Γη, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή ηγετών στην ιστορία.

1993: Η Ελλάδα διαθέτει τις πιο καθαρές πλαζ μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΟΚ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

1993: Η Κίνα απορρίπτει το ανακοινωθέν της ΕΟΚ για καταπιέσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ, ενώ καλεί τις 12 χώρες της Κοινότητας να μην αναμειχθούν στα εσωτερικά της.

1995: Ο υπουργός Άμυνας Γεράσιμος Αρσένης επαναλαμβάνει ότι, η Ελλάδα δεν συμμετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Βοσνία.

1996: Εν ψυχρώ δολοφονία του 19χρονου εθνοφρουρού Στέλιου Παναγή, από τα στρατεύματα κατοχής στην ουδέτερη ζώνη της Λευκωσίας.

1997: Ο σοσιαλιστής Λιονέλ Ζοσπέν γίνεται πρωθυπουργός της Γαλλίας.

1998: Ο Μάικλ Τζόρνταν σκοράρει 41 πόντους εναντίον των Τίμπεργουλφς και γίνεται ο τρίτος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που φτάνει τους 29.000 πόντους στην καριέρα του.

1999: Ο πρόεδρος της Σερβίας, Σλόμποταν Μιλόσεβιτς, και το ΝΑΤΟ αποδέχονται τους όρους της συμφωνίας ειρήνης στη Γιουγκοσλαβία, που πρότεινε το «G8» (το κλαμπ των 7 πιο ανεπτυγμένων χωρών και η Ρωσία).

2001: Πεθαίνει, σε ηλικία 86 ετών, ο Αμερικανός ηθοποιός, μεξικανο-ιρλανδικής καταγωγής, Άντονι Κουίν (Αλέξης Ζορμπάς στην ομώνυμη ταινία του Μιχ. Κακογιάννη). Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, προτάθηκε πολλές φορές για Όσκαρ, ενώ κέρδισε δύο Β' ανδρικού ρόλου (δεύτερου ρόλου στο «Βίβα Ζαπάτα» και πρώτου στο «Γκογκέν». Είχε γεννηθεί στις 15 Απριλίου 1915, στο Μεξικό.
2003: Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, και από τους πολίτες, συναντά η τροπολογία του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη δημιουργία νέων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ). Οι κάτοικοι της Βόρειας Αττικής ζητούν να μην περάσει η τροπολογία γιατί, όπως υποστηρίζουν, υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί οικολογική καταστροφή. Οι τοποθεσίες, που προβλέπονται είναι στην Ανατολική και Δυτική Αττική, στα Κύθηρα και στα Αντικύθηρα. Τελικά, η "επίμαχη" διάταξη ψηφίζεται στις 12 Ιουνίου.

2003: Πάνω από 100 μεταλλωρύχοι αρχίζουν απεργία πείνας στα μεταλλεία της εταιρίας TVX στο Στρατώνι Χαλκιδικής, ζητώντας να μείνουν τα μεταλλεία ανοιχτά και να μη χάσουν τη δουλειά τους. Στις 13 του μήνα σταματούν την απεργία πείνας, αλλά παραμένουν κλεισμένοι, για περίπου 10 ακόμα ημέρες, στις στοές των μεταλλείων παρά τις δεσμεύσεις, που λαμβάνουν από τον υφυπουργό Οικονομίας.

*** 

 Γ. Τ.