ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Θυμόμαστε 30 Ιουνίου


1853: Γεννήθηκε ο Άντολφ Φουρτβέγκλερ, γερμανός αρχαιολόγος, με σημαντικό ανασκαφικό έργο στην Αρχαία Ολυμπία. [θαν. 10/10/1907]

1886: Ο 19χρονος αναπληρωτής, τότε, μαέστρος, Αρτούρο Τοσκανίνι, κάνει το πολύ επιτυχημένο ντεμπούτο του στη Βραζιλία, με την "Αΐντα".

1903: Εγκαινιάζεται στο Παρίσι το Μουσείο Βίκτωρα Ουγκό.

1905: Βρετανία και Γαλλία τάσσονται υπέρ της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

1913: Αρχίζει ο Β' Βαλκανικός Πόλεμος, με την επίθεση της Βουλγαρίας εναντίον της Σερβίας και της Ελλάδας. Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει τις Σέρρες, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Βουλγάρων.

1913:Στο Δοξάτο Δράμας, 650 κάτοικοι σφαγιάζονται από τους Βούλγαρους.

1917: Γεννιέται η Αμερικανίδα βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Σούζαν Χέιγουαρντ, η οποία ξεκίνησε την καριέρα της ως μοντέλο, αλλά το 1939 πήγε στο Χόλιγουντ για να διεκδικήσει το ρόλο της Σκάρλετ ο΄Χάρα.

1919: Έντονη είναι η διαμαρτυρία του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου προς τους Συμμάχους για τα τουρκικά έκτροπα εναντίον του ελληνικού πληθυσμού στη Μικρά Ασία.

1930: Ιδρύεται η Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

1936: Εκδίδεται το θρυλικό βιβλίο της Μάργκαρετ Μίτσελ "Όσα παίρνει ο άνεμος".

1943: Γεννιέται η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Φλόρενς Μπάλαρντ, η πρώτη τραγουδίστρια των Supremes πριν αναλάβει τα ηνία του συγκροτήματος η Νταϊάνα Ρος. Η Μπαλαρντ πέθανε από θρόμβωση στη στεφανιαία αρτηρία στη ηλικία των 32 ετών.

1943: Έλληνες σπμποτέρ τινάζουν στον αέρα εγκαταστάσεις πυρομαχικών και καυσίμων των Γερμανών, στα Πεζά της Κρήτης.

1948: Το τρανζίστορ θα αντικαταστήσει τη λυχνία του ραδιοφώνου, ανακοινώνουν τα εργαστήρια "Bell".

1950: Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των ΗΠΑ χάνει την ευκαιρία να παίξει πρωτοσέλιδο στους Νιου Γιορκ Ταιμς για τον μεγαλύτερο θρίαμβο της μέχρι τότε ιστορίας της. Την προηγούμενη μέρα έχει κερδίσει την Αγγλία με 1-0 στο Μπέλο Οριζόντε κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας. Το τηλεγράφημα φτάνει στα γραφεία της εφημερίδας αλλά δεν δημοσιεύεται επειδή κανείς δεν πιστεύει ότι το αποτέλεσμα είναι αληθινό.

1950: Στη Φρανκφούρτη, εκπρόσωποι από 33 χώρες ιδρύουν τη νέα Σοσιαλιστική Διεθνή.

1951: Η  Αγγλία πετυχαίνει τη μεγαλύτερη διεθνή νίκη της, σε φιλικό αγώνα, νικώντας την Αυστραλία στο Σίδνεϊ με 17-0.

1956: Εκδίδεται στη Μόσχα η πολιτική διαθήκη του Λένιν.

1958: Γεννιέται η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου.
1966: Σκοτώνεται σε τροχαίο ο πρώτος πρωταθλητής της Φόρμουλα 1, Εμίλιο Φαρίνα και ενώ πήγαινε να παρακολουθήσιε το Γαλλικό Γκραν Πρι.

1971: Τα τρία μέλη του πληρώματος του σοβιετικού διαστημόπλοιου "Σογιούζ ΙΙ" πεθαίνουν κατά την επάνοδό τους στη Γη, μετά από πτώση στην πίεση του αέρα. Νεκροί είναι οι Βίκτωρ Πατσάγιεφ, Γκόργκι Ντομπροβόλσκι και Βλάντισλαβ Βολκόφ.

1972: Εγκρίνεται στην Ελλάδα από την χούντα το αυτόματο διαζύγιο.

1973: Ο Τζορτζ Χάρισον ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι Give Me Love (Give Me Peace On Earth).

1980: Στην Κύπρο, υπογράφεται νόμος για τη λειτουργία ιδιωτικής ραδιοφωνίας.

1993: Επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν.

1993: Ο Αντώνης Σαμαράς προχωρά στην ανακοίνωση της ιδρυτικής διακήρυξης ενός νέου κόμματος, της «Πολιτικής Άνοιξης».

1994: Κρατούμενοι του Κορυδαλλού καταγγέλλουν ότι διευθυντικά στελέχη της Τράπεζας Εργασίας και ανώτεροι αξιωματικοί της Αστυνομίας εμπλέκονται στο ριφιφί του αιώνα.

1995: Πεθαίνει ο Ρώσος κοσμοναύτης, του "Σογιούζ 3", Γκόργκι Μπερεγκοβόι.

1996: Ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού επικρατεί του Άκη Τσοχατζόπουλου.

1996: Πεθαίνει από καρδιακή προσβολή ο Λάκης Πετρόπουλος στις ΗΠΑ, όπου βρισκόταν με ομάδα ποδοσφαίρου των βετεράνων.

1996: Στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, ανάμεσα στη Γερμανία και στην Τσεχία, εφαρμόζεται για πρώτη φορά ο κανονισμός του "ξαφνικού θανάτου". Ο Μπίρχοφ σκοράρει στο 5ο λεπτό της παράτασης, κάνει το 2-1 και το παιχνίδι ολοκληρώνεται εκεί με τους Γερμανούς να κερδίζουν το τρόπαιο. Ευτυχώς, λίγα χρόνια αργότερα αυτός ο "άχαρος" κανονισμός καταργήθηκε.

2002: Ολοκληρώνεται το 17ο Παγκόσμιο Κύπελλο, το πρώτο, που διεξάγεται σε ασιατικά γήπεδα (Νότια Κορέα και Ιαπωνία). Η Βραζιλία επιστρέφει στην κορυφή με τη νίκη της στον τελικό επί της Γερμανίας 2-0, παρουσία 72.000 θεατών. Πρώτος σκόρερ με 8 τέρματα ο Ρονάλντο.

***
Γ. Τ.