ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Θυμόμαστε 28 Ιουνίου


548: Πεθαίνει η αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Θεοδώρα. [γεν. 500]

1712: Γεννιέται στη Γενεύη ο Ζαν Ζακ Ρουσό, Γάλλος φιλόσοφος , του οποίου τα έργα (κυρίως το «Κοινωνικό Συμβόλαιο») επηρέασαν τη Γαλλική Επανάσταση. Πέθανε το 1778.

1867: Γεννιέται ο Λουίτζι Πιραντέλο, Ιταλός θεατρικός συγγραφέας («Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα», «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε», «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» κλπ), βραβείο Νόμπελ 1934. Πέθανε το 1936.

1902: Με 48 εκατομμύρια δολάρια, οι ΗΠΑ αγοράζουν το δικαίωμα από μια γαλλική εταιρεία να ανοίξουν διώρυγα στον Παναμά.

1914: Στο Σεράγεβο, ο διάδοχος του θρόνου της Αυστροουγγαρίας Φραγκίσκος – Φερδινάνδος των Αψβούργων και η σύζυγός του Σοφία δολοφονούνται από τον Σέρβο Γαβριήλ Πρίνσιπ. Είναι η αφορμή για να ξεκινήσει έναν μήνα αργότερα ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.

1919: Υπογράφεται η Συνθήκη των Βερσαλλιών, με την οποία οι νικημένοι του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου υποχρεώνονται σε διαμελισμό, εφαρμόζοντας την «αρχή των εθνοτήτων» (κάθε έθνος δικαιούται να έχει αυθύπαρκτη υπόσταση και κρατική εξουσία.

1948: Το Κουμμουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο εκδιώκεται από την Κομινφόρμ, επισημοποιώντας τη ρήξη Μόσχας – Βελιγραδίου.

1950: Στρατεύματα της Βόρειας Κορέας κυριεύουν τη Σεούλ.

1978: Πεθαίνει ο καθηγητής και φιλόσοφος Νίκος Κιτσίκης.

2001: Ο Σλόμποταν Μιλόσεβιτς απάγεται και παραδίδεται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατηγορούμενος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

2001: Στα 76 του χρόνια, πεθαίνει το ιερό τέρας της αμερικανικής οθόνης Τζάκ Λέμον, που είχε τιμηθεί με δύο βραβεία Όσκαρ και ένα Έμμυ.

2004: Τρεις μέρες πριν από την προθεσμία, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποτίθεται ότι παραδίδουν την εξουσία του Ιράκ στον ντόπιο πρωθυπουργό Ιγιάντ Αλάουι.
***
Γ. Τ.